cookie-og-privatlivspolitik
Fjernvarmen bruger store mængder elektricitet til de pumper og boosteranlæg - som her ved Højbroen i Nykøbing - der sørger for at sende det varme vand rundt i det cirka 240 kilometer lange ledningsnet.
Fjernvarmen bruger store mængder elektricitet til de pumper og boosteranlæg - som her ved Højbroen i Nykøbing - der sørger for at sende det varme vand rundt i det cirka 240 kilometer lange ledningsnet.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Fjernvarme-kunder slipper for pris-chok

Godt nyt til cirka 7.000 lokale husstande midt i heftige stigninger i energiudgifter.
19. oktober 2021 kl. 07:10 Af Hans Gandrup

GULDBORGSUND Priserne på elektricitet, olie, benzin og gas buldrer i vejret i øjeblikket og belaster både private husstandes og firmaers økonomi.

Men midt i energi-tumulten er der godt nyt til i hvert fald cirka 7.000 varmekunder hos Guldborgsund Forsyning. Der er ikke udsigt til noget prischok på fjernvarmen til vinter eller næste år i det hele taget.

- Vi er i gang med at fastlægge varmetaksten for 2022. Men jeg kan allerede nu slå fast og berolige: Vi kommer under ingen omstændigheder ud med prisstigninger, der bare ligner den eksplosion i priser, vi har set på el og gas de seneste måneder, fastslår Niels Rasmussen, administrerende direktør i Guldborgsund Forsyning.

Man er altså i gang med at lave de endelige budgetter, som forelægges bestyrelsen sidst på måneden. Der kan blive reguleringer - men milevidt fra voldsomme stigninger.

- Som udgangspunkt ønsker vi så vidt muligt at holde priserne i ro. Også i den nuværende situation, understreger Niels Rasmussen.

Annonce

Det betyder ikke, at varmeforsyningen er uberørt af udviklingen på energipriserne.

- Vi har for eksempel ganske store udgifter til elektricitet, fordi vi bruger el til de pumper, der sender det varme vand ud til forbrugerne og tilbage igen. I 2022 får vi i varmeselskabet en merudgift på at sende varme rundt i Nykøbing og opland på knap 400.000 kroner. Det er selvfølgelig procentvis en mindre del af vores samlede produktionsomkostninger på varmeområdet på cirka 80 millioner kroner. Men absolut mærkbart, forklarer Niels Rasmussen.

Hos Guldborgsund Forsyning har man siden foråret fulgt de stigende priser på elektricitet nøje, og for nogen tid siden besluttede man sig så for at indgå en toårig fastprisaftale på elektricitet.

- Man kan altid diskutere, hvornår det rigtige tidspunkt er. Men vi synes ikke, at der umiddelbart ser ud til at være markant dalende el-priser forude. I parentes bemærket er priserne på el steget heftigt bare på de uger, der er gået, siden vi indgik kontrakten. Og overordnet stiger forbruget og behovet for elektricitet i disse år konstant. Det indikerer heller ikke store prisfald forude, mener Niels Rasmussen.

Guldborgsund Forsyning køber blandt andet sin varme fra Refa, fra Nordic Sugar og fra eget bioolie-opvarmede kedelanlæg.

Annonce

Fjernvarmen leveres til kunder i Nykøbing, Ønslev, Eskilstrup, Ovstrup, Gundslevmagle og Systofte. Nordligste kunde er i øvrigt Storstrøm Fængsel på Nordfalster. Varmen pumpes rundt i et ledningsnet på cirka 240 kilometer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE