Annonce
Bolig og livsstil

Genåbning forude: Sådan adfærdsregulerer du andre

Træk vejret, og tæl til ti, inden du flår hovedet af folk, som ikke overholder myndighedernes anvisninger, råder konfliktmægler Mie Marcussen. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Den kommende tid er afgørende for coronaudviklingen, og derfor er det essentielt, at alle udviser samfundssind. Men hvad stiller man op, hvis det ikke sker?

Hvis tallene tillader det, vil regeringen efter påske gradvist begynde at genåbne landet, som har været lukket ned for at forhindre smittespredning af coronavirus.

Danskernes adfærd den kommende tid er afgørende for hvor hurtigt, hvor meget og hvordan.

Og det stiller store krav til den enkelte. Men hvad stiller man op, hvis man overværer andre, som ikke udviser samfundssind?

Det kan være manglende afstand i supermarkedskøen. Børnefamilier, som indtager samme legeplads. En flok fodboldspillende teenagere eller en vennegruppe, som sipper vin sammen.

Ifølge Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen, er der intet forgjort i at påpege det.

- Det er kun normalt og fornuftigt, at man som borger i et demokratisk samfund henvender sig, hvis der foretages noget i strid med gældende regler, siger han.

- Og i denne situation er det netop rigtig vigtigt at stoppe smittespredningen ved at gøre opmærksom på uhensigtsmæssig adfærd.

Ifølge konfliktmægler Mie Marcussen er måden, vi henvender os på, altafgørende for, om konfrontationen ender konstruktivt eller i en konflikt.

- Tænk over, hvordan du selv ville reagere, hvis du i et tankeløst øjeblik nøs uden at skærme af og efterfølgende blev skældt ud for at være en idiot, siger Mie Marcussen.

De fleste tolker sådan en kraftig reprimande som en trussel og vil reagere på den ved enten selv at gå til angreb eller indtage en forsvarsposition.

Så inden du kommer til at overfuse en fremmed, fordi du bliver forskrækket og samtidig foragter, at ikke alle udviser samfundssind, så træk vejret, tæl til ti, og tænk over, hvordan du tuner ind på den andens frekvens.

Der kan være forskellig indgangsform, om det er yngre eller ældre, du henvender dig til. Men hav som udgangspunkt, at det er i alles interesse at begrænse smitten og åbne samfundet igen.

- I stedet for at være belærende eller provokerende, så hold henvendelsen på egen banehalvdel. Tal ud fra egen frygt og bekymring, men tag afsæt i myndighedernes oplysninger om at inddæmme virusset. Undgå for alt i verden at agere politibetjent, siger Mie Marcussen.

Apropos politiet så er det ekstra til stede under coronakrisen - blandt andet for at hjælpe med anvisningerne, men også skride ind, hvis de bliver ignoreret.

- Generelt oplever vi, at danskerne udviser fornuftig adfærd og samfundssind, godt kan forstå nødvendigheden af reglerne og efterkommer anvisningerne, så vi kan få brudt smittekæderne, siger Anders Frandsen.

- Men som med alle andre lovovertrædelser kan man altid indgive en anmeldelse, hvis man ser noget mistænkeligt, tilføjer han.

/ritzau fokus/

  • Skænderi
    Træk vejret, og tæl til ti, inden du flår hovedet af folk, som ikke overholder myndighedernes anvisninger, råder konfliktmægler Mie Marcussen. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo