cookie-og-privatlivspolitik
Jan Riis håber, at mange mænd vil tage imod tilbuddet, der kan føre dem godt videre i livet.
Jan Riis håber, at mange mænd vil tage imod tilbuddet, der kan føre dem godt videre i livet.
Foto: Martin S Poulsen

Guldborgsund

Kursus får mænd op af sofaen og videre i livet

Formand for friviligcenter: - Mænd er generelt set ikke vant til at snakke om følelser og forholde sig til deres egne følelser.
27. januar 2020 kl. 10:40 Af Martin S Poulsen

Annonce

NYKØBING Konen er blevet træt af, at manden arbejder så meget. Så hun vil skilles. Med sig tager hun de fleste af de fælles venner. Kort efter ryger arbejdet også.

For mange mænd udløser en sådan situation en livskrise, som mændene kan have svært ved at rejse sig fra.

- Det er en ofte overset gruppe af mænd. En mellemgruppe, der ikke er blandt de synlige på bunden af samfundet, men heller ikke tilhører gruppen af aktive mænd med styr på livet og karrieren. De her mænd i mellemgruppen går ofte med store problemer, men kan af den ene eller anden grund ikke selv komme videre i livet. De har brug for hjælp til at komme videre, siger Jan Riis, der er formand for Guldborgsund Friviligcenter.

Han har taget initiativ til at opstarte et nyt kursus målrettet den gruppe mænd, som er kommet ud i en livskrise, og har svært ved selv at komme ud af den, men også har svært ved at spørge om hjælp.

- Yngre generationer af mænd er generelt blevet bedre til at tage vare på sig selv, men der er stadig en stor gruppe af mænd, der er opdraget med, at de selv skal klare deres problemer og ikke belaste andre. Den her gruppe af mænd vil ikke fremstå svage, men fordi de ikke selv kan se, hvordan de skal løse deres problemer, og ikke opsøger hjælp fra andre, så kommer de til at sidde fast i livet i negative situationer. Det er mænd, der er gået lidt i stå i livet, siger Jan Riis.


Otte mænd på otte uger

Det nye kursus henvender sig derfor til mænd, der inderst inde godt kan se, at de står i en livskrise, som de ikke selv kan klare at komme ud af. På kurset kan de få råd og sparring af andre mænd i lignende situationer. Kurset hedder "Kom videre, mand" og er et kursus for op mod otte mænd ad gange, der over otte uger samtaler om deres individuelle problemer. Jan Riis sidder med, men han understreger, at han ikke vil brase ind og komme med alt for gode råd alt for hurtigt.

- Mænd er generelt set ikke vant til at snakke om følelser og forholde sig til deres egne følelser. Så på kurset skal de have tid til at formulere sig, inden nogen kommer med gode råd, siger Jan Riis.

Kurset er ikke som tidligere tiders langhårede mandegrupper. Nok bliver der sat ord på følelserne, men kurset er meget målrettet. Hver gang er der et tema, for eksempel hvordan man håndterer sorg eller stress, og konkrete arbejdsmetoder til at få sparket sig selv i gang.

Kurset har de senere år fundet sted flere steder i landet. En undersøgelse foretaget af Udviklingscenter SUS sidste år viser, at 43 procent af deltagerne efter de otte ugers forløb melder om øget livskvalitet. Så der er tale om et gennemprøvet og succesfuldt koncept, der nu kommer til Nykøbing. Opstarten på det første kursus i Nykøbing er onsdag 19. februar.

Jan Riis er godt klar over, at det kan være svært at nå målgruppen. Det er mænd, der ofte har svært ved at erkende, at de har et problem. Men han opfordrer alle mænd, der for eksempel føler sig stressede, har været igennem en livsomvæltende skilsmisse, er blevet arbejdsløse eller mangler sociale relationer til at melde sig til kurset.

Jan Riis håber, at de deltagende mænd også efter kurset vil vedligeholde og udbygge de relationer, der opstår i løbet af de otte uger.

- Venskaber må meget gerne opstå, så mændene også efter kursets afslutning kan blive ved med at støtte hinanden og bruge hinanden til at få et mere aktivt liv, siger Jan Riis.

Hvis man er interesseret i at deltage, kan man skrive til Jan Riis på janriis10@gmail. Det er helt gratis at deltage i kurset.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce