Annonce
Landbrug

Glemt køkkenurt er tilbage

Marianne Bjerre og Maria Lundén fra Kvann Kompagniet henter tørret kvan hjem fra Grønland, som de bruger i forskellige produkter, men de er også selv begyndt at dyrke kvan på et mindre areal på Rolandgården ved Ganløse. Denne kvan bruger de i deres hjemmelavede kvan-chutney og -sirup.

Marianne Bjerre og Maria Lundén fra Kvann Kompagniet er ved at genintroducere krydderurten kvan i Danmark. De ser et stort potentiale i at dyrke og udvikle nye produkter med kvan.

Selvom krydderurten kvan er blevet dyrket i Norden i mange hundrede år af blandt andet vikingerne, har den stort set været forsvundet fra danskernes bevidsthed i nyere tid. Indtil nu. For Kvann Kompagniet har sat sig for at få den gamle aromatiske køkkenurt med den intensive smag tilbage på de danske madborde.

Da kvan vokser naturligt i Norden og kan dyrkes på både mark og i køkkenhaven, og den samtidig har en lang historie bag sig, passer den da også perfekt ind i tidsånden med Det Nordiske Køkken og lokalt producerede fødevarer, hvor forbrugeren kender madens oprindelse. Og den historiske fortælling bag kvan giver gode muligheder i at markedsføre produkterne.

Det har Marianne Bjerre og Maria Lundén set mulighederne i, og derfor har de startet Kvann Kompagniet, hvor de henter tørret kvan hjem fra det sydlige Grønland, som har en lang tradition for at bruge kvan. De bruger kvanen i en lang række produkter, som de producerer sammen med forskellige samarbejdspartnere. Det er bl.a. kvan-øl og-snaps, en gin med arktiske urter, rugbrødssnacks, bolsjer og te med kvan og arktiske urter som timian.

Køkkenurten kvan var meget brugt før i tiden blandt andet som lægeplante. Vikingerne brugte den fx som vitaminpille mod skørbug. Siden gled den ud i glemslen herhjemme, men er nu tilbage.

Gik i glemmebogen

- Kvan gik lidt i glemmebogen, da man begyndte at importere sukkerrør fra Vestindien. Men vi har sat os for at genindføre kvan i Danmark. Ligesom da man introducerede kartoflen fra Sydamerika, fortæller vi, hvad man kan bruge kvan til, siger Marianne.

Derfor har de også udviklet en kogebog med opskrifter, hvor kvan indgår.

- Kvan var en meget brugt urt i gamle dage. Den er skriftligt dateret tilbage til munkene i midten af 1400-tallet. Den er blevet brugt til lægeplante mod alt fra pest til gigt og lungesygdomme. Man mener, at vikingerne har taget kvan med på deres togter og brugt den i tørret form som en slags vitaminpille mod skørbug, forklarer Marianne.

Kvan indeholder et karakteristisk bitterstof, men man kan også bl.a. forsøde sur frugtvæde med kvan og bruge den til at dæmpe oxalsyren i rabarber. Man kan bruge kandiseret kvan som slik, ligesom kvan kan give en sødme til brændevin.

Kvan (Angelica archangelica) er en 120-230 cm høj plante, der har hjemsted i nordlige egne som Island, Færøerne og Grønland og senere er udbredt til andre europæiske lande.
I Danmark findes strandkvan langs kystnære vandløb, strandenge og tangvolde.
Kvan er rig på C-vitamin, og i middelalderen blev plantens tørrede rødder anset som det bedste middel mod pest.
Alle dele af planten dufter krydret og syrligt, men strandkvan smager i reglen ret bittert, mens fjeldkvan er mere mild og aromatisk.
Kvan nedbryder oxalsyren i rabarber. Stænglerne kan blancheres og derefter koges som grøntsag, og de kan knuses og koges sammen med frugt til marmelader.
Stængler af kvan er gode at kandisere. Kvanfrø bruges som smagsgiver i bl.a. vermouth, chartreuse og gin.
Kilde: Wikipedia og Ballerup Museum

Man kan bruge hele kvan-urten både rødder og stængler. Kvan indeholder meget bitterstof og er rig på C-vitamin.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Første møde med kvan

På Grønland er kvan nationalplante. Og det var også netop på Grønland, at Marianne første gang stødte på kvan-urten, da hun rejste rundt som reklamefotograf. Da hun har samarbejdet med kokke som fotograf på kogebøger og samtidig kommer fra en gård ved Tuse Næs, var der en naturlig kobling til mad og en nysgerrighed for, hvordan man kan bruge råvarerne.

- Da jeg var hyret til at lave billedreportager af nye turistdestinationer i Sydgrønland kiggede jeg efter og hørte om, hvad de bruger i madlavningen. Her stødte jeg på kvan og undersøgte, hvordan de behandler urten. De tørrer kvanen direkte i luften, fordi luften er så tør, hvilket også bevarer smagsstofferne. Efterfølgende har vi været oppe og lave en aftale med en gård, hvor de håndplukker og tørrer kvanen for os, fortæller Marianne.

Det blev startskuddet til Kvann Kompagniet, som første gang så dagens lys i 2012. Maria blev hurtigt tilknyttet som grafisk designer til kogebogen "Mamaq" og blev så interesseret i forretningsidéen, at hun nu er gået ind i firmaet sammen med Marianne.

Siden er det gået slag i slag, og nye produkter er gradvist kommet til. Kvann Kompagniet har til huse på Rolandsgården ved Ganløse, hvor Marianne og Maria også selv er begyndt at dyrke strandkvan, som de bruger til sirup og chutney, mens de stadig får den tørrede fjeldkvan fra Grønland.

- Kvan fra det grønlandske klima har en helt særlig intensiv smag, og det gælder også arktisk timian, siger Marianne.

Grønland har en lang tradition for at bruge kvan, der da også er nationalplante. Fjeldkvan fra det arktiske klima har en særlig intensiv smag.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Historie giver merværdi

Produkterne sælger de i deres webshop, ligesom de sælges i specialbutikker, til gourmetrestauranter og kulturinstitutter som Moesgaard og Esrom Kloster, der bruger kvan i deres historiefortælling.

Og netop historiefortællingen er vigtig for Kvann Kompagniet.

- Vi bestræber os på at fortælle historien om urten og kulturen. Vi kalder vores kogebog for en kultur-kogebog, og vi lægger vægt på, at produktet går hånd i hånd med historien. Det giver en merværdi til produktet, og den bevidste forbruger vil gerne have en oplevelse og viden med hjem, som Marianne siger.

Kvann Kompagniet producerer alt fra krydderier, bolsjer og sirup til gaveæsker, snaps, gin og øl.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyvende optur

En milepæl i udviklingen af Kvann Kompagniet har været en aftale med flyselskabet Air Greenland om at levere små poser med bolsjer og rugbrødssnacks til passagererne. Første leverance var i februar, og det bliver til 250.000 poser i år til Air Greenland, som også sælger Kvann Kompagniets produkter på flyveturen. Samarbejdet har øget omsætningen 2-3 gange, så Kvann Kompagniet pludselig er tæt på at blive Gazelle-virksomhed.

- Det er et eksempel på, hvordan man kan udvikle forretningen og produkterne, hvis man har en samarbejdspartner. Air Greenland ville gerne redesigne deres fly og have grønlandske myter med i deres rejsekoncept. De myter har vi fx trukket ind i vores gin, som bliver solgt i deres flyshop. Ginen indeholder mange grønlandske urter og har tupilakker fra den grønlandske inuitkultur på etiketterne, forklarer Marianne.

- Det viser også, at der er et stort potentiale i at opskalere med nye produkter og udvikle en produktion af kvan i Danmark. Det er en urt, der godt kan lide fugtighed og kan gro i lidt mere sumpede områder, og derfor kunne kvan være en god mulighed at dyrke, hvor det er svært at dyrke traditionelle afgrøder, supplerer Maria.

Marianne Bjerre stiftede første gang bekendtskab med køkkenurten kvan, da hun rejste rundt i Grønland som reklamefotograf.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd skal på banen

Kvann Kompagniet er derfor på udkig efter samarbejdspartnere, der vil være med til at udvikle nye produkter med de arktiske urter.

- Vi har lavet et stort grundarbejde, men vi vil også gerne have de danske landmænd på banen. Vi hører jo hele tiden om, at landmændene skal søge nye veje og væk fra animalsk produktion, og der er stor interesse for at dyrke cannabis, ligesom der er nogle, som dyrker pileekstrakt. Så det ville være spændende med nogle nye legekammerater, siger Marianne.

- SDU har også lavet analyser, som viser, at indholdsstofferne i kvan kan bruges medicinsk mod demens/alzheimers, som smertestillende anti-epileptisk medicin og som naturlægemiddel. På Island laver de fx mange helseprodukter med kvan, så der er stort potentiale, fortsætter Marianne.

Kvann Kompagniet holder sig dog til den gastronomiske del, og næste skridt er at udvide på salgssiden, så produkterne kan blive solgt i flere specialbutikker i København og i flere kulturinstitutioner som Nationalmuseet, hvor historien om kvan passer ind.

Muligvis skal der også udvides med flere kvan-urter på Rolandsgården, og når de går i køkkenhaven, har de direkte udsigt til deres flyvende butik. Det umiskendelige røde fly fra Air Greenland flyver nemlig hver dag lige hen over gården.

Du kan læse mere på www.kvannkompagniet.dk

Kvann Kompagniet står bag en række velsmagende produkter i høj kvalitet, blandt andet denne gin med arktiske urter og de her brødsnacks, som bliver delt ud til passagererne hos Air Greenland, som Kvann Kompagniet har indgået en aftale med.
Kvan kan give en sødme til brændevin. Her er det Kvann Kompagniets Arktiske Kvan Snaps.
  • Marianne Bjerre og Maria Lundén fra Kvann Kompagniet henter tørret kvan hjem fra Grønland, som de bruger i forskellige produkter, men de er også selv begyndt at dyrke kvan på et mindre areal på Rolandgården ved Ganløse. Denne kvan bruger de i deres hjemmelavede kvan-chutney og -sirup.
  • Køkkenurten kvan var meget brugt før i tiden blandt andet som lægeplante. Vikingerne brugte den fx som vitaminpille mod skørbug. Siden gled den ud i glemslen herhjemme, men er nu tilbage.
  • Man kan bruge hele kvan-urten både rødder og stængler. Kvan indeholder meget bitterstof og er rig på C-vitamin.
  • Grønland har en lang tradition for at bruge kvan, der da også er nationalplante. Fjeldkvan fra det arktiske klima har en særlig intensiv smag.
  • Kvann Kompagniet producerer alt fra krydderier, bolsjer og sirup til gaveæsker, snaps, gin og øl.
  • Marianne Bjerre stiftede første gang bekendtskab med køkkenurten kvan, da hun rejste rundt i Grønland som reklamefotograf.
  • Kvann Kompagniet står bag en række velsmagende produkter i høj kvalitet, blandt andet denne gin med arktiske urter og de her brødsnacks, som bliver delt ud til passagererne hos Air Greenland, som Kvann Kompagniet har indgået en aftale med.
  • Kvan kan give en sødme til brændevin. Her er det Kvann Kompagniets Arktiske Kvan Snaps.
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof