Annonce
Bolig og livsstil

Dansk instruktør om Coster-Waldau: Han er en gave

"Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsintruktør med "Når dyrene drømmer" fra 2014. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Instruktør Jonas Arnby har nydt godt af Nikolaj Coster-Waldaus talent i arbejdet med "Selvmordsturisten".

For instruktør Jonas Alexander Arnby har vejen ind i filmbranchen været mere kringlet, end den har været lige.

Som ung fik han gentagne gange afslag fra Den Danske Filmskole og måtte gå via den alternative filmskole Super16 for at få lov til at sætte sig i instruktørstolen.

I en årrække har han ernæret sig ved at instruere reklamefilm og musikvideoer, men nu er 45-årige Jonas Alexander Arnby for alvor ved at manifestere sig som spillefilmsinstruktør.

Han er lige nu aktuel med det eksistentielle drama "Selvmordsturisten", som har den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen som forsikringsagenten Max.

I filmen befinder Max sig i en livskrise, efter han er blevet diagnosticeret med en ondartet svulst i hjernen, og han beslutter sig derfor for at tjekke ind på hotellet Aurora for at få hjælp til at tage sit eget liv.

Men selv om selvmord er et bærende tema, handler filmen om meget mere end det, siger Jonas Alexander Arnby.

- Filmen er et eksistentielt drama, som i mine øjne handler mere om at finde tilbage til livet end om at finde døden.

- Hovedkarakteren Max prøver at kontrollere alt i sit liv og i verden omkring sig, men da han får en dødsdom, sker der noget, som han ikke kan kontrollere, og derfor beslutter han sig for at tage kontrol over det alligevel. Det er i den beslutning, at han finder meningen med sit liv, siger Jonas Alexander Arnby.

Rollen som Max er Nikolaj Coster-Waldaus første rolle i en dansk spillefilm efter hans succes i "Game of Thrones", og for Jonas Alexander Arnby har det været givende at arbejde med den danske verdensstjerne.

- Nikolaj har i høj grad bidraget til at skabe og præge karakteren. Det er en del af det, man får med en skuespiller som ham - og også det, man gerne vil have.

- Nikolaj er med i 99 procent af alle scener, så hvis han ikke havde en mening om, hvem karakteren er, og hvad projektet skal kunne, så ville det være svært at lave filmen.

- Men han har enormt mange input, så på den måde har han været en stor gave for projektet og processen, siger han.

Da Jonas Alexander Arnby skulle besætte hovedrollen som Max, stod Nikolaj Coster-Waldau som nummer et på drømmelisten over skuespillere.

På det tidspunkt var Nikolaj Coster-Waldau i gang med optagelserne til "Game of Thrones", men Jonas Alexander Arnby fik igennem en fælles bekendt kontakt til den danske skuespiller og sendte ham manuskriptet og et pitch.

Efterfølgende mødtes de til frokost, og Nikolaj Coster-Waldau var begejstret. Og det var Jonas Alexander Arnby også.

- Jeg synes, at Nikolaj passer rigtig godt til rollen. Han har så mange facetter som skuespiller, men jeg synes ikke altid, man får mulighed for at se dem.

- Derfor synes jeg, det var spændende at gøre ham lidt ordinær i min film, og jeg tror også, at publikum vil synes, at det er interessant at se stjernen Nikolaj som en anden type karakter. En mand, der er enormt sårbar og som i virkeligheden bare ønsker at dø, siger han.

Derudover er Jonas Alexander Arnby heller ikke blind for den stjernestatus, Nikolaj Coster-Waldau har.

- Nikolaj er ombejlet og en stor stjerne i udlandet, og man kan jo se, at folk render rundt og hungrer efter hans autograf. For mig har det vigtigste hundrede procent været Nikolajs talent som skuespiller, men det er klart, at når man ser, hvor meget han bringer med sig ud over talentet - i form af den, han er - så synes folk, at det er interessant, siger han.

"Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsinstruktør i 2014 med "Når dyrene drømmer", som havde Lars Mikkelsen i hovedrollen.

Han er nu i gang med sin tredje spillefilm, som han endnu ikke kan afsløre mange detaljer om, men han er stolt af at være nået dertil, hvor han står.

- Det har altid været målet for mig at lave spillefilm - også i de år, jeg har lavet reklamefilm. Rejsen dertil har bare været lidt længere, fordi jeg fik så mange afslag af filmskolen til at starte med.

- Jeg har taget min egen vej, og derfor er det dejligt, at jeg kan stå her og være i gang med min tredje spillefilm, siger han.

"Selvmordsturisten" har premiere 21. november.

  • Filminstruktør Jonas Arnby
    "Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsintruktør med "Når dyrene drømmer" fra 2014. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof