cookie-og-privatlivspolitik
Åse Salmonsen driver den økologiske gårdbutik Valnødlund i den lille landsby Glim mellem Roskilde og Lejre. Her sælger hun bl.a. kød fra dådyr af egen avl. Efter hendes mand døde sidste år, klarer hun det hele selv.

14

Billeder

Åse Salmonsen driver den økologiske gårdbutik Valnødlund i den lille landsby Glim mellem Roskilde og Lejre. Her sælger hun bl.a. kød fra dådyr af egen avl. Efter hendes mand døde sidste år, klarer hun det hele selv.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Altid tid til gæster

Da Åse Salmonsen mistede sin mand sidste år, stod hun pludselig alene med den økologiske gårdbutik Valnødlund. Men med gåpåmod og viljestyrke er hun kommet stærkt igen og klarer nu selv alle opgaver på gården.
23. november 2018 kl. 09:36 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Åse Salmonsen er ikke sådan at slå omkuld. Trods sine 69 år passer hun selv den økologiske gårdbutik Valnødlund og de tilhørende 55 ha., som blandt andet omfatter en besætning på 50 dådyr, hvoraf de 15 er moderdyr.

Valnødlund ligger i landsbyen Glim mellem Roskilde og Lejre. Åse har drevet gården siden 1995 sammen med sin mand Ulrik Salmonsen, men da han pludselig døde i maj sidste år efter kort tids sygdom, stod hun alene med gården.

- Det var et chok at miste Ulrik, og mange ting gik i stå. Det var svært at blive alene, og vi havde hver vores ting, som vi stod for. Ulrik var lokomotivfører og interesserede sig meget for maskinerne. Han kunne selv lave små reparationer, og han ordnede også det økonomiske, mens jeg mest tog mig af dyrene, fortæller Åse.

Hun skulle derfor til at finde ud af, om hun selv kunne ordne nogle af de ting, Ulrik stod for, eller om hun skulle have andre til det. Men hun har grebet det i stiv arm og kastet sig ud i at klare det meste selv godt hjulpet af familien.

Hendes ene søn er selvstændig og har kunnet hjælpe med at sætte hende ind i det administrative, mens hendes anden søn er lokomotivfører som sin far og har kunnet hjælpe med maskinerne. Familien har også hjulpet til ved det økologiske høstmarked i efteråret, som Valnødlund også deltog i.

- På nabogården Askelygård har de vist mig, hvordan jeg pløjer og sår, og det er sjovt at prøve, så det er jeg glad for, siger Åse.

På jorden dyrker hun kartofler, maltbyg til Danish Agro, og korn til Mejnerts Mølle.


Kød, æg og honning

Hun har dog måttet drosle ned på visse områder, Hun dyrker ikke længere grøntsager, og jordbærrene dropper hun også, efter de sidste planter druknede i vand i det regnfulde 2017.

Dådyrbestanden er da også svundet ind fra over 100 dyr, da de havde flest, til de nuværende 50.

- Ulrik tvivlede på, om det ville kunne løbe rundt at drive gården, hvis han gik bort. Omsætningen er da heller ikke lige så stor nu, men det løber rundt, og jeg bruger alt min vågne tid på det, fortæller Åse.

Hun passer også omkring 150 høns, der giver friske æg til gårdbutikken, ligesom hun selv producerer honning. Derudover har hun i den velassorterede gårdbutik en masse kolonialvarer fra andre økologiske producenter og øl, sodavand, vin, mel og grøntsager. Og i de store kølemontrer er der foruden dyreryg, dyrekølle, mørbrad, hakket kød og grillpølser fra dådyrene også lammekød fra Thy Lam og ænder og gæs fra Gothenborg.


En livsstil at gå ude

Der var allerede dådyr på Valnødlund, da Åse og Ulrik overtog gården i 1995. Ulrik var lokomotivfører og Åse klinikassistent ved skoletandplejen. De kommer begge oprindeligt fra Thy og havde lyst til at komme ud på landet.

- Ham, vi overtog gården fra, var meget hjælpsom, og vi har altid brugt erfa-grupper, så vi har kunnet lære af andres erfaringer med at passe dyrene, siger Åse, som også var på hjorteavlerkursus og studieture til Sverige sammen med Ulrik, da de overtog gården.

- Det har været en livsstil for os at gå ude og arbejde, fortæller Åse.

Hendes fem børnebørn har også alle stor glæde af at komme på Valnødlund.

- Det er stort for børnene. De elsker at være her, og de vil også gerne hjælpe til med fx at samle æg, og den ældste vil gerne være med i gårdbutikken.


Tager imod med åbne arme

Valnødlund tilbyder ikke længere udbringning af varer fra webshoppen, men kunderne kommer gerne langvejs fra for at købe de specialfremstillede varer af det økologiske dådyrkød. Der er kunder fra hele Sjælland, og Åse gør en dyd ud af, at man altid kan ringe, også når gårdbutikken er lukket. Så åbner hun gerne, hvis en kunde alligevel er i nærheden.

I det hele taget driver hun Valnødlund som et åbent sted, hvor man altid kan kigge forbi. Det gælder også familier i den lille by med kun 34 husstande.

- Der kommer ofte små børn med deres forældre og kigger på dyrene. De kan køre lige herhen, og der er plads til, at børnene både kan lege og se på dyr. Jeg tager gerne imod, når der kommer besøg. Jeg har altid tid til gæster, som hun siger.

Åse er også glad for sammenholdet i Glim, hvor der altid har været stor opbakning til Valnødlund. Den lille by har også netop fået oprettet et landsbylaug, da der skal bygges nye boliger i byen.


Gården moderniseres

Hvor længe hun selv bliver ved at drive Valnødlund, ved hun ikke. Hun har stadig travlt med at modernisere gården. En gammel lade blev sidste år erstattet af to store nye halm/maskinhaller. Den ene bruger Åse til maskiner, mens den anden er lejet ud.

Hun har også netop udskiftet det gamle halmfyr efter en episode, hvor der gik ild i en halmballe, hvilket var tæt på at gå rigtigt galt. Hun har i stedet investeret i et moderne fuldautomatisk Hargassner-pillefyr. Og så er hun i øvrigt også i gang med at male den gamle lade.

- Så længe jeg er frisk og rask og har energi til det, vil jeg fortsætte. Jeg kan godt lide alsidigheden i arbejdet, årstiderne, og glæder mig til at stå op og passe dyrene om morgenen, slutter Åse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her