cookie-og-privatlivspolitik
Siden 1961 har der i bygningsreglementet været krav om mekanisk udsugning fra baderum i etageejendomme. (Modelfoto)
Siden 1961 har der i bygningsreglementet været krav om mekanisk udsugning fra baderum i etageejendomme. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Badeværelse uden vindue? Undgå dårligt indeklima

Store fugtkoncentrationer kan skabe et dårligt indeklima med risiko for fugtskader og skimmelsvamp i fuger, forhæng og håndklæder.
16. januar 2019 kl. 07:00 Af Af Grith Larsen/ritzau fokus/

Annonce

Fugt kan være en stor trussel mod indeklimaet, boligen og selve ens velbefindende.

Så hvordan laver man en optimal udluftning, hvis man har et ældre badeværelse uden vindue eller ventilation?

Ifølge bygningskonstruktør og energivejleder Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved boligejernes videncenter Bolius er det bedste alternativ grundig gennemtræk i hele boligen.

- Efter badet skal alle overflader tørres af med en klud. Skrab så meget vand væk som muligt fra gulv og vægge. Få vredet kluden helt op, og hæng den til tørre - optimalt set i et andet rum end badeværelset, råder Tue Patursson og tilføjer:

- Der vil stadig være en masse fugt i luften, på væggene og gulvet, så lad badeværelsesdøren stå åben i fem minutters tid, så fugten kan bevæge sig ud i de tilstødende lokaler, hvorefter man kan lede den ud med et ordentligt gennemtræk i hele boligen.

Det er en nødvendighed at gøre, understreger han.

For overfladevand og store fugtkoncentrationer skaber et dårligt indeklima med risiko for fugtskader og skimmelsvamp i fuger, forhæng, håndklæder, maling og badeværelsesmøbler i organisk materiale som træ.

- Generelt har indeklimaet i boligen ikke godt af at være fugtigt. Hvis fugten og vandet trænger ind bag konstruktionerne, kan der opstå råd, advarer Tue Patursson.

Har man derimod udsugning på sit badeværelse, men ikke noget vindue, skal man stadig sørge for at skrabe mest mulig vand af vægge og gulve og tørre efter med en klud.

Men døren skal være lukket under og efter badet for at undgå, at fugten belaster den øvrige bolig, understreger Tue Patursson.

Gennemtræk kan gå an, hvis man hverken har et vindue eller ventilation. Men det er en lappeløsning, pointerer også arkitekt Tine Nielsen, der er fagekspert i arkitektur og bygningslovgivning hos Bolius.

- Når du har et badeværelse, skal der ifølge bygningsreglementet være friskluftindtag og ventilation.

- Så derfor kan man overveje at slå sig sammen i ejendommen og få lavet et ordentligt ventilationsanlæg, foreslår hun.

Lars Thomsen Nielsen, seniorkonsulent og -specialist i byggeri og anlæg ved Teknologisk Institut, er enig i, at ventilation er det mest optimale for både lugt- og fugtgener.

Selv om ens badeværelse er beliggende inde i selve lejligheden, kan man godt få installeret et ventilationsrør, som trækkes ud til en ydervæg via andre rum i boligen.

Han råder til, at man får lagt en fugtstyret ventilationsløsning i galvaniseret stål, fordi udsugningsluften transporteres mest uhindret gennem, så der aflejres mindst muligt skidt.

- Mekanisk udluftning fra indeliggende badeværelser er ret vigtigt og noget, man bør få gjort, fastslår Lars Thomsen Nielsen.

- Det kan ikke anbefales at bruge flexrør, selv om det umiddelbart er den nemmeste løsning. Det er endvidere vigtigt, at der etableres en luftspalte i bunden af døren, så der kan komme erstatningsluft til i stedet for den bortventilerede luft, råder han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce