cookie-og-privatlivspolitik
Therese Bach er trods sine kun 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen i Mørkøv.

4

Billeder

Therese Bach er trods sine kun 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen i Mørkøv.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Ung driftsleder har fundet sit drømmejob

Therese Bach er i en alder af blot 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen. Hun blev i år af LandboUngdom kåret til Årets LU'er.
27. august 2018 kl. 09:32 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 57 år, og med de likviditetskrav, der kræves, er det svært for yngre landmænd at komme i gang som selvstændig. Det er da også kun 6-7 procent af landmændene, der er under 40 år.

En anden indgang til landbruget er som lønmodtager i form af fx medhjælper eller driftsleder. 23-årige Therese Bach er en af dem, som har forfulgt denne karrierevej. Hun arbejder som driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen ved Mørkøv.

Her har hun ansvaret for bedriftens 450 søer og en produktion af grise op til 30 kg. Hun blev uddannet produktionsleder fra Høng Landbrugsskole for tre år siden. Undervejs har hun været elev på to produktionsbesætninger og et avlsventer. Efter hun færdiggjorde sin landbrugsuddannelse har hun haft job som afdelingsleder i en avlsbesætning, inden hun fik jobbet som driftsleder hos Henrik Larsen på Enghavegård.

- Det har hjulpet mig meget, at jeg har nået at samle nogle erfaringer andre steder fra, som jeg kan drage nytte af, siger Therese Bach, som trives godt i jobbet som driftsleder på Enghavegård.

- Her er rigtig rart at være. Jeg ville gerne selv prøve kræfter med at være driftsleder, og her får jeg frie tøjler til at prøve idéer af, fortæller Therese Bach.

Som nye tiltag har hun bl.a. i klimastalden fået sat gardiner op ved overdækningen, så grisene får mere varme og mindre træk. Hun har også indført, at der skal ligge halm bag søerne, når de skal fare, så pattegrisene ikke ligger og bliver kolde, og hun har indført en ny praksis for, hvordan poltene bliver modtaget og opstillet for at spare arbejdsgange.

Therese Bach kommer fra en landmandsfamilie, og hendes far havde bl.a. en svineproduktion, indtil hun var 10 år. Det var egentlig ikke planen, at hun skulle gå i sin fars fodspor, men da hun var lidt skoletræt og mere til det praktiske, startede hun på landbrugsskolen. I første omgang var hun mest til forsøgsdyrene, men siden var det alligevel grisene, der trak mest.


På Enghavegård har hun ansvaret for to landbrugsskoleelever, og fra sin tid som elev hos Frihedslund og Lykkensgaard, der begge sidste år blev kåret til "Årets Arbejdsplads" af VKST Svinerådgivning, har hun lært at inddrage eleverne i planlægningen og give dem medansvar for arbejdsopgaverne.

- Det er mig, der står for at lave jobopslag, oplæring af eleverne og den daglige planlægning. Det er spændende og udfordrende, for ikke to elever er ens. Jeg har lavet forskellige manualer, som de kan læne sig op ad. Hver mandag planlægger vi på en linjetavle, hvad der skal gøres i løbet af ugen. Og ellers lægger jeg vægt på samarbejdet, og at eleverne kommer rundt og får arbejdsopgaver over hele produktionen, så de forstår sammenhængen, forklarer Therese Bach.

Hun blev sidste år kåret til "Årets Medarbejder" ved Årsmødet for Svineproducenter for sit engagement, faglige viden og indsatsen for at udbrede kendskabet til svineproduktionen og erhvervets image.

Therese Bach er også aktiv i Holbæk-Odsherreds Landboungdom, hvor hun sidder i bestyrelsen. Tidligere i år blev hun belønnet for sit engagement i lokalforeningen, da hun blev kåret til Årets LU'er.

- Alle medlemmer kan nominere, og der var 6-7 kandidater, så det kom bag på mig, at de valgte mig, men jeg er glad for skulderklappet, siger Therese Bach.


Hun er ikke uvant med foreningsarbejde, da det, som hun siger, er en familieværdi, da hendes forældre altid har lavet frivilligt arbejde, og hendes storebror er også selv aktiv i Holbæk-Odsherreds Landboungdom.

- Det er spændende at være med til at arrangere forskellige aktiviteter både faglige og sociale. Vi får bestyrelseskurser af LandboUngdom, hvor vi bl.a. lærer, hvordan vi tiltrækker medlemmer, fortæller Therese Bach.

Og det at hverve medlemmer er en stor del af arbejdet i den lokale ungdomsforening, der tæller cirka 100 medlemmer. Men de vil gerne have flere med.

- Vi gør meget ud af at være synlige på landbrugsskolerne, men vi vil også gerne have andre unge med tilknytning til landet med. Vi har også mange, der glemmer at få fornyet deres medlemskab, derfor har vi udviklet en ny app og mobilepay-betaling for at gøre det nemmere, fortæller hun.


På Enghavegård gør de meget ud af at være synlige og vise åbenhed. De informerer om svineproduktion på Roskilde Dyrskue, er med i Danske Svineproducenters "Åben stald" og har som noget nyt været praktikvært for et to-dages praktikophold på landbrugsskolens grundforløb.

- Udfordringen i branchen er, at det er svært at finde elever. Der er flere arbejdspladser end medarbejdere. Derfor tilbyder vi grundskoleelever, at de kan komme ind og prøve at være i en svineproduktion. Og det er gået godt, der er mange, som siger, at det ikke er så slemt, som de troede, fortæller Therese Bach.

Selv er hun da også godt tilfreds med sit driftslederjob hos Henrik Larsen.


Vil helst gå ude i stalden

- Når man har lært stedet og besætningen at kende, begynder man at kunne finjustere på nogle ting. Så det er både spændende at følge dyrene og udvikle produktionen, så grisene kan få det bedre og dermed præstere bedre, men også at have med elever at gøre og på den måde bidrage til landbruget, siger Therese Bach.

Hun har ingen ambition om at blive selvstændig landmand.

- Det er det praktiske arbejde, der interesserer mig mest. Og derfor passer en besætning af denne størrelse mig godt. Jeg kan godt lide at gå ude i stalden, så jeg vil egentlig helst være driftsleder. Jeg har så været heldig at opnå det så tidligt, fortæller hun.

Therese Bach skal bl.a. fortælle om driftslederjobbet som indgangsvinkel til landbruget, når hun som oplægsholder gæster Seges' store Svinekongres i Herning 23.-24 oktober.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce