cookie-og-privatlivspolitik

9

Billeder

Suzanne og Pernille Harslund udstiller i år på Roskilde Dyrskue blandt andet de tre halvsøstre Óska, Lúlla og Litla-Blíða. Óska (tv.) blev flasket op, efter hendes mor døde kun 10 dage efter fødslen.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Passion for islandske heste

Suzanne og Haakon Harslund fra Hårkildegård, der har opnået flotte resultater med deres islandske heste på Roskilde Dyrskue, stiller i år op med ni heste.
06. juni 2018 kl. 11:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

I år har Dansk Islandshesteforening 50 års jubilæum, og på Roskilde Dyrskue kan publikum opleve ikke færre end 35 eksemplarer af den godmodige hest. Ni af dem kommer fra Hårkildegård, hvor Suzanne og Haakon Harslund har stutteri med pt. 56 islandske heste.

De har avlet heste siden 2001, og passionen for den islandske hest er blevet en hel livsstil for ikke kun Suzanne og Haakon, men for hele familien Harslund, der tæller fem børn.

Særligt døtrene Pernille og Karoline har arvet forældrenes interesse for hestene og deltager flittigt i stævner over hele landet. En tur rundt på Hårkildegård viser en imponerende samling af ærespræmier og udmærkelser fra stævner og dyrskuer igennem årene.

Pernille modtog sidste år prisen for årets unge kåringsrytter, og Hårkildegård opnåede en ærespræmie for næstbedste samling på Roskilde Dyrskue sidste år for blot at nævne et par af udmærkelserne.

- I år stiller vi op med Óska fra Hårkildegård, som er fem år nu. Óska er opkaldt efter sin mor, der døde 10 dage efter fødslen, og vi har derfor selv flasket hende op, fortæller Suzanne Harslund, som arbejder som privat børnepasser.

- Det var sjovt for dagplejebørnene at tage sutteflasken med ud til føllet, fortæller Suzanne.Óskas to halvsøskende goldhopperne Lúlla og Litla-Blíða er også med på dyrskuet, hvor de udstilles enkeltvis og i samling efter Óska fra Lykkesholm.

- Derudover forventer vi os meget af den 2-årige hoppe Pumpa, hvis forældre begge er født på Hårkildegård, siger Suzanne.

- Vi håber selvfølgelig på at få nogle gode bedømmelser af hestene. Men ellers er Roskilde Dyrskue et kæmpe PR-marked, hvor du snakker med rigtig mange folk og skaber nye kontakter, fortæller Suzanne.

Årets højdepunkt
Familien rejser meget året rundt til skuer, stævner og også heste- og følshows for at finde ud af, hvordan hestene står. Men Roskilde Dyrskue, som de har deltaget i siden 1990, er noget helt særligt.

- Roskilde Dyrskue er den store begivenhed for os. Det er årets højdepunkt med den stemning, der er. Hestene lærer meget, når der er publikum på. Det er en helt anden hest, du får med hjem, fordi den har oplevet så meget, forklarer Suzanne, som med glæde husker tilbage på sidste års dyrskue.

- Det var stort, at vi blev nr. 2 i konkurrencen om dyrskuets bedste samling og skulle gå rundt i den store ring 1, som var helt fyldt med publikum. Det var lige, så hårene rejste sig på armen, fortæller Suzanne.

Det er mest hende, der tilser hestene i det daglige og agerer fodermester, mens Pernille og Karoline træner hestene. Haakon arbejder som ingeniør, men rider gerne en tur på en af hestene. Han går meget op i avlsarbejdet for kommende føl og beregner avlsindekset og tager med pigerne rundt til stævner og kåringer.

Kræver meget træning
Op til dyrskuet er der ekstra meget arbejde med at gøre hestene klar.

- De unge heste skal lære at have bid i munden, de ældre heste skal måske tabe sig lidt, så de skal longeres. Hestene bliver bedømt på en trekantbane, så de skal lære at gå på sådan en, og til samling skal de kunne gå på linje bundet sammen med et reb. Det kræver meget, fortæller Suzanne.

Derudover skal hestene mestre skridt og trav, så der er nok at tage fat på for familien Harslund.

Pernille, der arbejder som børnepasser i gårdens børnepasning, er uddannet C-træner, men er ved at spare sammen, så hun kan tage til landbrugsskolen Hólar i Island for at dygtiggøre sig yderligere i træning af islandske heste. Karoline læser til dyrepasser og overvejer at læse videre til dyrlæge.

Den yngste søn Morten på 15 år viser indtil videre også stor interesse for hestene og dyrker også skydning, mens de to ældste sønner Mads og Peter til gengæld mere gør sig i sportens verden, hvor de spiller bordtennis på eliteplan.

En nøjsom hest
Suzanne er selv opvokset på en gård med malkekøer, og hun købte sin første hest, da hun blev konfirmeret, og siden er det ellers bare eskaleret.

- Det gode ved den islandske hest er, at den er meget nøjsom, den skal ikke have så meget at spise, så den er billig i drift. Det er en god ridehest med to ekstra ”gear”, tölt og pas, og samtidig en allround godmodig familiehest. Og det fascinerende, når du avler den, er, at du aldrig rigtig ved, hvilken farve den får. Selvom du blander to sorte heste, kan du ende med en rød, forklarer Suzanne.

Hele familien hjælper til med hestene på Roskilde Dyrskue, men også i hverdagen er de gode til at hjælpe hinanden, når de farer land og rige rundt til udstillinger og stævner.

- Vi er næsten altid på farten med hestetrailerne, men vi er gode til at fordele tjanserne imellem os, så der altid er nogle hjemme til at passe hestene. Når vi så har fri, er vi tit bare hjemme, hvor vi har behov for at slappe af, siger Suzanne.

Roskilde Dyrskue finder sted 8. - 10. juni.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce