cookie-og-privatlivspolitik
I juni blev der på torvet i Maribo demonstreret mod planerne om olieboring, gasudvinding og fracking på Lolland-Falster.
Foto: Claus Hansen

Lokal nyt

Minister overvejer at forhindre fracking

Energi-, forsynings- og klimaministeren beder Energistyrelsen undersøge muligheder for at give efterforsknings-tilladelser med betingelser om ikke at bruge fracking.
16. august 2017 kl. 15:58 Af David Arnholm

Forud for et samråd torsdag om olie- og gasudvinding på Lolland-Falster og om brug af fracking - eller frakturerering, som det også kaldes - prøver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) nu at komme kritikerne i møde.

Han håber at kunne finde en model, hvor man vil kunne give tilladelser til at søge efter olie og gas med en betingelse om, at dem, der får tilladelsen, ikke på et senere tidspunkt kan gå skridtet videre og søge om at bruge fracking.

- Jeg vil bede Energistyrelsen iværksætte en undersøgelse af, hvilke konsekvenser det vil medføre for eftersøgning af olie og gas på land, hvis vi fremover betinger tilladelserne, at man ikke fremefter kan søge om at benytte frakturering. Det skylder vi os selv og de borgere, der bor i de områder, siger han til Folketidende og tilføjer, at han har lyttet til den bekymring, der er på Lolland-Falster.

Sagen om ansøgningen fra hollandske Nail Ressources, som ønsker at søge efter termisk energi, olie og gas på Lolland-Falster, vakte for alvor opsigt, da det kom frem, at Energistyrelsen i en redegørelse bemærkede, at ”Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase”. Frakturering er nemlig en metode, der rundt om i verden har medført massive miljømæssige problemer.

I første omgang har Nail Ressources ansøgning heller ikke søgt om tilladelse til at bruge metoden. Det vil i givet fald kræve en ny ansøgning.

Annonce

- Det er vigtigt at slå fast, at de aktuelle ansøgninger ikke giver tilladelse til konkrete boringer, herunder til frakturering. Såfremt der bliver behov for at bore - eventuelt med anvendelse af frakturering - kræver det en særskilt godkendelse. Den godkendelse kan man kun få, hvis boringen kan udføres miljø- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Lars Christian Lilleholt, der altså nu vil undersøge muligheden for at forhindre en sådan efterfølgende ansøgning.

Dermed kommer han SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i møde. Hun har nemlig i juni stillet et paragraf 20-spørgsmål om netop muligheden for at forhindre brug af fracking.

“Vil ministeren fjerne muligheden for at anvende frackingteknologien på Lolland-Falster, efter at den hollandske ansøger har meddelt, at selskabet ikke vil anvende fracking, og på grund af den store modstand mod fracking i befolkningen?” spurgte hun.

Ministeren svarede den gang, at han ikke ville lave særregler for Lolland-Falster. Men nu kan en regel, der omfatter hele landet, altså måske komme på tale.

Den melding glæder Pia Olsen Dyhr.

Annonce

- Jeg synes, det var på tide, for det er det, jeg har efterlyst, at ministeren skulle gøre. Jeg ønsker ikke særregler for Lolland-Falster, men en generel beslutning om, at når man borer på land, skal man gøre det uden fracking, siger hun og opfordrer til, at der indføres et generelt forbud mod fracking.

- Jeg synes, vi bare generelt skal sige, at vi benytter ikke fracking i Danmark. Vi kan se erfaringer fra andre steder - USA er et godt eksempel - hvor forfærdeligt fracking er for områder. Og vores udfordring er, at vi tager vores drikkevand fra grundvandet, og derfor skal vi passe godt på det, siger hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE