cookie-og-privatlivspolitik
Otte ud af ti af de forældre, der har deltaget i undersøgelsen fra Børns Vilkår siger, at de gerne vil bruge mindre tid på telefon, tablet eller computer. (Arkivfoto)
Otte ud af ti af de forældre, der har deltaget i undersøgelsen fra Børns Vilkår siger, at de gerne vil bruge mindre tid på telefon, tablet eller computer. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

37 procent er på skærmen når de er sammen med deres børn

En del forældre bruger skærm i situationer, hvor barnet kan have brug for nærvær - eksempelvis ved putning.
12. oktober 2021 kl. 07:34 Af Ritzau

I en undersøgelse fra Børns Vilkår blandt 1000 forældre til børn i alderen 0-6 år svarer 37 procent af forældrene, at de det seneste døgn har brugt mere end to timer på en skærm, mens deres børn var til stede og vågne.

Det skriver Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen er der spurgt ind til forældrenes brug af digitale medier, der ikke vedrører arbejde.

Ifølge psykolog i Børns Vilkår Malene Angelo er det et problem for børnene, når deres forældre er på skærmen.

- Det er et problem, fordi små børn kommunikerer med mimik, lyde og krop. De er fuldstændig afhængige af, at deres forældre ser, tolker og reagerer på deres signaler.

Annonce

Af de, der det seneste døgn har brugt mere end to timer på en skærm i børnenes selskab, er der også en del, der svarer, at de bruger skærmen i situationer, hvor deres barn kan have brug for deres nærvær.

Således siger 44 procent, at de har brugt den under putning, 41 procent har brugt den på legepladsen, og 29 procent har brugt den under fælles måltider.

I undersøgelsen svarer 92 procent af forældrene desuden, at de ser og hører bedre efter, hvad deres barn siger eller signalerer, når de ikke er på digitale medier.

Og det kan få konsekvenser for barnet på både kort og langt sigt, hvis det oplever, at forældrene er fraværende.

- På den korte bane kan børnene i situationen reagere ved at blive triste frustrerede og vrede. Nogle børn kravler hen og prøver at skubbe telefonen ud af hænderne på forældrene eller prøver på andre måder at påkalde sig forældrenes opmærksomhed ved at græde og klynke.

Annonce

- Hvis det foregår rigtig tit, så kan det gå ud over den grundlæggende tillid og tryghed i relationen til forældrene, som er så afgørende for, at børn kan trives og udvikle sig, siger Malene Angelo.

I undersøgelsen siger otte ud af ti forældre dog også, at de gerne vil bruge mindre tid på deres telefon, tablet eller computer.

Knap fire ud af ti af forældrene siger desuden, at de i høj eller meget høj grad har dårlig samvittighed over, hvor meget tid de bruger på digitale medier.

Undersøgelsen baserer sig på spørgeskema, og der er sikret repræsentativitet i forhold til køn, alder og region blandt deltagerne.

Undersøgelsen er finansieret af Stryhns Familieselskab.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

Annonce

ANNONCE