cookie-og-privatlivspolitik
Den smukke festsal i Vig Forsamlingshus dannede ramme om årets generalforsamling i Odsherreds Landboforening.

4

Billeder

Den smukke festsal i Vig Forsamlingshus dannede ramme om årets generalforsamling i Odsherreds Landboforening.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Tørken vil fortsat gøre ondt

Odsherreds Landboforenings formand kommenterede på rammevilkår, tørke, erhvervets robusthed - samt om fyringen af kontorleder - dog uden detaljer.
06. marts 2019 kl. 09:13 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Et pænt antal medlemmer var mødt frem til Odsherreds Landboforenings generalforsamling, der traditionen tro blev holdt i Vig Forsamlingshus.

Oven på den nylige fyring af foreningens kontorleder Ulrich Goth har bestyrelsen været særdeles tavs om baggrunden herfor, og sikkert derfor valgte formand Allan Klestrup som det første på mødet at give forsamlingen en orientering, der dog ikke bragte et klarere lys over omstændighederne.

- Det var en enig bestyrelse, der valgte at afbryde samarbejdet med Ulrich. Der er sket ting og sager på kontoret, som har budt os at tage skridtet. Jeg vil også beklage den mangelfulde information fra vores side, men jeg må ikke gå i detaljer, idet sagen langt. langt fra er afsluttet. Faktisk er den kun i sin spæde start. Det er persondataloven, som griber ind i, hvad vi må oplyse. Vi er underlagt denne lov, og det betyder, at personfølsomme oplysninger ikke må viderebringes. Men jeg kan love, at I er de første, der får noget at vide, så snart det er muligt, sagde Allan Klestrup, som beklagede, at sagen var opstået, samt de konsekvenser det har givet for både medlemmer og ansatte på kontoret.

Økonomikonsulent og personaleansvarlig Nanna Lind er konstitueret som kontorleder frem til sommer, og Carsten B. Jensen er ansat på fuld tid som økonomikonsulent. Som omtalt i Landbrugsnyt den 27. februar er Ulrich Goth netop blevet ansat i Nordsjællands Landboforenings rådgivningsfirma Agrovi som kundechef med base i Tuse Næs.


Hvad siger bankerne?

Allan Klestrup fremlagde herpå sin beretning, hvor han indledningsvist kommenterede på tørken i 2018 og de konsekvenser for udbytterne i markerne, den har givet. Han hæftede sig især ved Tørkehjælpen på 250 millioner kroner, som han mente ikke rækker. 

- De 150 millioner er placeret i en Jordfordelingsfond, som allerede er delt i to mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer (L&F), og pengene vil hurtigt forsvinde. Tænketanken, som skulle evaluere på status over tørkens følger, må forholde sig til, at der mangler fire milliarder kroner. Det giver mig ængstelser om, hvorvidt bankerne vil lukke vores livsværk, så snart de ser det mindste træk på kassekreditten. Jeg er tillige bange for, at vi endnu ikke har set den fulde reaktion på tørken i 2018, sagde han.


Kig på robusthed

Formanden sagde, at med en gæld i landbruget på 350 milliarder er det nødvendigt at tale om erhvervets robusthed.

- Hvordan kan vi gøre vores egne bedrifter mere robuste, er det spørgsmål, vi hele tiden må stille os selv. Det er svært at holde pengene hjemme i sparegrisen, selvom vi plejer og passer og optimerer det bedste, vi evner, ligesom vi tilpasser os markedet og i øvrigt fokuserer på at tjene hver en krone hjem, som vi har brugt. På trods af alt dette, så gør rammevilkårene, vi lever under, det umuligt at blive mere robuste, påpegede Allan Klestrup og fortsatte:

- Jeg er sikker på, at får vi lov, vil vi også med glæde begynde at afdrage på vores gæld. Kunne vi generationsskifte som i Tyskland, og kunne vi slippe for jordskatterne og få en omlægning af pesticidafgiften, ville det være en god start, og det ville give håb om en lettere fremtid for os landmænd og den kommende generation.


Den frække dreng

Formanden nævnte det arbejde, som foregår i L&F for at forbedre rammevilkårene:

- I kan være sikre på, at de er alle kontingentkronerne værd. Men jeg glæder mig også over, at L&F med lidt hjælp fra Povl Fritzner (formand for Østlige Øers Landboforeninger, ØØL, red), er rede til at samarbejde med Bæredygtigt Landbrug. Det er vigtigt med et samlet dansk landbrug, og vi må kunne stå sammen og få gavn af de styrker, vi hver især besidder. Når ØØL kommer med noget konkret til primærbestyrelsen i L&F, bliver der lyttet til os. Man kan vel godt sige, at ØØL er den frække dreng i L&F, og sådan én skal der engang imellem til for, at tingene flytter sig, sagde Allan Klestrup.


Overskud i 2018

Formanden noterede sig med glæde, at foreningen har formået at vende et underskud i 2017 på knap 380.000 kroner til et overskud på godt 108.000 kroner i 2018 - et resultat af dedikerede medarbejderes indsats.

- I har sikkert set, at der er sket en stigning på timepriserne i 2018. Vi hævede timepriserne til 765 kroner for en konsulent, og denne sats vil også gælde i det kommende år. Vi er dog stadig konkurrencedygtige på markedet, sagde han og supplerede:

- Vi vil arbejde på at tilbyde jer god og fremtidssikret rådgivning, og vi vil give jer råd og vejledning, som topper den øvrige standard i DLBR-rådgivningen. Jeg vil dog hævde, at rådgivningstilbuddene ligner hinanden meget, og derfor må vi også stoppe op og tænke over, hvor vi kan tilbyde rådgivning, som skiller sig ud, sagde Allan Klestrup.

Han kommenterede på valget om at benytte det private rådgivningsselskab, AgroPro:

- Vi mener, det er den rigtige vej at gå, og nogle medlemmer har da også gjort brug af tilbuddet. Andre har valgt at få den rigtige pris på planteavlsrådgivning andet steds. Én ting er sikker, I har alle fået mulighed for billigere rådgivning. Formanden afrundede sin beretning med at nævne en ny handelsplatform:

- Vi er glade for, at Commoditrader er kommet til verden. Den handelsplatform, brugt alene eller sammen med AgroMarkets, vil gavne køb og salg af kvalitetskorn og foderstoffer generelt, og den vil i sidste ende hjælpe os alle til at kunne handle korn på engros-betingelser i stedet for på foderstoffirmaernes betingelser.


Valg

Der var valg til bestyrelsen, og her blev Anders Mortensen valgt ind i stedet for Anders Kristensen, som ikke ønskede genvalg.

Allan Klestrup og Jan Nielsen blev genvalgt, og Ole Høstrup blev genvalgt som suppleant. Ligeledes blev Niels Peter Hansen og Ernst Jensen genvalgt i revision.   KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce