cookie-og-privatlivspolitik
Hvis planen om en havvindmøllepark ved Omø i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland bliver realiseret, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening gå ud over fuglelivet. (Arkivfoto).
Hvis planen om en havvindmøllepark ved Omø i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland bliver realiseret, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening gå ud over fuglelivet. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Hemmelig rapport placerer vindmøllepark i vigtigt fugleområde

Vindmøllepark mellem Sjælland og Lolland: SF's naturordfører vil have miljøminister til at svare på, hvorfor rapport ikke er blevet udleveret.
06. juli 2020 kl. 08:03 Af Ritzau

Annonce

En hidtil hemmeligholdt rapport sår tvivl om grundlaget for en kommende vindmøllepark ved Omø mellem Sjælland og Lolland.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i en pressemeddelelse.

Foreningen er kommet i besiddelse af rapporten, der udpeger området i Smålandsfarvandet som er et vigtigt fugleområde.

- Det er chokerende, at en så væsentlig faglig rapport ikke bringes til offentlighedens kendskab og deles med Folketinget og myndigheder, der igen og igen efterspørger disse vurderinger, siger biolog Knud Flensted.

Rapporten, der er fra 2016, er udarbejdet af Aarhus Universitet, der gennem en lang årrække har fungeret som videnskabelig rådgiver for Miljøministeriet.

Energistyrelsen gav i maj i år tilladelse til forundersøgelser af området, hvor mølleparken med 80 vindmøller skal placeres.

Styrelsen har over for DOF afvist at kende til rapporten.

Dermed har oplysningerne om områdets betydning for fuglelivet ifølge DOF ikke været en del af beslutningsprocessen.

SF's naturordfører, Anne Valentina Berthelsen, har tidligere bedte miljøminister Lea Wermelin (S) udlevere rapporten. Hun fik afslag.

Ordføreren siger, at hun nu vil tage sagen op over for ministeren igen.

- Jeg kan ikke se, hvad der skulle være grunden til at skjule rapporten. Jeg forstår godt, at ornitologerne får mistanke om, at der er noget galt.

- Jeg synes, at ministeren bør udleveret den rapport, så vi kan tage ordentlig stilling i sagen, siger hun til Ritzau.

Spørgsmål: Hvis der er store fugleinteresser i området, skal vindmølleparken så tages af bordet?

- Hvis det viser sig, at der er et meget stort problem, og at det får betydning for fuglelivet på en måde, som vi synes er uhensigtsmæssigt, så er vi nødt til at vide det, så vi kan finde et andet sted til mølleparken, siger Anne Valentina Berthelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljøministeren til sagen, men ministeriet henviser til et folketingssvar til Anne Valentina Berthelsen.

Her begrunder Lea Wermelin afslaget på udlevering af rapporten med, at den er udarbejdet til brug for udpegning af såkaldte Natura 2000-områder.

- Pilotsager og dialogen om disse holdes fortroligt for at skabe et rum mellem EU-Kommissionen og medlemslandene, hedder det i ministerens svar.

Smålandsfarvandet er et vigtig levested for dykænder og andre vandfugle.

DOF forudser en nedgang for bestanden af dykandearter og den fåtallige gråstrubede lappedykker, hvis mølleparken bliver en realitet.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce