cookie-og-privatlivspolitik
Den amerikanske skuespillerinde Glenn Close var blandt de nominerede til en Bafta for bedste kvindelige hovedrolle for filmen "The Wife", men prisen gik til Olivia Colman. På billedet ses hun sammen med den britiske skuespiller Jonathan Pryce.
Den amerikanske skuespillerinde Glenn Close var blandt de nominerede til en Bafta for bedste kvindelige hovedrolle for filmen "The Wife", men prisen gik til Olivia Colman. På billedet ses hun sammen med den britiske skuespiller Jonathan Pryce.
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Gossip

FAKTA: Prestigefyldt britisk filmpris fejrer 70 år

Ved Bafta-prisuddelingen var Viggo Mortensen nomineret for sin rolle i filmen "Green Book". Læs om Bafta her.
10. februar 2019 kl. 20:42

Annonce

24 bronzestatuetter deles ud søndag, når den britiske filmpris Bafta løber af stablen i koncerthuset Royal Albert Hall i London.

Bafta-priserne, der i år uddeles for 70. gang, hædrer det bedste inden for film fra det forgangne år.

Læs mere om, hvad Bafta er:

* Bafta står for the British Academy of Film and Television Arts. Det er en uafhængig organisation, der "støtter, udvikler og promoverer kunstarten inden for levende billeder".

* Bafta er en af de mest prestigefyldte filmpriser i Storbritannien og kaldes ofte den britiske lillebror til den amerikanske Oscar.

* Organisationen blev grundlagt 16. april 1947, men den første filmprisuddeling fandt først sted to år senere, hvor blandt andet filmen "The Best Years of Our Lives" blev hædret.

* Det er branchen selv, som vælger de nominerede. Det er nemlig organisationens cirka 8000 medlemmer, som stemmer på, hvem de mener skal have mulighed for at løbe med bronzestatuetten.

* Man kan søge om at blive medlem af Bafta, hvis man arbejder inden for film-, tv- eller spilbranchen i Storbritannien.

* Siden 1998 har Bafta også hædret videospil-branchen, og i 2005 fik branchen sin egen prisuddeling på linje med tv og film.

* I begyndelsen uddelte Bafta priser til film og tv samme aften, men siden 1998 har film og tv været opdelt i to separate prisuddelinger.

* Løber man med sejren i en kategori, modtager man en Bafta-statuette, der blev designet i 1955 af den amerikanske skulptør Mitzi Cunliffe.

* Statuetten har en base af mørk marmor, og på den er en teatermaske, som er støbt i bronze.

* I år uddeles der filmpriser i 24 kategorier. Det er blandt andet i kategorierne bedste film, instruktør, ikke-engelsksprogede film og dokumentar.

* Dansk-amerikanske Viggo Mortensen var nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle i filmen "Green Book", men han måtte gå tomhændet hjem fra koncerthuset i London.

Kilde: Bafta.org, digitalspy.com.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce