cookie-og-privatlivspolitik
Indbrudstyve er på jagt efter kemikalier og sprøjtegifte. Derfor er det en god idé at sikre sit kemikalierum ekstra grundigt, opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark.
Indbrudstyve er på jagt efter kemikalier og sprøjtegifte. Derfor er det en god idé at sikre sit kemikalierum ekstra grundigt, opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark.
Foto: Wolfgang Zwanzger/Colourbox

Landbrugsnyt

Tyve går efter sprøjtemidler

Tyvebander er begyndt at gå målrettet efter kostbare kemikalier og sprøjtemidler i landbruget, advarer Topdanmark. Tyveri af planteværn var tidligere et problem for grovvarevirksomhederne, men de seneste år har tyverierne ramt almindelige landbrug.
16. maj 2019 kl. 14:30 Af Denny Michael JAkobsen

Annonce
FAKTA
Sådan kan du sikre dine kemikalier mod tyveri
- Installer solid lås på dør til kemikalierum
- Overvej tyverialarm i kemikalierummet
- Blænd vinduer til kemikalierum, så en tyv ikke kan se ind
- Skriv dit navn på alle dunke med kemikalier og sprøjtegift
- Hjemtag kun de kemikalier, du skal bruge på kort sigt. Lad resten blive hos leverandøren.
Kilde: Topdanmark

Fra at være et yderst sjældent fænomen, er tyverier af kemikalier og sprøjtemidler fra danske landbrug blevet lidt af et problem. Fosikringsselskabet Topdanmark oplyser, at man i de seneste to år har modtaget flere anmeldelser af tyveri af meget store partier sprøjtemidler.

I et tilfælde i år stak tyvene af med sprøjtemidler til en samlet værdi på over en halv million kroner fra et af de landbrug, som er forsikret hos Topdanmark. I 2018 var fem anmeldelser stortyverier. I 2017 var der slet ingen anmeldelser.

- Vi håber, at det er tilfældigt, at vi i de seneste to år har fået flere anmeldelser af tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen. Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene er søgt mod Danmark, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.


Skuf tyven

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

- Det bedste vil være, at man helt undgår at have store mængder af sprøjtemiddel stående på gården. Del eventuelt leverancen op og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang, siger han.

- Brug en vandfast tusch til at skrive dit eller gårdens navn på hver eneste dunk. Det gør det sværere for en tyv at videresælge dunken. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyve at komme væk med sprøjtemidlerne, siger Svend-Anker Worm.

Til sidst opfordrer han til, at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm. Man kan også sørge for, at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænde vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se, hvad der er i rummet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce