Annonce
Guldborgsund

Flere lokale grøntsager og en drøm for hotelkokke

Her er det fra et drivhus ved Forsorgshjemmet Saxenhøj, som nu indgår i et lokalt samarbejde om produktion af økologiske grøntsager. Foto: Guldborgsund Kommune

Lokalt samarbejde med Claus Meyer om produktion af økologiske frilands- og drivhusgrøntsager ved Forsorgshjemmet Saxenhøj

SAKSKØBING Meyers og Hotel Saxkjøbing har indgået et samarbejde med Guldborgsund Kommune om produktion af økologiske frilands- og drivhusgrøntsager ved Forsorgshjemmet Saxenhøj.

Det fremgår af en kommunalt udsendt pressemeddelelse, hvor man også kan læse, at samarbejdet efter planen blandt andet skal danne grundlag for lokale fødevarefællesskaber i Sakskøbing og omegn, skabe en øget selvforsyning i byen, forbinde Lollands muld med munde i København samt ikke mindst skabe ekstra glæde og stolthed hos personalet og borgerne i de beskyttede beskæftigelsestilbud på Besøgsgården Saxenhøj.

Efter en byvandring

Det var Claus Meyer, grundlægger af Meyers og ejer af Hotel Saxkjøbing, der med inspiration fra en nyligt afviklet byvandring i Sakskøbing og på baggrund af mange års godt samarbejde med Forsorgshjemmet Saxenhøj selv tog kontakt til Guldborgsund Kommune for at få lavet en aftale om et samarbejde.

Aftalen betyder nu, at Hotel Saxkjøbing har fået lov til at starte deres egen produktion af økologiske grøntsager på markerne ved Forsorgshjemmet Saxenhøj.

Hotellet lejer cirka to hektar jord og et drivhus af Guldborgsund Kommune.

Siden 1999 har Besøgsgården Saxenhøj været drevet som økologisk landbrug. Gården, der ligger lige ved siden af Forsorgshjemmet Saxenhøj, dækker et areal på cirka 50 hektar omkring Sakskøbing Fjord. Arealet bruges blandt andet til dyrkning af forskellige afgrøder, hvoraf hovedparten bruges som foder til gårdens mange dyr.
Besøgsgården Saxenhøj drives af Guldborgsund Handicaps beskyttede beskæftigelse i et fællesskab mellem borgere med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser samt personalet.
Borgerne hjælper blandt andet til med at fodre dyrene, dyrker grøntsager i drivhusene og sælger kød og grøntsager i den butik, der hører til Besøgsgården Saxenhøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En erfaren gartner

I forbindelse med produktionsstarten har Claus Meyer og Hotel Saxkjøbing netop ansat en særdeles erfaren gartner på helårsbasis, der er meget optaget af økologi og bæredygtighed.

Det er 47-årige Maria Birna Arnardottir, der således kommer til at stå for produktionen af grøntsager i tæt samarbejde med Hotel Saxkjøbings kokke samt personale og borgere fra Besøgsgården Saxenhøj, som vil hjælpe med tunge maskinkrævende opgaver, manuelle opgaver og deling af praktiske erfaringer.

Maria Birna Arnardottir har også tidligere arbejdet sammen med borgere med særlige behov.

- Der er enormt mange gevinster ved det her samarbejde med Guldborgsund Kommune. Det er først og fremmest en glæde at kunne bringe et dejligt menneske og en passioneret grøntsagsavler til byen, så der dyrkes flere og mere spændende grøntsager til byens gæster og til de borgere, der vil være en del af det lokale fødevarefællesskab. Dernæst er det jo en drøm for hotellets kokke at få noget, der kommer til at føles som deres egen økologiske køkkenhave 700 meter fra vores køkken. Endelig er det jo bare en ekstra glæde, at grøntsagerne også kan komme Meyers køkkener i København til gode, da de vil få mulighed for at aftage en del af høsten fra Lolland, lyder det fra Claus Meyer om det nye samarbejde.

Samarbejdet mellem Hotel Saxkjøbing og Besøgsgården Saxenhøj trådte i kraft 1. april, hvor Maria Birna Arnardottir, som er ansat hos Hotel Saxkjøbing, startede i sit nye job.

Læs også artiklen "Mange fordele i flere grøntsager" i onsdagens Folketidende

  • Her er det fra et drivhus ved Forsorgshjemmet Saxenhøj, som nu indgår i et lokalt samarbejde om produktion af økologiske grøntsager. Foto: Guldborgsund Kommune
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo