Annonce
Bolig og livsstil

Gør julegaven klimavenlig

Et regnskovscertikat kan falde i god jord juleaften. Andre klimavenlige julegaver kan være oplevelser, genbrugsvarer og produkter, der er bæredygtigt produceret. (Arkivfoto) Foto: Bruno Kelly/Reuters

Giv genbrug, oplevelser eller ting, der holder så længe som muligt: 2018 kan meget vel blive året med rekordmange klimavenlige julegaver under træet.

En second hand-lampe til bedstemor, et gavekort til ayurvedisk massage til den bedre halvdel og et regnskovscertifikat til søster.

De klimavenlige julegaver - dem, der efterlader små eller slet ingen CO2-aftryk - kan komme til at hitte under juletræet i år.

Vi er nemlig nået dertil, hvor en klimavenlig julegave godt kan have en ekstra værdi for modtageren. Det siger John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet.

- Især hvis modtageren går meget op i klimaet. I år har der været rigtig meget fokus på klimaet i medierne, og når vi ser på opinionsmålinger, så topper klimabekymringen også. Så jeg tror, vi vil se en opblomstring af den slags gaver i år, siger John Thøgersen.

Det skyldes ikke mindst, at der er sket i skifte folks bevidsthed. Der er med sociologen Klaus Rasborgs ord opstået en ny klimakonsensus.

- Det står ikke længere til diskussion, om klimaforandringerne er reelle og menneskeskabte. Nu handler det mere om, hvad vi kan gøre ved dem, siger Klaus Rasborg.

En opgørelse fra Global Footprint Network fra 2018 viser, at vi mennesker på verdensplan forbruger, som om der var 1,7 jordklode til rådighed.

Danmark ligger som nummer ni på listen over de lande, der forbruger mest per indbygger.

Derfor er det på høje tid at få fingeren ud - og her er netop julegaverne et godt sted at starte, lyder det fra Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er jo ikke en nødvendighed for at få en god jul, at vi i vores del af verden driver rovdrift på jordens ressourcer, som vi gør i dag, siger Sine Beuse Fauerby.

Men vi bør også huske på, at julegaverne ikke alene er nok i kampen for redde klimaet, mener Klaus Rasborg. Han appellerer derfor til, at vi også fortsætter den klimavenlige adfærd.

- Med de kritiske briller på kan de (klimavenlige julegaver, red.) ses som udtryk for en form for en feel good økologisme, hvor vi køber aflad og får god samvittighed, fordi vi føler, at vi gør noget, siger Klaus Rasborg.

- Hvorefter vi på den næste ferierejse snupper et fly til New York, Thailand eller Bali med en langt højere belastning af klimaet. Vi er med andre ord på ingen måde rationelle i den måde, vi forholder os til klimaproblemerne på.

Her er - ikke desto mindre - seks tip til den bæredygtige julegave.

1) Køb brugt

Find julegaven i en genbrugsbutik.

- Kan du finde noget, der kan fås i en genbrugsbutik, og som er så godt som nyt? Og så kan du endda spare penge, siger Sine Beuse Fauerby.

2) Drop de unødvendige ting

- Giv folk noget, som de har brug for i stedet for at finde på noget tingeltangel, som de alligevel ikke har behov for, siger Sine Beuse Fauerby.

3) Tjek, om produktet er bæredygtigt produceret

Overvej, hvordan varen er blevet produceret, og om du kan få noget, der er bæredygtigt produceret.

- Hav for øje, at hver gang du køber en ny ting, så er der brugt energi og vand i produktionen af den, og der er skabt affald et eller andet sted i verden, siger Sine Beuse Fauerby.

3) Køb en teaterbillet eller inviter på en god middag

- Giv en oplevelse i stedet for en fysisk ting, foreslår Sine Beuse Fauerby.

4) Giv et medlemskab til en organisation

Lad julegaven støtte et godt formål, og giv penge eller medlemskaber til godgørende organisationer.

- En række organisationer som Unicef og Røde Kors har haft succes med en give en ged og den slags, så overskudsdanskere kan lette samvittigheden op mod jul. Det er gaver, som folk ofte bliver ganske glade for, siger professor John Thøgersen fra Aarhus Universitet.

5) Køb kvalitet

- Køb noget, der er kvalitet, og som kan holde i lang tid. Køb også noget, der kan repareres, hvis det går i stykker, siger Sine Beuse Fauerby fra Danmarks Naturfredningsforening.

6) Giv en klimakompenserende julegave

- En hjertevarm gave kan også være et stykke regnskov eller noget andet, der klimakompenserer for en person, der for eksempel flyver meget, og som føler ubehag ved det på grund af klimabelastningen, foreslår John Thøgersen.

/ritzau fokus/

  • The Wider Image: Brazil jaguars find safe haven in rainforest trees
    Et regnskovscertikat kan falde i god jord juleaften. Andre klimavenlige julegaver kan være oplevelser, genbrugsvarer og produkter, der er bæredygtigt produceret. (Arkivfoto) Foto: Bruno Kelly/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet