Annonce
Guldborgsund

Nu sendes ø-projekter i høring hos borgerne

En af skitserne om Nykøbing Ø-projektet. Foto: Philip Rasmussen/By & Landskab, arkivgrafik

Kommuneplanen med forslag til flere nye øer sendes i offentlig høring 6. marts

GULDBORGSUND Alene ordet "kommuneplan" kan give nogle halvkedelige billeder på nethinden om støvede sider, der kun interesserer politikerne selv. Måske et par tørre erhvervsledere, hvis bølgerne går højt.

Men kommuneplanen har - måske for første gang i kommunens historie - givet stor debat både blandt kommunens borgere og i landsdækkende medier, allerede inden den er sendt i offentlig høring.

Der er nemlig lavet oplæg til ikke bare én men to øer i kommuneplanen. Èn i Guldborgsund mellem Nykøbing og Sundby og én syd for Gedser.

- Nogle borgere mener, at vi har fået økuller her i byrådet. Men forslaget repræsenterer en videreførelse af det, byrådet vedtog i Rostock i 2018 - nemlig at videreudvikle Guldborgsund og at turde sætte barren lidt højere, forklarede borgmester John Brædder (G) under torsdagens byrådsmøde.

Når kommuneplanen sendes i høring blandt borgerne fra 6. marts til 3. maj, sker det sideløbende med flere offentlige debatmøder, hvor politikere hver gang vil være repræsenteret.

- Skal der være 800 boliger på øen ved Nykøbing? Hvem ved? Måske skal der kun være 50, måske 500. Der står ikke i kommuneplanen, hvor mange boliger, øen skal rumme, eller hvad der ellers skal være. Måske skal det bare være natur. Det er ikke forventningen, at det begynder lige om lidt. Men hvis ikke et byråd er så visionært, at det kan få investorer til at vende ansigtet mod kommunen, så sker der for lidt, sagde borgmesteren, der også løftede for, at planen nok er den mest visionære i Guldborgsunds historie.

- Byrådet ønsker ikke at sidde på hænderne og bare se mulighederne glide forbi.

Byrådet diskuterede torsdag aften de mere markante punkter fra en kommende kommuneplan. Foto: Anders Knudsen

Afhængig af investorer

Og kommuneplanen må gerne skabe debat, forklarede Simon Hansen (S), der efterfølgende bad om ordet.

- Men øen er kun realiserbar, hvis der er investorer, som kan se mulighederne i det. Ellers bliver det aldrig til noget. Mange borgere har i pressen og på sociale medier udtrykt bekymring for blandt andet øget vandstand, og det skal selvfølgelig tænkes ind og undersøges, inden man går videre. Men at skabe bynære boliger, der binder Sundby og Nykøbing sammen, ser vi store perspektiver i. Også selvom det ikke realiseres i morgen.

Venstres Ole K. Larsen oplever, at mange borgeres skepsis handler om frygten for, at pengene til ø-projektet vil gå fra kommunekassen.

- Men pengene skal komme fra private investorer. Desuden handler det her om at skabe noget, så man kan udvikle velfærden, forklarede han.

- Øen skal ses som en vækstmotor, der kan hjælpe med at skaffe flere private jobs. I Venstre kunne vi godt tænke os at få mere turisme ind i planen og løfte sektoren til et nyt niveau.

Men det kan tage mere end fem minutter at skaffe en milliard kroner fra private investorer til projektet, understregede Dansk Folkepartis René Christensen. Han kan lide ideen om at bruge cement fra udgravningen af Femern-forbindelsen, men da den tunnel står klar om ni år, kræver det, at man snart kommer i gang med Nykøbing Ø.

Jens Erik Boesen (G) mener, at kommuneplanen rummer flere initiativer, der vil kunne skabe udvikling i Guldborgsund. Ikke kun Nykøbing Ø. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

En plan for havnene

Øens betydning for erhvervshavnen i Nykøbing blev også diskuteret, og Jens Erik Boesen (G) mener, at det er naturligt at tage stilling til, hvor udviklingen i industrien bærer hen. Det gælder også havnene i Sakskøbing og i Stubbekøbing, som også nævnes i kommuneplanen.

- Det, som havnene oprindeligt var skabt til, har været ude for en udvikling, der har gjort deres betydning mindre. For Stubbekøbing og Sakskøbing har der på det seneste været en meget begrænset erhvervsaktivitet. Havnen i Nykøbing er stadig relativt aktiv erhvervsmæssigt, og et byggeri af en ø skal derfor ske med respekt for erhvervshavnen, lød det.

I planen er der også lagt op til at udvikle et nyt boligområde ved Pandebjergvej og Ny Kirstinebergvej samt at understøtte bynært erhverv i forlængelse af det eksisterende ved Randersvej.

For borgerne er der i løbet af foråret lagt op til fire offentlige debatmøder om henholdvis "bosætning", "havne", "erhverv" og "kommuneplanen og børnefamilier".

En endelig kommuneplan forventes vedtaget inden sommerferien.

- Det er første gang i kommunens historie, at en kommuneplan har skabt så meget debat, inden den overhovedet er kommet i høring, mener borgmester John Brædder (G). Foto: Anders Knudsen
  • En af skitserne om Nykøbing Ø-projektet. Foto: Philip Rasmussen/By & Landskab, arkivgrafik
  • Byrådet diskuterede torsdag aften de mere markante punkter fra en kommende kommuneplan. Foto: Anders Knudsen
  • Jens Erik Boesen (G) mener, at kommuneplanen rummer flere initiativer, der vil kunne skabe udvikling i Guldborgsund. Ikke kun Nykøbing Ø. Foto: Anders Knudsen
  • - Det er første gang i kommunens historie, at en kommuneplan har skabt så meget debat, inden den overhovedet er kommet i høring, mener borgmester John Brædder (G). Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet