cookie-og-privatlivspolitik
Joachim Cyrill Hansen har oplevet et stigende antal kunder i sin butik under coronakrisen. Kunderne har efterfølgende fortsat med at handle i butikken.
Joachim Cyrill Hansen har oplevet et stigende antal kunder i sin butik under coronakrisen. Kunderne har efterfølgende fortsat med at handle i butikken.
Foto: Flemming Keith Karlsen/arkiv

Guldborgsund

Kunderne foretrækker øllen uden pant

Efter at ølsalget var femdoblet under lukningen af grænserne hos købmand i Horbelev Joachim Cyrill Hansen, er det med genåbningen igen faldet til normalt niveau. Årsagen er de tyske pantfri dåser, mener købmanden.
10. juli 2020 kl. 20:00 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

HORBELEV I begyndelsen af maj, hvor grænserne var lukket til Tyskland for at hindre smitten af coronavirus, havde grænselukningen en uforudset effekt hos Min Købmand i Horbelev.

Her var salget af øl nemlig femdoblet. Men med genåbningen af grænserne mod syd er salget af øl nu igen tæt på normaliseret, fortæller Joachim Cyrill Hansen, der har Min Købmand i Horbelev.

- Det er i hvert fald faldet meget. Så det har helt klart haft en effekt, at de har åbnet det land igen. Det er en meget lille procentdel, der er blevet hjemme. Og vi kører også tilbud på rammer af øl og sodavand, så vi ligesom prøver at matche priserne, fortæller købmanden.

Flere har ellers fået øjnene op for den lokale købmand under coronakrisen.

- Det har været helt vildt. Totalt set har det ikke været ligeså stort som øl- og vandsalget, hvis man ser på det isoleret, men vi har haft pæne indekser, som vi ikke lige smider om os med. Men vi har haft en pæn stigning på omsætningen i coronatiden fra lokalbefolkningen, som vi er dybt taknemmelige for. Og det ser ud, som om vi beholder rigtig mange af dem. Vi har haft kunder, vi ikke havde før, der har lært at handle lokalt, fortæller Joachim Cyrill Hansen, der oplever, at de nye kunder holder ved.

Årsagen til, at kunderne trækker mod Tyskland, når de køber øl, skal findes i det danske pantsystem, mener købmanden.

- Holdningen til pant er den største faktor. Man vil hellere kunne smide den i naturen end have, den bliver genbrugt. Det er der, hele effekten ligger. Man vil gerne købe økoting og bæredygtigt, men det er de samme, der vil have økologisk, som ikke sørger for, de kommer tilbage med panten igen og bliver genbrugt, fortæller Joachim Cyrill Hansen.

- Putter man dåsen i en flaskeautomat, bliver 99,7 procent af dåsen brugt igen. Det er kun farven udenpå, man ikke kan genbruge. På genbrugspladsen bliver det blandet sammen med så meget andet aluminium, at man kun kan genbruge under 80 procent, så det er vigtigt, at man kommer dem i automaterne og får sine penge for dem. Det er ikke det samme at sige, man henter dem i Tyskland, og så smider dem på genbrugspladsen, hvilket jeg har haft flere kunder, der har fortalt, de gør - på nær lige hvis man kører en tur med et par dåser, hvor de ryger i skraldespanden, når man kommer frem. Så ryger de til forbrændingen, hvor vi bruger energi på at brænde det af, forklarer han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce