Annonce
Bolig og livsstil

Forældreguide: Tal åbent om ordblindhed

Alle børn har ret til at blive testet for ordblindhed. Man kan teste allerede i starten af barnets skoleliv, men den endelige diagnose kan først stilles, når barnet har lært at læse, hvorfor man tidligst må bruge den officielle test i slutningen af 3. klasse. Foto: Colourbox/Free

Samtaler og åbenhed om ordblindhed og læsevanskeligheder er meget vigtige, når forældre skal støtte deres ordblinde barn.

Har ens barn fået diagnosen ordblind, så er det vigtigt, at man som forælder taler åbent om det - på en positiv måde, siger koordinerende læsevejleder i Sorø Kommune Carsten Milan Nielsen.

- Man skal være meget åben om barnets ordblindhed, og at det er en vanskelighed, som handler om afkodning, og at det ikke har noget med intelligens at gøre, siger han.

Derfor skal man også omtale det at være ordblind positivt.

- Det handler ikke om intelligens, det handler om afkodning. Og man kan sagtens få en hvilken som helst uddannelse, på trods af at man har et læsehandicap, siger han.

Hvis man som forælder selv eller andre i familien har haft læsevanskeligheder, så skal man fortælle det til barnet.

- Mange forældre, jeg har til samtale, har aldrig talt med deres eget barn om, at de selv har læsevanskeligheder. Måske fordi det tidligere har været et tabu, siger Carsten Milan Nielsen.

Men det skal man gøre, for åbenheden har stor betydning for barnet, som på den måde lærer, at det ikke står alene.

- Det betyder anerkendelse, og det giver dem en erkendelse af ikke at stå alene med det. Mange børn ved jo ikke, hvorfor de har så svært ved at lære at læse og skrive, så hvis de ved, at andre også har svært ved det, så bliver det lettere, siger han.

Når man så taler om sine egne vanskeligheder og oplevelser i skolen, så vend det til noget positivt, anbefaler læsevejlederen.

- Så skal man ikke tale skoleoplevelsen negativt ned, for det er demotiverende for barnet, som hurtigt adopterer den holdning, siger Carsten Milan Nielsen.

Hold fast i at tale positivt om det, men fortæl også, at det er et slid at være ordblind. At det kræver meget arbejde. Og her skal man som forælder støtte op om de strategier, som barnet lærer, og holde dem op på, at de bruger deres hjælpemidler.

- Den største overvindelse for forældre er ofte at blive ved med at fastholde skolen, alle lærere og barnet i, at det skal bruge hjælpemidlerne dagligt, så det bliver en god indøvet vane, siger Carsten Milan Nielsen.

Tilbud om hjælpemidler er forskellige fra kommune til kommune, men det kan være en bærbar pc eller en tablet med programmer, som hjælper på forskellig vis.

- Det kan være et program, der læser teksten op, eller et program, som kan bearbejde indscannede tekster, som man så kan få læst op og skrive i. Man kan også arbejde med ordforslag, som er en udvidet form for stavehjælp, og tale en tekst ind, siger læsevejlederen.

Han anbefaler også, at man bruger hverdagen til at tale om sproget, lave ordlege, når man kører bil, synge sange eller øve rim og remser.

Det er også godt at høre lydbøger - både for sjov men også fagbøgerne fra skolen. Det tæller nemlig også som læsning:

- Typisk siger man, at ordblinde har den samme lytteforståelse som andre, så hvis de lytter til en tekst, så vil de kunne udlede det samme af indholdet, som hvis en normal elev læste det, siger Carsten Milan Nielsen.

Derfor kan en god strategi være at få læst tekster op i eksempelvis matematik.

- Ordblinde elever bliver hurtigere trætte, fordi de bruger flere ressourcer på at afkode. Så hvis de sidder med en matematikopgave, så er der ikke grund til at læse, hvad den går ud på, så er det måske her, man skal lytte i stedet, siger han.

I uge 40 er det international ordblindeuge, og rundt omkring i Danmark afholdes der en række arrangementer i den anledning. Man kan se mere på www.ordblinduge40.dk.

/ritzau fokus/

  • Bog
    Alle børn har ret til at blive testet for ordblindhed. Man kan teste allerede i starten af barnets skoleliv, men den endelige diagnose kan først stilles, når barnet har lært at læse, hvorfor man tidligst må bruge den officielle test i slutningen af 3. klasse. Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo