Annonce
Bolig og livsstil

Få succes med en frodig køkkenhave

Du behøver ikke mange kvadratmeter for at få en god køkkenhave. Tænk på at dyrke i højden, og udnyt, at afgrøderne kan skiftes ud og fungere som støtte for hinanden. Du kan for eksempel plante amarant, som både er dekorativ og spiselig, for den kan bønner kravle i, fortæller Christine Granild. (Arkivfoto) Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Du kan allerede nu gå i gang med at forspire, hvis du vil anlægge køkkenhave. På vejen mod succes er vanding og gødning afgørende skridt.

Sprød grønkål og svulmende røde tomater?

Går du og drømmer om en frodig køkkenhave, så er det bare med at komme i gang.

Allerede nu kan du begynde på forspiring, som er en god måde at sikre, at planterne bliver stærke og mere resistente over for angreb fra skadedyr, fortæller Christine Granild, som driver det online havemagasin Hverdagshaven.

- Man skal have nogle små spirebakker med lidt jord i, som man kommer frøene i, og så skal de stå lunt og godt indendørs. Når der kommer en grøn spire op, skal de plantes om et par gange, indtil man har en færdig plante.

- Begynd med at sætte planten ud et par timer om dagen i en uge eller to, så den vænner sig til vejret, før den plantes ud permanent. Forspiring kræver mere arbejde end at så direkte, men udbyttet kan også blive større, forklarer hun.

Hvis det skal være nemt i begyndelsen, anbefaler Christine Granild at begynde med krydderurter og frugtbuske. De kræver ikke meget pasning, men giver stort udbytte.

Anja Kelvin, som er anlægsgartner hos Haveselskabet, peger på radiser, spinat, salat og dild som afgrøder, der er nemme at få til at vokse.

Også kål, gulerødder og rødbeder er gode at begynde med.

Er husstanden lille, så kan det være en idé at så for eksempel salat løbende og ikke på én gang, forklarer Anja Kelvin.

- Plant en halv række én uge og en halv række næste uge. Når man har tømt et område, kan man bruge de nyligt fremspirede planter fra hold to til at plante derover.

Når der er sået og plantet, er vanding og gødning langt hen ad vejen nøglen til succes, forklarer Anja Kelvin.

- Bruger man flydende gødning, skal man følge anvisningerne på flasken, men man kan måske regne med at vande med gødning cirka hver anden gang. Man skal ikke vente med at gøde, til planterne ser sløje ud.

Er du i tvivl om, hvor meget du skal vande, råder både Anja Kelvin og Christine Granild til at stikke en finger i jorden og mærke. Er det fugtigt i jordoverfladen, kan du vente - er det tørt, skal du vande.

Christine Granild råder til at vande om morgenen eller om aftenen, for hvis solen bager, fordamper vandet og har ingen effekt.

I begyndelsen kan du lægge en fiberdug eller et hønsenet ud over den løse jord, for ellers kan fugle og katte finde på at kradse i jorden og ødelægge planterne.

Du kan også dække planterne med et insektnet for at holde gulerodsfluer og sommerfuglelarver væk, forklarer Anja Kelvin.

- Og så skal man huske, at en køkkenhave skal bringe glæde og ikke være en sur pligt. Der vil altid være noget, der ikke spirer, og det er helt okay, siger hun.

/ritzau fokus/

  • Køkkenhave
    Du behøver ikke mange kvadratmeter for at få en god køkkenhave. Tænk på at dyrke i højden, og udnyt, at afgrøderne kan skiftes ud og fungere som støtte for hinanden. Du kan for eksempel plante amarant, som både er dekorativ og spiselig, for den kan bønner kravle i, fortæller Christine Granild. (Arkivfoto) Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Røveri på diget: Unge mænd tæskede 60-årig

Lolland

Nu er det afgjort: Knap 400 millioner kroner sendes til Lolland

112

Cyklist på Farøbroen

Indland

Hvert andet barn er på sociale medier før de er fyldt ti år

Guldborgsund

Claus og Villa Marina nærmer sig målstregen

Sport

Mulle i ekstase efter mirakelsejr: - Afskriv aldrig NFH

Lolland

"Der kommer hende roebonden"

Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

Guldborgsund

Millionoverskud i krokodille-land

112

Kræver forhøjet godtgørelse til mor for drab på Emilie Meng

Udland

"Chokerende angreb": Slovakisk premierminister i livsfare efter skud

112

Forhindrede brand ved hus i at sprede sig

Sport

NFH leverer storslået mirakel - Tvinger Odense ud i ny semifinale

Vejret

Danmark har onsdag haft årets første officielle sommerdag

Indland

Efter skjulte optagelser: Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Annonce
Annonce
Nykøbing

Store planer for området: Boliger skal erstatte rådhus

Guldborgsund

Stort dyr midt på motorvejen

Indland

Studie udpeger sommeren 2023 som den varmeste siden år 0

Falster

Gik helt galt: Diesel fossede ud

Maribo

Væltede på knallert, truede vidner og faldt i søvn

112

Tiltalt i Korsør-sagen: - Det var et uheld

Nykøbing

Gentager succesen på torvet i Nykøbing