Annonce
Guldborgsund

Tilflytterhuse baner vejen for mere bosætning

Tilflytterhuset i landsbyen Bregninge har været en succes for Ærø Kommune. Nu vil Guldborgsund Kommune prøve et lignende tiltag som en del af kommunens bosætningsstrategi. Foto: Ærø Kommune

Vil lokke nye borgere til gennem korttidsudlejning af huse.

GULDBORGSUND Det kan være et stort skridt at beslutte sig for at flytte fra for eksempel København til Lolland-Falster, men fra næste år vil Guldborgsund Kommune hjælpe måske kommende tilflyttere med at tage et lille skridt mod målet om at få fast muld under fødderne på Sydhavsøerne.

- Et er at køre herned en weekend for at se på huse. Noget andet er at prøve at bo her et stykke tid. På den måde kan folk få en bedre fornemmelse af, om vores del af landet er et sted, de kunne tænke sig at bo, siger byrådsmedlem Jens Erik Boesen (G) om de måske kommende tilflyttere, der formentlig allerede fra næste år får mulighed for at prøve livet af i Guldborgsund Kommune i et af to kommende tilflytterhuse.

Jens Erik Boesen er formand for kommunens landdistrikts- og turismeudvalg, og det er her, at ideen om at oprette tilflytterhuse er opstået.

- Vi har haft nogle borgerrepræsentanter til at give input til, hvordan vi kan få flere tilflyttere. Nogle foreslog at oprette tilflytterhuse, og det syntes vi i udvalget var en god idé.

Der skal oprettes to tilflytterhuse for dels at give de mulige tilflyttere noget at vælge imellem, og dels for at kunne give de mulige tilflyttere mulighed for at opleve kommunen på forskellige vis. Men ingen af husene kommer til at ligge i Nykøbing. For udover at skulle vare katalysatorer for tilflytning til Guldborgsund Kommune skal husene også mere specifikt styrke bosætningen i kommunens landdistrikter.

- Tanken er, at det ene tilflytterhus skal ligge i landlige omgivelser tæt på naturskønne områder. Det andet tilflytterhus skal placeres i en af vores købstæder eller en af de større landsbyer, forklarer Jens Erik Boesen.

Hvordan ordningen med tilflytterhusene præcis kommer til at tage sig ud er endnu ikke fastlagt.

- Om kommunen køber husene eller lejer dem for at genudleje dem, har vi ikke besluttet endnu. Men jeg forventer, at begge huse kan stå klar engang til næste år. Nu gælder det om at finde et par egnede huse, siger Jens Erik Boesen, der samtidig slår fast, at det ikke bliver gratis at bo i husene.

- Det er ikke noget, vi som kommune skal tjene på, men der skal betales husleje, siger han.

Hvor høj huslejen bliver, og hvor længe det er muligt at leje sig ind i husene, er heller ikke klarlagt endnu.

Andre kommuner har allerede erfaringer med tilflytterhuse. Ærø Kommune, der er en af landets mindste kommuner med cirka 6.200 indbyggere, har siden 2012 haft et fuldt møbleret tilflytterhus, hvor familier bestående af op til seks personer kan leje sig ind i op til fire måneder til en månedlig husleje på 3.200 kroner.

- Der gik lidt tid, inden de første interesserede meldte deres ankomst, men nu er huset lejet ud det meste af tiden. Det har været en succes i forhold til at få folk til at flytte til Ærø. En tredjedel af de familier, der har boet i tilflytterhuset, er flyttet fast til Ærø. Det er 15 familier, og de er alle børnefamilier, siger Jytte Weiss Bronks, der er bosætningskonsulent i Ærø Kommune.

I de senere år er der indviet tilflytterhuse flere steder i landet. Siden sommeren 2017 har der været et tilflytterhus på Møn. Her er det dog lokale private kræfter, der står bag.

  • Tilflytterhuset i landsbyen Bregninge har været en succes for Ærø Kommune. Nu vil Guldborgsund Kommune prøve et lignende tiltag som en del af kommunens bosætningsstrategi. Foto: Ærø Kommune
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier