cookie-og-privatlivspolitik
Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) oplevede en klasse, der med HF+ linjen får muligheder, som ellers ikke findes på uddannelsesmarkedet. Nogle var måske blevet tabt og havde aldrig fået sig en videregående uddannelse.

2

Billeder

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) oplevede en klasse, der med HF+ linjen får muligheder, som ellers ikke findes på uddannelsesmarkedet. Nogle var måske blevet tabt og havde aldrig fået sig en videregående uddannelse.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

- Systemet er blevet sværere at være i

HF-elever på særlig linje lærte regionrådsformand, at det kræver tryghed og overblik, før man kan lære. Sammen lærte de, at der er et sted til alle.
11. januar 2022 kl. 20:50 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING I et ungdomsliv er der mange skift. Mange nye mennesker. Ting at forholde sig til. Mange overvejelser om fremtiden og ofte en uddannelse, der kræver meget tid. Man bruger ressourcer på at skabe nye venskaber, og det er slet ikke sjældent, at man til sidst sidder med en følelse af ikke at slå til. I særlig høj grad hvis man i forvejen har en diagnose, er ordblind eller har let til stress.

Det er disse unge, som en særlig HF-linje på Nykøbing Katedralskole har til hensigt at hjælpe. Unge, som meget let kunne blive tabt i løbet af eller efter folkeskolen, og som i en mangel på muligheder ville føle sig fortabt i et system, der ikke passede til dem.

Linjen hedder HF+ og lægger et år mere på den velkendte HF-linje. Et år, der betyder at eleverne kan nøjes med tre timer om dagen og først fra klokken 9.45. Linjen findes tre steder i landet, og i Region Sjælland er det i Nykøbing og i Kalundborg.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) blev opmærksom på linjen under en valgcafé i forbindelse med regionsrådsvalget, og han så muligheder i det at skabe individuelt tilpassede rum til mennesker. I uddannelsessektoren, i sundhedsvæsenet, ja stort set alle steder.

Derfor fik han lov til at spørge eleverne om fordelene ved undervisningsformen.

Annonce

Og de var villige til at fortælle. De fortalte om at have følt sig fortabt. Om at have skiftet fra den ene uddannelse til den anden. Og om at føle sig tryg, fordi de er sammen med nogen, der har det ligesom dem selv.

- Jeg har tidligere følt mig som det sorte får i klassen. Men her passer jeg bedre ind, og det giver mig mere selvtillid, lød det fra én af de studerende, og Heino Knudsen nikkede og sagde:

- Ingen skal føle, at de ikke passer ind nogen steder, for det gør man. Det handler om at finde det sted.

En ung kvinde er fyldt 29 år og har været igennem flere forskellige uddannelser, før hun fandt sin rette plads.

- Når jeg kommer hjem fra skole, har jeg bare ikke mere energi. Derfor er det rigtig rart, at vi får opgaverne i god tid, så vi kan nå at lave dem i weekenderne.

Annonce

Flere andre elever mener, at de har modtaget "tusind gange mere forståelse her end i folkeskolen".

- Hvis man ikke er der en dag, tager de andre billeder af de ting, der stod på tavlen og lægger det op i vores gruppe. På den måde hjælper vi hinanden, så man ikke kommer bagud.

Men faktisk hjælper de hinanden allermest ved at være vedholdende, hvis nogen er fristet til ikke at møde op.

- Vi giver hinanden et venligt skub og skriver, at vi venter på dig. Eller at vi har brug for dig.. Der er en stor omsorg for hinanden. Og ender man med ikke at komme, er folk søde til at spørge, om man er okay.

Tre elever kommer hele vejen fra Nakskov for at følge undervisningen på HF+, mens en fjerde pendler fra Vordingborg.

Annonce

- Jeg har valgt at bo hjemme, men det er stadig dyrt, da transporten tager 75 procent af min hjemmeboende-SU. Jeg vil jo også gerne kunne bidrage økonomisk til maden derhjemme, siger en ung kvinde.

Og det er udsagn, som regionsrådsformanden kan bruge til noget. Både til det konstante forsøg på at forbedre arbejdspladserne. Og til at kunne give flere gode tilbud på uddannelsesområdet, hvor regionen gerne vil have mere indflydelse.

- Jeg tror, at vores nuværende system er sværere for nogen at være i, end det var for 20 år siden, fordi der i dag er nogle meget stærke rammer. Vi skal måske blive bedre til at se, hvordan vi får alle med på de vilkår, vi har i dag, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE