cookie-og-privatlivspolitik
Der er sket en betydelig stigning i antallet af voldtægtsanmeldelser og -sigtelser efter ny samtykkebestemmelse. (Arkivfoto)
Der er sket en betydelig stigning i antallet af voldtægtsanmeldelser og -sigtelser efter ny samtykkebestemmelse. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Indland

Markant flere har anmeldt voldtægt i år

Ny samtykkelov kan have sat skub i antal voldtægter, der er blevet anmeldt, mener analytiker.
06. december 2021 kl. 22:00 Af Ritzau

Antallet af anmeldelser om voldtægt er steget markant i 2021 i forhold til de tre foregående år.

Det viser tal fra Rigspolitiet, skriver Politiken.

Jonas Mannov, der er analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd, mener, at udviklingen skyldes en ny samtykkebestemmelse, der trådte i kraft i januar i år.

- Når vi ser så pludselig og markant en stigning på så kort tid, tænker jeg, at det i betydeligt omfang er effekten af den nye lovgivning og den debat, vi har haft om samtykke i samfundet, siger Jonas Mannov til Politiken.

- Og det er positivt, for det betyder, at der er flere overgreb, der bliver anmeldt.

Annonce

I 2018, 2019 og 2020 var der omkring 1400 anmeldelser om voldtægt om året. I år er der frem til 6. december blevet indgivet 1973 anmeldelser.

Tallene kommer fra Rigspolitiets register og omfatter voldtægt og voldtægtslignende forhold. Tallene omfatter ikke seksuelle overgreb mod børn under 12 år.

Med den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse er det blevet strafbart at have samleje med en person, der ikke har givet samtykke.

Tidligere ville det ikke nødvendigvis betragtes som voldtægt i juridisk forstand, selv hvis en person havde sagt nej. Dengang var det afgørende, om der var blevet brugt vold, trusler om vold eller at man blev udnyttet i hjælpeløs tilstand.

Rigspolitiet skriver i et mailsvar til Politiken, at man ikke har foretaget en nærmere analyse af stigningen i 2021. Rigspolitiet bemærker dog, at der med ændringen af voldtægtsbestemmelsen er sket en nykriminalisering af voldtægt.

Annonce

Flere anmeldelser betyder dog ikke nødvendigvis flere domme for voldtægt, da det ofte er ord mod ord, siger Birgitte Eiriksen, der er vicedirektør og advokat i den juridiske tænketank Justitia.

Ifølge Justitsministeriet blev der i perioden fra 1. januar til 23. november rejst 1315 sigtelser for voldtægt.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi allerede efter mindre end et år med en ny samtykkelovgivning kan se, at der er sket en stigning i både antallet af anmeldelser og sigtelser for voldtægt.

- Det indikerer, at den nye bestemmelse og det deraf affødte fokus på, hvornår der er tale om voldtægt, har medvirket til, at sagerne kommer frem i lyset, og at politiet på den baggrund kan rejse flere sager, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

Annonce

ANNONCE