Annonce
Bolig og livsstil

Det betyder de røde tal for din pension

Jo flere år du har til pensionen, jo flere år har markedet til at rette sig igen. (Arkivfoto) Foto: Toshiyuki Aizawa/Ritzau Scanpix

Skal du have is i maven eller skrue op eller ned for risikoen? Det kommer an på din situation.

Aktiemarkederne styrtbløder i øjeblikket. Og hvis du lister ind og tjekker afkastet på din pension, så venter der dig et rigtig ubehageligt syn.

Over hele linjen er der nemlig negative afkast på pensionsopsparingen. Og hvis du er tæt på pensionsalderen, så kan det nok få pulsen til at stige.

- Vi kommer ikke uden om, at verden er i en alvorlig sundhedssituation, og det har en afsmittende effekt på økonomien. Derfor vil man se, at der på meget kort tid er kommet et negativt afkast på ens pension, siger Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA.

- Når det er sagt, skal der ikke være tvivl om, at vores anbefaling er, at man holder fast i sin investeringsprofil. Man har forhåbentlig forholdt sig til, at der både kommer gode og dårlige år, siger han.

Typisk bliver ens risikoprofil nedjusteret, så andelen af aktier mindskes, når man nærmer sig pensionsalderen.

Carsten Holdum opfordrer til, at man husker på de seneste års fine stigninger, så udviklingen mere eller mindre udligner sig.

- Det er indbygget i pensioner med markedsrente. Dem, der ikke har markedsrente, har ikke fået de gode år, men de får heller ikke de dårlige, bemærker han.

Er du meget tæt på pensionen og har en høj risiko - eller den primære del af din formue i pensionen - så kan det være værd at tage en snak med dit pensionsselskab.

- Det kan være anbefalelsesværdigt at sige, at man ikke vil tage chancer, men beskytte sin formue, siger Carsten Holdum.

Hvis rutsjebanen bare fortsætter nedad, så kan det være nødvendigt for nogle at overveje, om pensionsudbetalingen kan udskydes en smule, til turen går op igen.

Men det kræver, at du har andet at trække på, siger Brian Stjernholm, som er partner hos den finansielle rådgivningsvirksomhed Uvildige.

- Hvis tabene på pensionsordningerne er meget voldsomme, kan man udforske, om der er andre formuedele, man kan bruge først for at lade pensionerne stå længere, siger han og fortsætter:

- Det er selvfølgelig ikke en plan uden risiko, for ingen ved, hvordan det her ender. Men hvis man har lagt en plan om, at man skal bruge pensionen først og derefter tage et lån i friværdien eller sælge boligen, så kan det være, man skal bytte om på det og tage lånet nu.

Historisk har markedet altid rettet sig igen. Men der er ingen garantier, og ingen kan kan spå om, hvor længe det vil tage.

- Efter finanskrisen var man - alt efter ens risikoprofil - tre-fire år om at komme igen, hvis man rebalancerede, siger Brian Stjernholm.

/ritzau fokus/

Jo flere år du har til pensionen, jo flere år har markedet til at rette sig igen. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
  • AKTIEKURSER SILHUETTER
    Jo flere år du har til pensionen, jo flere år har markedet til at rette sig igen. (Arkivfoto) Foto: Toshiyuki Aizawa/Ritzau Scanpix
  • PLUS Færre unge ender i RKI - men gælden vokser
    Jo flere år du har til pensionen, jo flere år har markedet til at rette sig igen. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo