cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kunne på et pressemøde mandag fortælle, at en vejledning til den frivillige vaccinationsordning skulle sendes i høring. (Arkivfoto)
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kunne på et pressemøde mandag fortælle, at en vejledning til den frivillige vaccinationsordning skulle sendes i høring. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland

Aktører afviser at deltage i frivillig vaccineordning

Privat vaccinationsaktør finder det ikke lægeligt forsvarligt at vaccinere med AstraZeneca, skriver medie.
11. maj 2021 kl. 22:48 Af Ritzau

Hvis alt går efter planen, vil en frivillig tilvalgsordning snart gøre det muligt for danskere at lægge arm til en af de to omstridte coronavacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Men tilvalgsordningen møder tilsyneladende allerede modstand fra flere private vaccinationsaktører, der ifølge Berlingske afviser at deltage.

Det gælder både Danske Lægers Vaccinations Service, der "ikke finder det forsvarligt at vaccinere med AstraZeneca" og MedFlex, skriver mediet.

Udmeldingen fra aktørerne kommer, efter at Sundhedsstyrelsen tirsdag sendte sin vejledning til ordningen, der skal optegne rammerne om de frivillige vaccinationer, i høring.

Også Politiken har været i kontakt med flere aktører. Ifølge avisen vil Dansk Selskab for Almen Medicin formentlig fraråde borgerne i at modtage vaccinen.

Annonce

Selskabets administrerende direktør, Anders Beich, henviser til igangværende forskning, der peger i retning af, at alle modtagere af Astrazeneca-vaccinen får en grad af påvirkning af deres blodplader.

Det er netop det, som har været medvirkende til de alvorlige blodpropper.

- Det er et faktum, at det er en utilsigtet effekt af denne vaccine, og vi kender ikke de biologiske konsekvenser af det. Måske er de alvorlige blodpropper bare toppen af isbjerget, siger han til Politiken.

De to medier har dog også været i kontakt med private aktører, der giver udtryk for at være interesseret i at medvirke i ordningen.

Det gælder blandt andet firmaet Practio, der ifølge Berlingske gerne vil stille sin infrastruktur til rådighed.

Annonce

- Vi har kapaciteten. Det vil sige it-system og et nationalt bookingsystem. Vi kan også hyre og træne vaccinatorer og oprette vaccinationscentre, siger selskabet medstifter, Jonas Nilsen, ifølge Berlingske.

Til Politiken siger han desuden, at han kun sjældent forventer, at en læge vil ende med at fraråde stikket.

- Jeg tror, at samtalerne med de frivillige især vil handle om, at lægen skal føle sig tryg ved, at borgeren forstår konsekvenserne af valget, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE