Annonce
Bolig og livsstil

Den ideelle frokost er grov, grøn og fra havet

Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn findes i mad lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 gram fuldkorn svarer eksempelvis til to deciliter havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Foto: Free/Colorbox

Omkring frokosttid er som regel også det tidspunkt på dagen, hvor vi er mest aktive. Derfor er det vigtigt, at der er substans i kosten, siger ernæringsekspert.

Den klassiske danske madpakke med rundtenommer af fuldkornsrugbrød holder stadig.

Fuldkorn har en lang række beskyttende effekter, og så giver brødet også brændstof til resten af dagen.

Derfor bør en ideel frokost ifølge Preben Vestergaard Hansen, der er magister i human ernæring ved Københavns Professionshøjskole, byde på brød.

- Ud fra vores kulturelle baggrund, i forhold til hvad vi spiser til morgenmad og aftensmad, hører brød typisk til frokosten. Så det er det tidspunkt, hvor vi kan få hovedparten af vores fuldkorn fra.

- Omkring frokosttid er som regel også det tidspunkt på dagen, hvor vi er mest aktive. Derfor er det vigtigt, at der er substans i kosten, og der er rug- og grahamsbrød rigtigt godt, siger Preben Vestergaard Hansen.

En del rugbrødsmadder smøres med smør, men det bør man holde sig fra ifølge Preben Vestergaard Hansen, og i stedet finde smørbare alternativer hvis det er nødvendigt, og salat ikke er nok mellem brød og pålæg.

- Man kan komme mindre mængder mayonnaise, humus eller nøddepålæg på, men man skal være klar over, at det stadig er meget energitæt og fedtholdigt, påpeger han.

Når man skal finde ud af, hvad man skal spise til frokost, så skal det optimalt set være noget, der spiller op til de officielle kostråd.

Foruden brødet, som skal lægge bunden, så består en ideel frokost ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, også af grøntsager, lidt frugt, sunde fedtstoffer og magert protein, der ikke er forarbejdet, men gerne fra kilder som fisk.

- Vi er relativt gode til at spise frugt, så derfor vil jeg sige, at grøntsagerne er det, der bør trækkes mere frem end frugten.

- Det er smart at få grønt til frokosten, for ellers kan det være svært at nå de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvis man hopper det grønne over der, siger Sisse Fagt.

Det grønne kan også camoufleres som pynt, og det har faktisk en enorm betydning.

Vi spiser også med øjnene, og hvis maden ser kedelig ud, så er glæden ved at spise ikke lige så stor, uanset hvor godt den smager, siger Sisse Fagt.

- Frokosten må i det hele taget godt komme rundt om mange forskellige sanser. Der kan være noget blødt og sprødt at tygge på, og så må maden også gerne komme omkring de fem grundsmage.

Det er surt, sødt, salt, bittert og umami.

- Da vi spiser rigelig med kødpålæg herhjemme, får vi umamismagen dækket, men også parmesan og soltørrede tomater kan give umami. Sødme og syrlighed kan man sagtens få fra grøntsagerne - tomater, som både er søde og syrlige, kan gøre det, forklarer Sisse Fagt.

Alt det grønne kan også blive forenet i en salat, men den bør ikke stå alene, mener Preben Vestergaard Hansen.

- Salat er sundt, men man kan ikke holde sig mæt af det, for der er ikke ret meget energi i. Pastasalat kan gå an, men det er ikke noget, jeg vil anbefale for meget af, for det er typisk for stivelsesholdigt, med mindre det er fuldkorn, siger han og fortsætter:

- Man kan godt spise en salat med brune ris i, hvis man er gået kold i rugbrødsmadderne, men brød - uden smør og fedtstof - med fiskepålæg på, gnavegrønt og et stykke frugt til er det, jeg ernæringsfagligt vil kalde det bedste bud, lyder det fra Preben Vestergaard Hansen.

Fakta: Fornuftig frokost

- Drik vand til.

- Spis eventuelt lidt nødder til.

- Brug krydderurter.

- Giv smag, fylde og farve fra årstidens grøntsager.

- Spis ikke gående eller foran computeren.

- Tjek "Gi' madpakken en hånd" på altomkost.dk.

Kilder: Sisse Fagt, Preben Vestergaard Hansen.

/ritzau fokus/

  • rugbrød
    Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn findes i mad lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 gram fuldkorn svarer eksempelvis til to deciliter havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Foto: Free/Colorbox
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof