cookie-og-privatlivspolitik
Det er fra Corselitze, at Poul Schreiner Hansen styrer de mange opgaver for Det Classenske Fideicommis.
Det er fra Corselitze, at Poul Schreiner Hansen styrer de mange opgaver for Det Classenske Fideicommis.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

25 år i fideicommisets tjeneste

Poul Schreiner Hansen ser tilbage på 25 år i Det Classenske Fideicommis.
17. januar 2019 kl. 14:36 Af Bjarne Arildsen

Annonce

Ved årsskiftet 1993-1994 fik Det Classenske Fideicommis ny daglig leder. Efter 43 år på posten trak Jørgen Rolsted sig tilbage i en alder af 73 år.

Hans afløser som godsforvalter blev den dengang 38-årige Poul Schreiner Hansen, der kom fra en stilling som skovrider for Hedeselskabet.

Poul Schreiner Hansen har i nu 25 år arbejdet i fideicommisets tjeneste, og jubilæet blev fejret ved en reception 4. januar på Corselitze, hvorfra Poul Schreiner Hansen styrer aktiviteterne i fideicommiset.


Færre folk i skoven

Fra 1993 til nu er der sket mange ændringer for fideicommiset, der som fond ejer store arealer med marker, skov og mange ejendomme til udlejning på Østfalster og Østlolland.

- Først og fremmest er der kommet markant færre ansatte, siger godsforvalteren.

Annonce

Dengang var der tre skovfogeder ansat. I dag er der kun én til at stå for arbejdet i de to skovdistrikter Corselitze og Fuglsang.

Samme vej er det gået med antallet af skovarbejdere. I dag er der syv-otte ansatte til arbejdet i skovene og i parken ved Corselitze. Det er også en tredjedel af, hvad arbejdsstyrken var for 25 år siden.

- Heldigvis har vi kunnet klare det med naturlig afgang, efterhånden som folk bliver ældre og ikke længere kan holde til akkordarbejdet i skoven. Men det er svært at skaffe nye folk, fortæller han.

I stedet er det forskellige entreprenører, der klarer driften med maskiner og østeuropæisk arbejdskraft.


En god forretning

Landbrugsjorden, som fideicommiset ejer, driver man heller ikke selv. Den er forpagtet ud til en række lokale landmænd.

Annonce

Sådan har det været fra oprettelsen af fideicommiset i 1789, men i 1999 ændrede man den praksis.

Fideicommiset ville selv stå for driften og gjorde det i en årrække frem til 2015, hvor man igen gik tilbage til forpagtningsmodellen.

- Vi kunne sagtens klare driften selv, men nu er det en god forretning for os at forpagte jorden ud til andre. 80 procent af vores indtjening kommer fra forpagtningerne, siger Poul Schreiner Hansen.

Han udelukker derfor ikke, at man kan finde på igen at drive landbrug, hvis økonomien taler for det.


Samler jord

I Jørgen Rolsteds tid blev der solgt ud af ejendomme, blandt andet i landsbyen Hesnæs, hvor fideicommiset ejer havnen.

Annonce

- Der er blevet solgt ud, og det har der sikkert været gode grunde til. Man skulle have selvfølgelig have penge i kassen. Men det var forkert at sælge huse fra inde på godsets område, mener Poul Schreiner Hansen.

Selv går han en anden vej og køber ejendomme op. Blandt andet har fideicommiset i hans tid købt Kobbelgård ved Næsgaard og senest et par private huse i Hesnæs.

- Jeg vil gerne samle jorden i vores område. Det er for at kunne kontrollere udviklingen og bevare herlighedsværdierne og kulturmiljøerne, forklarer godsforvalteren.

Et sted, som han i den grad satser på at udvikle, er hovedbygningen på Fuglsang, som fideicommiset har ejet siden 1959.


Bygger om for millioner

For tiden er den gamle hovedbygning ved at blive renoveret for et beløb på godt 20 millioner kroner. Heraf kommer 15-16 millioner fra forskellige fonde.

Annonce

- Det er mange penge, men Fuglsang var også meget slidt mange steder, fortæller Poul Schreiner Hansen.

Det gamle refugium i ny skikkelse skal i fremtiden bruges til forskellige konferencer og andre aktiviteter indenfor forskning og uddannelse. Det udspringer af et samarbejde mellem fideicommiset og Københavns Universitet.

- Dermed passer det fint ind i vores formålsparagraf, som handler om at støtte uddannelse og forskning, siger han.

Arbejdet med at få ombygningen på plads har taget flere år.

- Og det er helt sikkert, at samarbejdet med universitetet har banet vej til fondene, siger Poul Schreiner Hansen.

Annonce

Tilbagekøbsklausul

Han fortæller, at to emner i mange år altid stod på dagsordenen, når fideicommisets tre-personers bestyrelse holdt møde. Det var Fuglsang og Næsgaard, som i næsten 200 år var landbrugsskole.

Den store ejendom med udsigt mod Grønsund blev i 2012 solgt til Nørre Ørslev Ungdomsskole, der på stedet har oprettet Næsgaard Efterskole.

Den har fået mange elever og pæn succes med en løbe-linje, der tiltrækker unge fra nær og fjern.

Det Classenske Fideicommis har således ikke mere med stedet at gøre. Og dog.

- Hvis det trods alt ikke går med efterskolen, så har fideicommiset både en ret og en pligt til at købe Næsgaard tilbage. Derfor skal vi altid have en vis formue, hvis den situation nogensinde skulle opstå, siger han.


Dronningen som protektor

Et særligt træk ved Det Classenske Fideicommis er, at det har dronning Margrethe som protektor.

Derfor er hun hvert år i november på Corselitze for at underskrive årsregnskabet og spise frokost med bestyrelsen, Poul Schreiner Hansen og ægtefæller.

Derudover kommer hun af og til forbi Corselitze på privat besøg, hvis hun har andre opgaver på Lolland eller Falster.

- Dronningen er meget interesseret i vores virke og i stedet her, blandt andet i dets udsmykning, fortæller godsforvalteren.

Ellers har han ikke meget med dronning Margrethe at gøre. Men hendes betydning som protektor for fideicommiset er stor.

- Det så vi blandt andet, da vi præsenterede den seneste bog om fideicommiset. Alle indbudte kunne finde plads i deres kalender, fordi dronningen ville være til stede, fortæller han.

For en god måneds tid siden fik han en særlig hilsen fra dronningen. Ved det seneste regnskabsmøde gjorde hun ham til Ridder af 1. grad.


Ud i det fri

Poul Schreiner Hansen har i sit arbejde ikke meget fri.

Men når han har, så er det ud i det fri.

- Jeg kan godt lide at gå en lang tur i skoven for at få frisk luft. Desuden fisker jeg og går lidt på jagt, fortæller han.

Passes skal også badmintontimerne, som spilles i Horrebyhallen, og dertil kommer samværet med familien, hans kone Tove og døtrene Julie og Pernille.

Den daglige leder af fideicommiset har ikke tænkt sig at stoppe ved de 25 år.

- Nej, jeg tager nogle år til, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE