cookie-og-privatlivspolitik
Omkring 200 deltog sidste år i Agrovis temadag om pløjefri dyrkning hos Søren Ilsøe på Knudstrupgård.
Omkring 200 deltog sidste år i Agrovis temadag om pløjefri dyrkning hos Søren Ilsøe på Knudstrupgård.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Gummistøvlekonference om pløjefri dyrkning

Igen i år holder Agrovi konferencen "Sund Jord for Fremtiden" på Knudstrupgård, hvor der er fokus på Conservation Agriculture og reduceret jordbearbejdning.
14. oktober 2019 kl. 06:37

Annonce

Når Agrovi for fjerde år i træk indbyder til gummistøvlekonferencen "Sund Jord for Fremtiden" vil det være med et program fyldt med endnu flere personlige erfaringer fra landmænd, der har kastet sig over Conservation Agriculture.

Der vil være helt konkrete eksempler på de fordele og udfordringer, der er med pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture, de økonomiske gevinster samt de sidste nye resultater fra forsøgsparcellerne på Knudstupgård ved Sorø og meget mere.

- Vi kan helt klart mærke en stigende interesse fra landmændene i at bearbejde jorden på en langt mere klimavenlig måde, der samtidig også opbygger og bevarer jordens frugtbarhed og biodiversitet. I år er det fjerde gang vi afholder konferencen, og det ser ikke ud til at blive en mindre succes end de foregående år, så det er helt fantastisk, siger Hans Henrik Fredsted, planteavlschef i Agrovi.

Dagen byder på en omfattende tur i marken, hvor man via seks forskellige poster kommer rundt om blandt andet forskningsprojektet "Grønne marker, Stærke rødder", der siden 2018 har forsket i Conservation Agriculture og de fordele og ulemper, der er ved direkte såning. Der er også mulighed for at få ny inspiration til companion crops, se demonstrationer af Weaving og Sly Boss og for at blive klogere på jordstruktur fra forskellige dyrkningssystemer.

- Når vi er kommet godt rundt i marken, er det tid til at invitere indenfor i maskinhuset, hvor vi både får fremlagt de seneste forskningsresultater, men også hører om de personlige erfaringer, som de pløjefri erfa-grupper oplever i hverdagen med både fordele og ulemper. Det kan forhåbentlig være til stor inspiration for de mange pløjefri landmænd, vi har i huset den dag, tilføjer Hans Henrik Fredsted, der ser frem til også at få masser af personlige snakke med de landmænd, der enten overvejer Conservation Agriculture eller allerede er godt i gang.


Bedre for klimaet

Conservation Agriculture har mulighed for at løse nogle af de udfordringer, økologer kæmper med i forhold til den bearbejdning af jorden, som de er nødt til at foretage. Så på den måde kan Conservation Agriculture betegnes som en mere klimavenlig dyrkningsform end økologi. Men pesticiderne slipper man ikke for på den korte bane.

- Efterhånden som erfaringerne med Conservation Agriculture vokser, ser vi at denne "konventionelle" dyrkningsform opnår et lavere input af handelsgødning og pesticider, uden det går ud over den økonomiske bundlinje. Dette vel og mærke med et klimaaftryk, der er noget mindre end det økologiske landbrug. Som det er lige nu, er økologi i sig selv nemlig ikke specielt klimavenligt. På den måde håber og tror jeg, at Conservation Agriculture vil kunne bringe konventionelt landbrug og økologisk landbrug tættere på hinanden på sigt. Flere og flere landmænd ønsker nemlig en dyrkningsform, der på én gang tilgodeser klimaet, er bæredygtigt og økonomisk rentabelt, siger Niels Peter Ravnsborg, direktør i Agrovi.

Gummistøvlekonferencen foregår torsdag 24. oktober klokken. 8.30-16.00 på Knudstrupgård, Hylstrupvej 2, 4173 Fjenneslev. Man kan tilmelde sig på www.agrovi.dk/eventsKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her