cookie-og-privatlivspolitik

5

Billeder

I Hardis store showrroom i Nørre Alslev kan Sten Kjelstrup vise landbrugsmaskinerne frem til kunder fra hele verden.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Hardi har med succes samlet alle danske aktiviteter i Nørre Alslev

Sprøjteproducenten Hardi valgte sidste år at flytte hovedkvarteret til Nørre Alslev. Og det har direktør Sten Kjelstrup ikke fortrudt.
25. december 2017 kl. 06:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Hardi International producerer sprøjter og plantebekyttelsesudstyr til landbruget. Virksomheden blev grundlagt i 1957 i Glostrup af gartneren Hartvig Jensen, som udviklede en sprøjte med en membranpumpe direkte drevet af traktorens kraftoverføingsaksel.

Membranpumpen betød, at Hardi markerede sig internationalt fra starten, og at salget i Danmark, Holland, Sverige og Storbritannien udviklede sig positivt. I dag eksporterer Hardi til mere end 80 lande.

I 1971 opkøbte Hardi Rasmus Sigvardt Maskinfabrik på Falster.

Hardi har i mange år haft fabrik og hovedkvarter i Høje Taastrup, men flyttede i maj 2016 alle danske aktiviteter til Nørre Alslev, hvor man etablerede den første fabrik i 1974 på 5.000 kvm. I dag er fabrikken vokset til 50.000 kvm og beskæftiger cirka 450 ansatte. Hardi har cirka 900 ansatte inklusiv en række datterselskaber i udlandet og omsætter for cirka 1 mia. kr. om året.

Hardi blev i 1997 en del af Cheminova Holding, som senere blev til Auriga Industries. Siden 2007 har Hardi været en del af det franskejede familiekonglomerat Exel Industries.

Der bliver i disse år talt meget om udflytning af statslige arbejdspladser, og hvordan man får skabt udvikling i udkantsdanmark. Hos sprøjteproducenten Hardi International tog man sidste år sagen i egen hånd og flyttede hovedkvarteret fra Høje Taastrup til Nørre Alslev, hvor alle danske aktiviteter nu er samlet.

Hardi blev stiftet tilbage i 1957 af Hartvig Jensen og har derfor 60 års jubilæum i år. Oprindeligt lå virksomheden i Glostrup, og eventyret på Falster begyndte i 1971, da Hardi opkøbte Rasmus Sigvardt Maskinfabrik, der producerede tågesprøjter.

I 1974 opførte Hardi en fabriksbygning i Nørre Alslev på 5.000 kvm. Og nu, hvor alle aktiviteter i Danmark er samlet i Nørre Alslev, er det areal vokset til 50.000 kvm.

- Vi havde allerede flyttet flere afdelinger herned og havde cirka 55 arbejdspladser tilbage i hovedkvarteret i Høje Taastrup. Der var begyndt at mangle lidt korpsånd og blevet lidt en “os” og “dem”-kultur imellem afdelingerne. Derfor sagde vi til os selv, at nu er det tid til at flytte, så man kan sige, at vi er gået lidt mod strømmen, hvor mange vælger at samle aktiviteterne i de større byer, siger Sten Kjelstrup, direktør i Hardi, og fortsætter:

- I folks mentalitet er der større afstand fra København til Nørre Alslev end den anden vej. Så der var selvfølgelig en risiko ved, at medarbejderne, der boede i Københavnsområdet, ikke ville flytte med. Men 37 valgte at flytte med, så det har været utroligt positivt. I praksis er det jo heller ikke så langt væk i forhold til for eksempel udflytningen af statslige arbejdspladser til Sønderjylland, fortæller Sten Kjelstrup.

Annonce

Tættere på landbruget
Med alle afdelinger samlet på en matrikel er distancen mellem ledelse og produktion blevet mindre, og samtidig er man kommet tættere på landbruget, og det har en række fordele.

- Vi kan træffe hurtigere beslutninger, og hvis der er noget, der ikke fungerer, kan lederen gå direkte ud i produktionslinjen og finde ud af, hvad der er galt. Vi har også lavere omkostninger ved at være samlet på en lokation. Og så er vi blevet en endnu mere landbrugsorienteret organisation ved at være hernede. Når ens far, fætter eller bedste ven er landmand, har man en mere landbrugsorienteret tankegang, fortæller Sten Kjelstrup.

Hardi har indtil videre ikke oplevet problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Ganske vist får Hardi færre ansøgninger til ledige stillinger i Nørre Alslev, end da virksomheden boede i Høje Taastrup, men til gengæld er kvaliteten blandt ansøgningerne bedre.

- Vi annoncerer også på en anden måde i dag. Vi fortæller mere om, hvem vi er og vores værdier, og vi bruger vores ingeniører som cases, hvor de fortæller, hvorfor de arbejder her, forklarer Sten Kjelstrup.

De fleste bliver boende
I Guldborgsund Kommune er man selvsagt glad for, at en stor, global virksomhed som Hardi har valgt at flytte hovedsædet til Nørre Alslev. De fleste af de udflyttede medarbejdere hos Hardi har dog valgt at blive boende og pendle til Nørre Alslev.

Annonce

- Jeg er overordnet relativ ligeglad med, hvor folk bor, men jeg forstår godt, at borgmesteren vil have, at folk bosætter sig i området, men der må det være borgmesterens og de andre lokalpolitikeres opgave at sørge for, at det sker ved at skabe bedre trafikløsninger, skoler og så videre, siger Sten Kjelstrup, men lover samtidig, at Hardi vil hjælpe til og skubbe på politisk, hvor de kan.

På fabrikken i Nørre Alslev er der omkring 450 medarbejdere. Derudover er der et tilsvarende antal ansatte i Hardis datterselskaber i udlandet. Selv er Hardi ejet af det franskejede familiekonglomerat Exel Industries. Fremtiden tegner derfor lys, selvom de nuværende lave afregningspriser for korn i øjeblikket påvirker landmændenes lyst til at investere i nyt landbrugsmaskineri.

- Vi ønsker at bibeholde og styrke vores position som en af verdens førende producenter af sprøjteudstyr og derved skabe flere arbejdspladser her i Nørre Alslev. Men det kræver, at vi bliver endnu mere effektive og udnytter produktionsfaciliteterne fuldt ud. Vi investerer i automatisering, hvor det er nødvendigt for, at vi kan producere på en smartere måde, fortæller Sten Kjelstrup, som også ser et stort marked for luftassisterede sprøjter og selvkørende sprøjter vinde frem verden over.

For yderligere at positionere sig på verdensmarkedet er Hardi ved at etablere et salgsdatterselskab og et logistikselskab i Kina, som er et af de store vækstmarkeder sammen med Rusland og Ukraine.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE