cookie-og-privatlivspolitik
Sommerhuset er ofte forbundet med følelser, nostalgi og forventningen om at sænke skuldrene - og stresse af. Derfor er det ikke rart, hvis samejet ender med personlige konflikter, hvor man dårlig kan se hinanden i øjnene. (Genrefoto)

2

Billeder

Sommerhuset er ofte forbundet med følelser, nostalgi og forventningen om at sænke skuldrene - og stresse af. Derfor er det ikke rart, hvis samejet ender med personlige konflikter, hvor man dårlig kan se hinanden i øjnene. (Genrefoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Fælles sommerhuskøb med andre? Det skal I afklare først

Prisen på sommerhuse er banket så højt i vejret, at flere finansierer ved at gå sammen med andre. Men det kræver fælles afklaring.
04. januar 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Sommerhussalget boomede i 2020, hvor mange danskere tilbragte ferien under hjemlige himmelstrøg.

Derfor er efterspørgslen så høj - og prisen ditto - at nogle overvejer at købe sommerhuset sammen med andre.

Men inden man bliver såkaldte samejere, bør man gøre sit forarbejde, siger Niels Erlandsen, der er advokat og formand for Danske Boligadvokater.

- Den overvejende rettesnor bør være, at man ikke sætter de gode relationer over styr. Og det er oftest lettere at gardere sig på forhånd end på bagkant, siger han.

Det gælder uanset, hvor tæt et bånd man ellers har med venneparret, søsterens familie eller den kollega, man vil købe sommerhus med, tilføjer Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef hos Nybolig.

- Folk tror aldrig, at det sker for dem. Men der kan både komme en coronakrise, konjunkturudsving, skilsmisse eller en fyreseddel ind fra højre, som ændrer folks økonomi og livssituation, siger han.

Tal om jeres forventninger til brugsretten.

Aftal, hvornår og hvor ofte I hver især har adgang til sommerhuset, råder Niels Erlandsen.

Er I der sammen, er I der hver for sig, og må man have gæster med?

- Man kan hurtigt blive grebet af idéen og tænke, at det går nok. Men jo mere man kan få på skrift, jo bedre. For der kan opstå en knast eksempelvis omkring påskeugen, som kan lægge kimen til andre konflikter, siger han.

Forskellige forventninger til vedligehold og arbejdstimer er en anden hyppig faldgrube.

Det gælder især sommerhuset, hvor man opholder sig færre uger om året - og ofte i ferien. Derfor kan der være en større forventning om at smække benene op frem for at trække i arbejdstøjet.

- Men et sommerhus kræver jo også vedligehold. Så aftal, hvornår og hvordan I vil gøre det, hvor meget arbejde I vil lægge, og hvem der har ansvaret for hvad, siger Thomas Hovgaard.

Overvej også, hvad der skal ske, hvis én af parterne vil ud af sommerhuset.

Det kan både blive aktuelt, hvis I bliver uvenner. Men det kan også blive aktuelt ved udefrakommende begivenheder - såsom at nogen i jeres lillebitte ejerkreds dør eller går konkurs.

- Så et vigtigt parameter i forhold til sameje er altid, at man lægger en slagplan for, hvordan folk kommer ud igen, siger Thomas Hovgaard.

Tag også stilling til udlejning.

Det er typisk ikke et tema i forhold til sameje af helårshuse - men det er det, når man samejer sommerhus.

Mange bruger eksempelvis udlejning som en måde at få mønter i kassen til løbende vedligehold.

- Skattefradraget for udlejning er endda blevet hævet, og det kan være en måde at få dækket nogle af udgifterne i en overgangsperiode, hvis én af parterne eksempelvis vil ud af samejet, siger Thomas Hovgaard.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce