cookie-og-privatlivspolitik
Tilflytterhuset i landsbyen Bregninge har været en succes for Ærø Kommune. Nu vil Guldborgsund Kommune prøve et lignende tiltag som en del af kommunens bosætningsstrategi.
Tilflytterhuset i landsbyen Bregninge har været en succes for Ærø Kommune. Nu vil Guldborgsund Kommune prøve et lignende tiltag som en del af kommunens bosætningsstrategi.
Foto: Ærø Kommune

Guldborgsund

Tilflytterhuse baner vejen for mere bosætning

Vil lokke nye borgere til gennem korttidsudlejning af huse.
18. oktober 2019 kl. 14:47 Af Martin S Poulsen

Annonce

GULDBORGSUND Det kan være et stort skridt at beslutte sig for at flytte fra for eksempel København til Lolland-Falster, men fra næste år vil Guldborgsund Kommune hjælpe måske kommende tilflyttere med at tage et lille skridt mod målet om at få fast muld under fødderne på Sydhavsøerne.

- Et er at køre herned en weekend for at se på huse. Noget andet er at prøve at bo her et stykke tid. På den måde kan folk få en bedre fornemmelse af, om vores del af landet er et sted, de kunne tænke sig at bo, siger byrådsmedlem Jens Erik Boesen (G) om de måske kommende tilflyttere, der formentlig allerede fra næste år får mulighed for at prøve livet af i Guldborgsund Kommune i et af to kommende tilflytterhuse.

Jens Erik Boesen er formand for kommunens landdistrikts- og turismeudvalg, og det er her, at ideen om at oprette tilflytterhuse er opstået.

- Vi har haft nogle borgerrepræsentanter til at give input til, hvordan vi kan få flere tilflyttere. Nogle foreslog at oprette tilflytterhuse, og det syntes vi i udvalget var en god idé.

Der skal oprettes to tilflytterhuse for dels at give de mulige tilflyttere noget at vælge imellem, og dels for at kunne give de mulige tilflyttere mulighed for at opleve kommunen på forskellige vis. Men ingen af husene kommer til at ligge i Nykøbing. For udover at skulle vare katalysatorer for tilflytning til Guldborgsund Kommune skal husene også mere specifikt styrke bosætningen i kommunens landdistrikter.

- Tanken er, at det ene tilflytterhus skal ligge i landlige omgivelser tæt på naturskønne områder. Det andet tilflytterhus skal placeres i en af vores købstæder eller en af de større landsbyer, forklarer Jens Erik Boesen.

Hvordan ordningen med tilflytterhusene præcis kommer til at tage sig ud er endnu ikke fastlagt.

- Om kommunen køber husene eller lejer dem for at genudleje dem, har vi ikke besluttet endnu. Men jeg forventer, at begge huse kan stå klar engang til næste år. Nu gælder det om at finde et par egnede huse, siger Jens Erik Boesen, der samtidig slår fast, at det ikke bliver gratis at bo i husene.

- Det er ikke noget, vi som kommune skal tjene på, men der skal betales husleje, siger han.

Hvor høj huslejen bliver, og hvor længe det er muligt at leje sig ind i husene, er heller ikke klarlagt endnu.

Andre kommuner har allerede erfaringer med tilflytterhuse. Ærø Kommune, der er en af landets mindste kommuner med cirka 6.200 indbyggere, har siden 2012 haft et fuldt møbleret tilflytterhus, hvor familier bestående af op til seks personer kan leje sig ind i op til fire måneder til en månedlig husleje på 3.200 kroner.

- Der gik lidt tid, inden de første interesserede meldte deres ankomst, men nu er huset lejet ud det meste af tiden. Det har været en succes i forhold til at få folk til at flytte til Ærø. En tredjedel af de familier, der har boet i tilflytterhuset, er flyttet fast til Ærø. Det er 15 familier, og de er alle børnefamilier, siger Jytte Weiss Bronks, der er bosætningskonsulent i Ærø Kommune.

I de senere år er der indviet tilflytterhuse flere steder i landet. Siden sommeren 2017 har der været et tilflytterhus på Møn. Her er det dog lokale private kræfter, der står bag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce