cookie-og-privatlivspolitik
"Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsintruktør med "Når dyrene drømmer" fra 2014.
"Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsintruktør med "Når dyrene drømmer" fra 2014.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Gossip

Dansk instruktør om Coster-Waldau: Han er en gave

Instruktør Jonas Arnby har nydt godt af Nikolaj Coster-Waldaus talent i arbejdet med "Selvmordsturisten".
21. november 2019 kl. 10:09 Af Ritzau

Annonce

For instruktør Jonas Alexander Arnby har vejen ind i filmbranchen været mere kringlet, end den har været lige.

Som ung fik han gentagne gange afslag fra Den Danske Filmskole og måtte gå via den alternative filmskole Super16 for at få lov til at sætte sig i instruktørstolen.

I en årrække har han ernæret sig ved at instruere reklamefilm og musikvideoer, men nu er 45-årige Jonas Alexander Arnby for alvor ved at manifestere sig som spillefilmsinstruktør.

Han er lige nu aktuel med det eksistentielle drama "Selvmordsturisten", som har den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen som forsikringsagenten Max.

I filmen befinder Max sig i en livskrise, efter han er blevet diagnosticeret med en ondartet svulst i hjernen, og han beslutter sig derfor for at tjekke ind på hotellet Aurora for at få hjælp til at tage sit eget liv.

Men selv om selvmord er et bærende tema, handler filmen om meget mere end det, siger Jonas Alexander Arnby.

- Filmen er et eksistentielt drama, som i mine øjne handler mere om at finde tilbage til livet end om at finde døden.

- Hovedkarakteren Max prøver at kontrollere alt i sit liv og i verden omkring sig, men da han får en dødsdom, sker der noget, som han ikke kan kontrollere, og derfor beslutter han sig for at tage kontrol over det alligevel. Det er i den beslutning, at han finder meningen med sit liv, siger Jonas Alexander Arnby.

Rollen som Max er Nikolaj Coster-Waldaus første rolle i en dansk spillefilm efter hans succes i "Game of Thrones", og for Jonas Alexander Arnby har det været givende at arbejde med den danske verdensstjerne.

- Nikolaj har i høj grad bidraget til at skabe og præge karakteren. Det er en del af det, man får med en skuespiller som ham - og også det, man gerne vil have.

- Nikolaj er med i 99 procent af alle scener, så hvis han ikke havde en mening om, hvem karakteren er, og hvad projektet skal kunne, så ville det være svært at lave filmen.

- Men han har enormt mange input, så på den måde har han været en stor gave for projektet og processen, siger han.

Da Jonas Alexander Arnby skulle besætte hovedrollen som Max, stod Nikolaj Coster-Waldau som nummer et på drømmelisten over skuespillere.

På det tidspunkt var Nikolaj Coster-Waldau i gang med optagelserne til "Game of Thrones", men Jonas Alexander Arnby fik igennem en fælles bekendt kontakt til den danske skuespiller og sendte ham manuskriptet og et pitch.

Efterfølgende mødtes de til frokost, og Nikolaj Coster-Waldau var begejstret. Og det var Jonas Alexander Arnby også.

- Jeg synes, at Nikolaj passer rigtig godt til rollen. Han har så mange facetter som skuespiller, men jeg synes ikke altid, man får mulighed for at se dem.

- Derfor synes jeg, det var spændende at gøre ham lidt ordinær i min film, og jeg tror også, at publikum vil synes, at det er interessant at se stjernen Nikolaj som en anden type karakter. En mand, der er enormt sårbar og som i virkeligheden bare ønsker at dø, siger han.

Derudover er Jonas Alexander Arnby heller ikke blind for den stjernestatus, Nikolaj Coster-Waldau har.

- Nikolaj er ombejlet og en stor stjerne i udlandet, og man kan jo se, at folk render rundt og hungrer efter hans autograf. For mig har det vigtigste hundrede procent været Nikolajs talent som skuespiller, men det er klart, at når man ser, hvor meget han bringer med sig ud over talentet - i form af den, han er - så synes folk, at det er interessant, siger han.

"Selvmordsturisten" er Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm. Han debuterede som spillefilmsinstruktør i 2014 med "Når dyrene drømmer", som havde Lars Mikkelsen i hovedrollen.

Han er nu i gang med sin tredje spillefilm, som han endnu ikke kan afsløre mange detaljer om, men han er stolt af at være nået dertil, hvor han står.

- Det har altid været målet for mig at lave spillefilm - også i de år, jeg har lavet reklamefilm. Rejsen dertil har bare været lidt længere, fordi jeg fik så mange afslag af filmskolen til at starte med.

- Jeg har taget min egen vej, og derfor er det dejligt, at jeg kan stå her og være i gang med min tredje spillefilm, siger han.

"Selvmordsturisten" har premiere 21. november.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce