cookie-og-privatlivspolitik
Erik Hansen Blegmand fra erhvervspolitisk afdeling i Gefion præsenterede en undersøgelse af spildevandspåvirkningen i Tude Å på generalforsamlingen i Øvre Suså Vandløbslaug.
Erik Hansen Blegmand fra erhvervspolitisk afdeling i Gefion præsenterede en undersøgelse af spildevandspåvirkningen i Tude Å på generalforsamlingen i Øvre Suså Vandløbslaug.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Spildevand påvirker vandkvaliteten

Spildevand påvirker koncentrationen af kvælstof og fosfor i Tude Å, viser en undersøgelse fra Gefion, som håber, at spildevandsudledninger i vandløb fremover bliver taget mere seriøst.
04. marts 2019 kl. 13:51 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

En teori om, at langt mere af den kvælstof og fosfor, der findes i vandløb og søer kommer fra spildevand og rensningsanlæg har fået Gefion til at undersøge koncentrationen af kvælstof i Tude Å, Forlev Rende og Frølunde Fed i Slagelse Kommune.

På årets generalforsamling i Øvre Suså Vandløbslaug fortalte Erik Hansen Blegmand fra erhvervspolitisk afdeling hos Landboforeningen Gefion, at undersøgelsen blev gennemført 2. juli 2018.

- Vi brugte tørken til at måle på, hvad der kom fra byerne af spildevand, da der ikke kom noget afvanding fra landbruget i den periode. Det er ikke en videnskabelig undersøgelse, men et øjebliksbillede af situationen, sagde han.

Ved målingen er der taget prøver af bakterier, ilt og næringsstoffer som kvælstof og fosfor. Tude Å modtager spildevand og urenset overfladevand via Jernbjerg Å/Skidenrenden.

- Undersøgelsen viser, at spildevandet fra rensningsanlægget i Slagelse øger kvælstofkoncentrationen i Tude Å med 57 procent og fosforkoncentrationen med 223 procent. Spildevand fra sommerhusområdet Frølunde Fed øger kvælstofkoncentrationen i Forlev Rende med cirka 50 procent. Fosfor-koncentrationerne i sommerhusområdet og i Forlev Rende er meget høje, helt op til en faktor 8 højere sammenlignet med vandføringsvægtede årsmiddelkoncentrationer i typiske sjællandske vandløb. Fosfor-koncentrationerne i Forlev Rende er sandsynligvis så høje, fordi Forlev endnu ikke er kloakeret, forklarede Erik Hansen Blegmand.

- Men der er ingen tvivl om, at de høje koncentrationer forringer vandkvaliteten og den økologiske tilstand, og det kan ikke have kommet fra landbruget, da det ikke udledte noget under tørken. Spildevandet fra sommerhuse og byen er direkte årsag til manglende målopfylde for smådyr i de målte vandløb, og årsagen hertil er organisk stof fra spildevandet, sagde Erik Hansen Blegmand.

Danmarks Sportsfiskerforbund har også foretaget iltmålinger, der viser, at der i 2018 var iltmangel for fiskene, som kan skyldes det høje organiske indhold i spildevandet.

- Hvis der var kommet vand fra landmændenes dræn, ville det fortynde byernes forurening og medvirke til en bedre vandkvalitet i vandløbene, konkluderede Erik Hansen Blegmand, som mener at rensningsanlæggene bør ses lidt mere efter i sømmene, da der sker 18.000 overløb af spildevand om året i Danmark.

I 2016 var der ifølge Erik Hansen Blegmand 32 overtrædelser af udledningstilladelsen i Region Sjælland af de kommuner, der har indberettet tallene. Kalundborg Kommune har fx slet ikke indberettet tal for spildevandsoverløb.


Den politiske vej

Gefion har fremlagt deres undersøgelse under et foretræde for Folketingets miljø- og fødevareudvalg, som ifølge Erik Hansen Blegmand var lydhøre og bad miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen komme med en udtalelse, som Gefion dog blev slemt skuffet over.

Ministeren mener ikke, at spildevand bliver nedvurderet i forhold til vandplanerne og mener i øvrigt, at modelberegningerne er gode nok, og at forsyningsselskaberne har få overtrædelser, og at Miljøstyrelsen følger op på, hvis der sker overtrædelser, hvilket Erik Hansen Blegmand dog er lodret uenig i.

- Vi diskuterer lige nu ministersvaret med udvalgte MF'ere, og så vil vi følge op på overløb med de enkelte kommuner, sluttede Erik Hansen Blegmand.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce