cookie-og-privatlivspolitik
Blideansvarlig Carsten Oksen blev overrasket over det råd, der blev afsløret inde i blidens akse, der normalt er skjult.

14

Billeder

Blideansvarlig Carsten Oksen blev overrasket over det råd, der blev afsløret inde i blidens akse, der normalt er skjult.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

I sorg over den "lille" blides død

Middelaldercentrets "lille" blide er slidt op. Bøgetræet fra 1989 kan ikke mere på konstruktionens mest centrale sted. En obduktion skal afgøre, om den kan genoplives eller erstattes med en ny.
05. juni 2021 kl. 12:24 Af Birgitte Grønning

SUNDBY Der blev drukket gravøl på Middelaldercentret forleden.

Den sørgelige anledning var den "lille" blides død. Siden 1989 har bliden været et af centrets absolutte vartegn, og den har trofast kastet sit skyts ud i Guldborgsund cirka 6.000 gange.

Den var verdens ældste fungerede blide, men nu er den kaput. Indhentet af alder efter 32 år i sol og regn. Rådnet op i sin mest centrale del: hovedaksen, der holder sammen på de 10 tons bøgetræ øverst oppe.


En overraskelse

At det netop skulle være nu, bliden døde, kom bag på centrets blideansvarlig Carsten Oksen, der har kendt og elsket den store trækonstruktion, siden han var en lille dreng, der klatrede rundt på den.

- Bliden er passet, tjæret og vedligeholdt på alle måder. Når vi bankede på træet, lød det fast og godt. At den alligevel viste sig at være rådden, var en overraskelse, forklarer han.

Annonce

Obduktion

Heldigvis reagerede en af centrets årvågne blidemestre, da han så, at aksen, som kastearmen sidder fast på, sad lidt skævt. Råddenskaben blev derefter afsløret ved en sikkerhedsaffyring af bliden uden gæster i nærheden og uden sten.

- Det er råd, som vi ikke har haft mulighed for at opdage ved de årlige tjek, da aksen er skjult. Armen og ballastkassen faldt ved sikkerhedsaffyringen kontrolleret ned, fortæller museumsinspektør Thit Birk Petersen, som vil anmelde "nærulykken" til både arbejdstilsyn og politiet, som er myndighed for sikkerheden omkring de store kastemaskiner.

Nu går Middelaldercentrets folk i gang med en obduktion af bliden. Den skal skilles helt ad og ses efter i alle sine dele.

- Vi kan lære en masse af det, der er sket, så den mulighed lader vi naturligvis ikke gå forbi, fastslår direktør Roeland Paardekooper, som efter obduktionen skal afgøre, om der skal bygges en ny blide, eller den måske kan genoplives med en reparation.


Storebror passer jobbet

Foreløbig er blidens storebror - som aldersmæssigt er en lillebror bygget i 1991 og verdens største fungerede af sin slags - ene om at underholde publikum denne sommer.

Annonce

Den står stadig kampberedt med sin kastearm på over 18 meter. Og der er ingen grund til at frygte, at den store blide falder fra hinanden, forsikrer Carsten Oksen.

- Den store blides aksel er forstærket indvendigt med en stålkerne. Det er ikke historisk korrekt, men det er sikkert. Og den metode vil også blive brugt i genopbygningen eller reparationen af den lille blide, lover han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE