cookie-og-privatlivspolitik
En brunstscene som denne med en voksen dåhjort på minimum seks år som aktør vil fremadrettet blive mere almen på Lolland-Falster.
En brunstscene som denne med en voksen dåhjort på minimum seks år som aktør vil fremadrettet blive mere almen på Lolland-Falster.
Foto: Henning Kørvel

Landbrugsnyt

Mindre jagt på store hjorte

Dåvildtjagt på Lolland-Falster er godt på vej til at blive ændret radikalt.
21. februar 2019 kl. 07:10 Af Henning Kørvel

Annonce

Manglen på voksne hjorte i dåvildtbestanden på Lolland-Falster på grund af for hårdt jagttryk er på vej over i historien.

Hvor alle hidtidige forsøg på at få en bedre køns- og alderssammensætning i dåvildtbestanden er løbet ud i sandet, har Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn nu indstillet til Den nationale Hjortevildtgruppe, at den nuværende, generelle jagttid for dåhjorte, dåer og kalve fra 1. september til 31. januar bliver erstattet af en jagttid på én måned - december - for dåhjorte større end spidshjorte, og spidshjorte, dåer og kalve til gengæld får jagttid fra 1. oktober til 31. januar.

- Målet er lige mange dyr af hvert køn i bestanden. I øjeblikket udgør hjorte under 10 procent af forårsbestanden, og målet er at nå op på en andel på 25 procent voksne hjorte, siger Henning Juul, formand for Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn.

Intentionen om flere hjorte i bestanden matcher udmeldingen fra miljø- og energiminister Jacob Ellemann-Jensen (V).

Og fordi flest hjorte hidtil er blevet nedlagt i september-oktober, foreslås december som ny jagttid for hjorte større end spidshjorte i håbet om, at færre så vil blive nedlagt.

Til gengæld håber hjortevildtgruppen, at den hidtidige for store afskydning af hjorte konverteres til øget jagt på kalve og dåer, der også minimerer skadesomfanget på landbrugsafgrøder.

Den udvidede indberetning til Vildtudbyttestatistikken underbygger behovet for nye jagttider, fordi der i Lolland Kommune i 2017-2018 kun blev nedlagt 28,9 procent kalve og 30,6 procent dåer. I Guldborgsund Kommune var andelene 22,9 og 25,1 procent.

Derimod blev der i Lolland Kommune nedlagt 91 dåhjorte (38,7 procent) og i Guldborgsund Kommune 78 hjorte (44,6 procent). Totaludbyttet af dåvildt i Lolland Kommune var 417 og 325 styk i Guldborgsund Kommune.

Ønsket om flere voksne hjorte i dåvildtbestanden på Lolland-Falster handler i høj grad også om at give befolkningen bedre naturoplevelser.

Den nye jagttid for dåvildt på Lolland-Falster bliver fireårig og skal evalueres efter to år, men i øjeblikket er det uvist, om den kan nå at blive indført fra i år, eller det først sker fra 2020.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce