cookie-og-privatlivspolitik

Hus og have

Smukke iris lyser op

De er nemme at dyrke og har format til at spille hovedrollen i haven.
08. maj 2013 kl. 13:07 Af Katrine Sabroe Christensen (ks@ugeavisen-guld.dk)

Iris får nu en renæssance i haverne, og det er velfortjent. De farvestrålende planter er elegante som ballerinaer, nemme at dyrke og har format til at spille hovedrollen i haven.

Iris findes i en mangfoldighed af farver og størrelser, og de er nemme at dyrke, når blot du tager hensyn til deres foretrukne voksested. Her får du Haveselskabets bud på tre irisfavoritter til sommerens bede.

Haveiris, Iris x germanica, indtager naturligt hovedrollen i bedet. Med de store blomster i et væld af farver er planten den fødte primadonna.

- Haveiris passer fint i forkanten af et tørt og veldrænet staudebed, hvor den skal plantes, så den opsvulmede rod, rhizomet, ligger lige over jordoverfladen, så den bliver bagt af solen. Uden for blomstringstiden har de sværdformede blade stor arkitektonisk effekt, og kan i sig selv berette til en hovedrolle i bedet, mener landskabsarkitekt og gartner Jesper Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet.

Gul iris kender de fleste nok fra danske søer, åer og vandhuller, hvor den vokser vildt og gerne breder sig. Planten findes dog også i en smuk forædlet sort, som er værd at dyrke i haven. Den har sortsnavnet Variegata, og har smukke gul- og grønstribede sværdformede blade, som står smukt til de gule blomster, der folder sig ud i juni.

Annonce

- Gul iris, både den vilde og den forædle udgave, kræver fugtig eller våd jord, og kan endda gro på lavt vand. Den har et kraftigt rodsystem og kan brede sig ret kraftigt, så den kræver god plads. I mindre havedamme og vandtønder, kan man med fordel dyrke den i en kurv, så den holder sig indenfor den tildelte plads, fortæller Jesper Corfitzen.

Sibirisk iris er nem at dyrke i haven. I naturen vokser den på fugtige områder, men i haven klarer den sig fint i almindelig havejord, når blot den ikke er for tør.

- Sibirisk iris egner sig godt til bedet, men er også rigtigt fin at bruge til forvildning for eksempel i en engagtig beplantning. Den skal plantes, så roden er dækket af jord, da den ellers let tørre ud, lyder rådet fra Haveselskabet havefaglige leder. Sibirisk iris bliver knap en meter høj, og blomstrer i maj til juni med duftende blomster i forskellige blå, hvide eller gule farver. I efteråret får den dekorative frøkapsler.

På hjemmesiden www.haveselskabet.dk/iris kan du læse mere om, hvordan du får succes med iris i haven.

 

AnnonceKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
ANNONCE