Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
5
Billeder
Sprøjteproducenten Hardi valgte sidste år at flytte hovedkvarteret til Nørre Alslev. Og det har direktør Sten Kjelstrup ikke fortrudt.
Der bliver i disse år talt meget om udflytning af statslige arbejdspladser, og hvordan man får skabt udvikling i udkantsdanmark. Hos sprøjteproducenten Hardi International tog man sidste år sagen i egen hånd og flyttede hovedkvarteret fra Høje Taastrup til Nørre Alslev, hvor alle danske aktiviteter nu er samlet.
Hardi blev stiftet tilbage i 1957 af Hartvig Jensen og har derfor 60 års jubilæum i år. Oprindeligt lå virksomheden i Glostrup, og eventyret på Falster begyndte i 1971, da Hardi opkøbte Rasmus Sigvardt Maskinfabrik, der producerede tågesprøjter.
I 1974 opførte Hardi en fabriksbygning i Nørre Alslev på 5.000 kvm. Og nu, hvor alle aktiviteter i Danmark er samlet i Nørre Alslev, er det areal vokset til 50.000 kvm.
- Vi havde allerede flyttet flere afdelinger herned og havde cirka 55 arbejdspladser tilbage i hovedkvarteret i Høje Taastrup. Der var begyndt at mangle lidt korpsånd og blevet lidt en os og dem-kultur imellem afdelingerne. Derfor sagde vi til os selv, at nu er det tid til at flytte, så man kan sige, at vi er gået lidt mod strømmen, hvor mange vælger at samle aktiviteterne i de større byer, siger Sten Kjelstrup, direktør i Hardi, og fortsætter:
- I folks mentalitet er der større afstand fra København til Nørre Alslev end den anden vej. Så der var selvfølgelig en risiko ved, at medarbejderne, der boede i Københavnsområdet, ikke ville flytte med. Men 37 valgte at flytte med, så det har været utroligt positivt. I praksis er det jo heller ikke så langt væk i forhold til for eksempel udflytningen af statslige arbejdspladser til Sønderjylland, fortæller Sten Kjelstrup.
Tættere på landbruget
Med alle afdelinger samlet på en matrikel er distancen mellem ledelse og produktion blevet mindre, og samtidig er man kommet tættere på landbruget, og det har en række fordele.
- Vi kan træffe hurtigere beslutninger, og hvis der er noget, der ikke fungerer, kan lederen gå direkte ud i produktionslinjen og finde ud af, hvad der er galt. Vi har også lavere omkostninger ved at være samlet på en lokation. Og så er vi blevet en endnu mere landbrugsorienteret organisation ved at være hernede. Når ens far, fætter eller bedste ven er landmand, har man en mere landbrugsorienteret tankegang, fortæller Sten Kjelstrup.
Hardi har indtil videre ikke oplevet problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Ganske vist får Hardi færre ansøgninger til ledige stillinger i Nørre Alslev, end da virksomheden boede i Høje Taastrup, men til gengæld er kvaliteten blandt ansøgningerne bedre.
- Vi annoncerer også på en anden måde i dag. Vi fortæller mere om, hvem vi er og vores værdier, og vi bruger vores ingeniører som cases, hvor de fortæller, hvorfor de arbejder her, forklarer Sten Kjelstrup.
De fleste bliver boende
I Guldborgsund Kommune er man selvsagt glad for, at en stor, global virksomhed som Hardi har valgt at flytte hovedsædet til Nørre Alslev. De fleste af de udflyttede medarbejdere hos Hardi har dog valgt at blive boende og pendle til Nørre Alslev.
- Jeg er overordnet relativ ligeglad med, hvor folk bor, men jeg forstår godt, at borgmesteren vil have, at folk bosætter sig i området, men der må det være borgmesterens og de andre lokalpolitikeres opgave at sørge for, at det sker ved at skabe bedre trafikløsninger, skoler og så videre, siger Sten Kjelstrup, men lover samtidig, at Hardi vil hjælpe til og skubbe på politisk, hvor de kan.
På fabrikken i Nørre Alslev er der omkring 450 medarbejdere. Derudover er der et tilsvarende antal ansatte i Hardis datterselskaber i udlandet. Selv er Hardi ejet af det franskejede familiekonglomerat Exel Industries. Fremtiden tegner derfor lys, selvom de nuværende lave afregningspriser for korn i øjeblikket påvirker landmændenes lyst til at investere i nyt landbrugsmaskineri.
- Vi ønsker at bibeholde og styrke vores position som en af verdens førende producenter af sprøjteudstyr og derved skabe flere arbejdspladser her i Nørre Alslev. Men det kræver, at vi bliver endnu mere effektive og udnytter produktionsfaciliteterne fuldt ud. Vi investerer i automatisering, hvor det er nødvendigt for, at vi kan producere på en smartere måde, fortæller Sten Kjelstrup, som også ser et stort marked for luftassisterede sprøjter og selvkørende sprøjter vinde frem verden over.
For yderligere at positionere sig på verdensmarkedet er Hardi ved at etablere et salgsdatterselskab og et logistikselskab i Kina, som er et af de store vækstmarkeder sammen med Rusland og Ukraine.
KOMMENTARER