cookie-og-privatlivspolitik
En Google-søgning på symptomer resulterer ofte i råd fra selvbestaltede eksperter frem for egentlige fagfolk. Som patient og forbruger er det svært at gennemskue, om de "gode" råd bygger på fakta eller personlige og muligvis tvivlsomme erfaringer, skriver læge og ph.d. Ida Donkin i sin bog "Sygt eller sundt". (Genrefoto)

2

Billeder

En Google-søgning på symptomer resulterer ofte i råd fra selvbestaltede eksperter frem for egentlige fagfolk. Som patient og forbruger er det svært at gennemskue, om de "gode" råd bygger på fakta eller personlige og muligvis tvivlsomme erfaringer, skriver læge og ph.d. Ida Donkin i sin bog "Sygt eller sundt". (Genrefoto)
Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Livsstil

Helbredstjek? Undgå at blive skræmt af doktor Google

Google-søgninger gør rigtig mange unødigt bekymrede - så drop selvdiagnosticeringen, og koncentrer dig i stedet om at få mest muligt ud af dit lægebesøg.
25. maj 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Hovedet føles tungt, og energiniveauet er i bund for fjerde dag i træk.

Når du konsulterer Google, lyder meldingen, at det kan skyldes en hjernesvulst, stress, depression eller en anden alvorlig psykisk eller fysisk sygdom.

Men det kan også være, at det skyldes et par dage med dårlig nattesøvn, eller at du har drukket for lidt væske, siger Ida Donkin, der er læge og forfatter til "Sygt eller sundt".

I bogen sætter hun fokus på sundhedsråd og misinformation på nettet.

- Det er helt okay, at man reagerer. Men når man søger på nettet, ender man ofte med at blive unødigt bekymret, siger hun og tilføjer:

- For Google sætter unødigt fokus på de alvorlige og sjældne årsager til helt almindelige tilstande og symptomer.

Det bakker en Epinion-undersøgelse fra 2017 op om. Her svarede fire ud af ti, at søgeresultaterne på nettet gjorde dem endnu mere bekymrede - og hos 75 procent af dem viste bekymringen sig at være helt uden grund.

- Så vær kildekritisk, når du søger, siger Ida Donkin og anbefaler, at du holder dig fra debatfora og i stedet søger helbredsinformation fra fagsider som sundhed.dk.

- Og gå til lægen, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler, opfordrer hun.

Her er problemet til gengæld, at der i en travl lægepraksis typisk kun er afsat omkring 10-15 minutter til hver patient. Og det er ikke altid tid nok. Men du kan selv gøre meget for at gøre tiden hos lægen mere effektiv.

- Sørg for at få forberedt lægesamtalen rigtig godt, råder Ida Donkin og bakkes op af speciallæge Hans Christian Kjeldsen, der kommer med gode råd i Patienthåndbogen på sundhed.dk.

Det kan du blandt andet gøre ved at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra og rangere dem efter vigtighed, så du er sikker på, at du får de svar, du har brug for.

- Noter også symptomer og stikord, som kan beskrive dine gener. Når du kommer ind til lægen, kan du se på papiret for at sikre dig, at du husker det hele, skriver speciallægen.

Det er vigtigt, at du er ærlig over for lægen og får alle dine bekymringer på bordet. Ellers risikerer du at gå derfra med uforrettet sag og ende på Google alligevel.

- Og så er det, at nogle ender på uhensigtsmæssige netsider eller i hænderne på alternative behandlere, som kan tilbyde den nærvær, lægerne ikke kan, men hvor behandlingens virkning og bivirkninger ikke er testet ordentligt, siger Ida Donkin.

- Det kan blive en dyr fornøjelse på baggrund af symptomer, der faktisk ikke var tegn på sygdom, tilføjer hun.

Det samme forbehold skal du have med naturmedicin, som - selv om navnet antyder, at det er helt naturligt - tilmed kan være farligt, hvis du mikser det med anden medicin.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce