cookie-og-privatlivspolitik
Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet zoomer ind på danmarkskortet ved at koble persondata og geografi.
Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet zoomer ind på danmarkskortet ved at koble persondata og geografi.
Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Ritzau Scanpix

Indland

Computerprogram rykker ved forskellen mellem land og by

Der er flere enklaver af borgere med høj uddannelse og indkomst på blandet andet Lolland og Falster, hvilket rykker på forestillingen om udkants-danmark, viser ny forskning.
18. juli 2018 kl. 08:00 Af /Ritzau/

Annonce

Der bliver ofte refereret til land- og byområder i skarpt opdelte vendinger ud fra geografi. Men et nyt computerprogram sætter fokus på, at forskellen måske slet ikke er så stor endda, når det kommer til leveforhold rundt i landet.

Det fortæller Rolf Lyneborg Lund, der er ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet, som står bag.

Programmet inddeler danmarkskortet mere detaljeret end tidligere, fortæller han. Det sker efter parametre som indkomst, sundhed og kriminalitet.

- Det vil sige, at i stedet for, at vi ser på kommuneniveau, ser vi i stedet på gennemsnitlig indkomst på et område, hvor der kun er 100 mennesker.

- En af fordelene er, at man kan hugge områder ned meget bedre, end man kunne før, siger han.

Ved at inddele kortet er det eksempelvis muligt at se, at der er flere enklaver af borgere med høj uddannelse og indkomst i det, der ofte betegnes som udkantsdanmark.

Det er områder ved vestkysten, Sønderjylland og store dele af Lolland-Falster, viser programmet.

- Hvis man ser grundigt nok og inddeler fint nok, så er der er bittesmå enklaver af områder, der har en hysterisk høj indkomst i forhold til resten af kommunen, siger Rolf Lyneborg Lund.

Men det samme gælder med omvendt fortegn. Her nævner han Charlottenlund, der bliver refereret til som et indkomstrigt område.

- Man behøver ikke gå mere end 200 meter for at løbe ind i områder, hvor husstandsindkomsten stiger og falder med henholdsvis 500.000 og 700.000, siger han.

Region Nordjylland er den første aktør udefra, der får nytte af programmet. Det skal give nogle nedslag på sundhedsområdet, fortæller forskeren.

Men det er ikke alle, der kan skrive sig på ventelisten til servicen. For programmet har også en bagside, lyder det.

- Det, der er fedt ved det her program, er, at det er ekstremt nuanceret. Men det, der er faretruende, er netop, at det er så ekstremt nuanceret, siger han.

Det vil ifølge Rolf Lyneborg Lund gøre det muligt at målrette kampagner til helt små målgrupper, hvis det bliver brugt til markedsføring.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

Annonce