cookie-og-privatlivspolitik
- Planlæg større projekter i løbet af året her i januar, og lav eventuelt et årshjul for boligen, så du har styr på året, der kommer, råder Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved Bolius. (Modelfoto)
- Planlæg større projekter i løbet af året her i januar, og lav eventuelt et årshjul for boligen, så du har styr på året, der kommer, råder Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved Bolius. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Det skal du gøre ved din bolig i vintermånederne

Forskans hytten fra regn og rusk, som ikke blot lukker kulden ind og varmen ud, men også kan forårsage større skader.
11. januar 2019 kl. 12:00 Af Af Grith Larsen/ritzau fokus/

Annonce

Kulden bider stadig, vejret er ustadigt, og måske drysser det ned fra oven?

Vintervejret kan sætte sine spor på boligen. Her fortæller Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk, og Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved boligejernes videncenter, Bolius, hvad du bør få tjekket i og omkring boligen her i januar.

1) Vinduer

Et simpelt trick kan afsløre, om kulden suser ind i boligen, mens pengene fiser ud.

Blafrer flammen, hvis man holder et stearinlys eller en lighter foran vinduerne, kan det være en meget tydelig indikator for, at tætningslisterne er utætte, fortæller Mads Okking fra Dansk Håndværk.

- Det betyder som regel også, at man bruger mere energi til at varme op med, siger han.

Det er nemt at tjekke og lige så relativt nemt at udskifte, fortsætter han.

Man kan pille de gamle, slidte tætningslister af og købe nye i byggemarkedet, som blot skal klistres på.

- Det kan anbefales at købe dem af silikone. Det er typisk lidt dyrere, men holder også typisk op til ti år. Dem af skum holder som regel kun et par år, siger Mads Okking.

2) Loftlem

Fra vinduerne retter vi blikket opad.

For har du et loftsrum med en gammel og dårligt isoleret loftslem, som nærmest bare er et bræt eller plade, kan varmen også fise op og ud den vej.

- Det kan være en idé at skifte den ud med en moderne en, der er isoleret og holder tæt, for varmen stiger til vejrs, og så forsvinder varmen ud.

3) Udluft med fornuft

Det anbefales, at man lufter ud med gennemtræk mindst tre gange om dagen i fem-ti minutter.

Og selv om regelmæssig udluftning sikrer et bedre indeklima, mindsker CO2-koncentrationen og fører fugt med sig ud, skal man heller ikke overgøre det, påpeger Mads Okking.

- Det er ikke så hensigtsmæssigt at have et vindue åbent hele dagen, for så opstår der for store temperaturforskelle.

- Det kan give kondens og begyndende skimmelsvamp, advarer Mads Okking.

4) Facade-ballade

Fra hjemmets fire vægge skal vi også en tur rundt om boligen, råder Mads Okking.

- Bor man i et muret hus, er det en god idé at gå en runde og se, om fugerne er tætte og lukkede. For løber der vand ind, kan det sprænge, når frosten kommer, og så kan der opstår frostskader, siger han og tilføjer:

- Hvis du bor i et træhus, gælder det samme: Er der revner, skal det fikses, siger han.

5) Tjek på tagrenderne

Med det ustadige vejr kan der ikke blot trænge vand ind i fugerne.

Det kan også forårsage skader ovenfra, pointerer Tue Patursson fra Bolius. Rens tagrenderne, så eventuel sne, der smelter, kan løbe væk.

- Ligger der 40 centimeter sne over taget og tagrenden, smelter den nedefra, når varmen stiger op fra boligen gennem taget, så man kan faktisk ikke rigtig se det, før det begynder at løbe ned i tagrenden.

- Og hvis den er fyldt, vil vandet vælte ind langs facaden, og så får man fugtproblemer i facaden. Kommer der frost, får man endnu større problemer, for så kommer der frostsprængninger. Den sne, der smelter, skal kunne ledes væk som regnvand, siger Tue Patursson.

6) Tjek på toppen

Har man et hus med en skorsten eller tagvinduerne, bør man også tage turen til tops i denne måned.

Januarvejret er præget af regn og rusk, og det kan få fat i konstruktionen, hvis der er sprækker og revner, advarer Mads Okking.

- Det er ikke tit, man kommer de steder, så ofte er skaderne opstået over lang tid. Lige pludselig kommer der hul, og så er der vand på loftet.

- Så det kan godt betale sig en gang eller to om året at gå en tur rundt om huset, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce