cookie-og-privatlivspolitik
Middelaldercenteret i Sundby. Arkivfoto
Foto: Claus Hansen

Indland

Museer foran millionregning efter vending fra glad giver

En lang række museer, blandt andet Middelaldercenteret i Sundby, står over en gevaldig regning fra Arbejdsmarkedets Feriefond for lån, de så som gaver.
01. april 2017 kl. 10:05 Af /ritzau/

Annonce

Arbejdsmarkedets Feriefond vil have 900 millioner kroner tilbage fra mindst 30 museer. Museerne troede, at der var tale om donationer. Det skriver Berlingske.

Avisen fortæller, at Arbejdsmarkedet Feriefond i årtier har lånt store summer til museer landet over.

Til museerne har de sagt, at der var tale om de facto-donationer og forsikret om, at lånene ville blive forlænget. Men nu har fonden ændret mening.

- Nu har vi pludselig fået en mail om, at fonden vil have pengene tilbage. Det første lån udløber allerede om tre år, men vi har ikke en jordisk chance for at rejse pengene, siger direktør for Middelaldercentret i Nykøbing Falster, Peter Vemming til Berlingske.

Centret har lånt et tocifret millionbeløb af feriefonden over to omgange.

Andre museer, der har lånt store summer under opfattelsen af, at der var tale om donationer, er Fregatten Jylland, Arbejdermuseet og Nordsømuseet.

- Det er klart, at hvis alle skal betale lånene tilbage, vil der helt sikkert være nogle institutioner, der må lukke, siger Nils M. Jensen, direktør i foreningen Danske Museer.

Ifølge avisen er problemet opstået, efter at fonden i 2014 fik nye vedtægter. Det skete, efter at et flertal i Folketinget beskar støtten til fonden markant.

Fondens nuværende direktør, Nina Löwe Krarup, henviser til et svar givet til Folketinget om problemet. Her anføres det, at det aldrig har været fondens praksis ikke at kræve lån tilbage efter endt løbetid.

Tidligere direktør i fonden Bodil Mogensen mener ikke, at der blev givet en garanti for, at lånene blev forlænget. Men hun fortæller til Berlingske, at det var intentionen.

- I mange år var det intentionen, at de lån ikke skulle betales tilbage. Men selv om man kan have en intention, varer det jo kun, indtil regeringen beslutter noget andet. Det har man så gjort nu, siger hun til avisen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

Annonce