cookie-og-privatlivspolitik
Over 300 millioner kroner er sat af til Bygningspuljen i år. I puljen kan man søge tilskud til byggeprojekter, der er energioptimerende. (Arkivfoto).
Over 300 millioner kroner er sat af til Bygningspuljen i år. I puljen kan man søge tilskud til byggeprojekter, der er energioptimerende. (Arkivfoto).
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Her er dine muligheder når Bygningspuljen åbner

Størrelsen på tilskud til energiforbedringer er sænket en smule. Det betyder, at endnu flere kan få tilskud til udskiftning af døre og vinduer og ny varmepumpe.
22. september 2021 kl. 15:57 Af Ritzau

Siden Bygningspuljen sidste år fik sin debut, har der været overvældende stor interesse for at søge om tilskuddet.

Puljen vender nu tilbage 28. september. I puljen kan alle boligejere søge om tilskud hos Energistyrelsen til energioptimeringer af deres bolig.

Der er eksempelvis tale om tilskud til efterisolering og udskiftning af døre og vinduer, der betegnes som almindelige energioptimeringstiltag.

Som boligejer kan du også få tilskud til at skifte oliegasfyret ud med en mere klimavenlig varmepumpe eller installeret et ventilationsanlæg.

Henrik Bisp, der er fagekspert inden for byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius, fortæller, at beløbet, man kan få, nu er lidt lavere end tidligere.

Annonce

- Puljen er den samme, men den er blevet mere målrettet, og man har skruet ned for tilskudsstørrelsen, så flere kan få et tilskud. Grundlæggende er det stadig attraktive tilskud.

- I de første runder kunne man hente op mod 30 procent, og nu ligger den nok på omkring 20-25 procent, men det er individuelt fra bolig til bolig, siger Henrik Bisp.

Som ansøger skal du først og fremmest finde ud af, hvilket energimærke din bolig har.

Kun boliger med energimærke E, F eller G - de tre dårligste - kan i denne omgang søge om tilskud til energioptimering som bedre isolerede vinduer eller udskiftning af døre.

60 procent af midlerne i puljen går til projekter, hvor der indgår et skift til varmepumpe. Her er energimærket underordnet.

Annonce

Har man ikke et energimærke, og vil man gerne have fingre i et tilskud til projekter med energioptimering, skal man altså skynde sig at få det lavet, siger Henrik Bisp.

- Har du ikke på nuværende tidspunkt et gyldigt energimærke, så skal du skynde dig at få lavet et, hvis det er muligt. Energikonsulenterne har travlt i den her sammenhæng. Det er et kriterie for at kunne lave en ansøgning, siger han.

Det mest populære blandt boligejerne er at søge om tilskud til en varmepumpe eller udskiftning af boligens facadevinduer, fortæller Heidi Ingeman Koch, der er kontorchef i Center for Energiadministration under Energistyrelsen.

Puljen er overordnet ganske populær.

- Der er meget stor interesse for Bygningspuljen, hvilket kan resultere i en lang kø, når vi åbner for ansøgninger. Det vigtigste råd, jeg kan give, er at væbne sig med tålmodighed, siger Heidi Ingeman Koch.

Annonce

Puljen åbner klokken 10 og kan søges på sparenergi.dk/tilskud.

Mellem klokken 9 og 10 bliver man som ansøger placeret i et digitalt venteværelse, hvor man får en vilkårlig plads.

Det er altså ikke bedre at logge ind klokken 9 end klokken 9.30. Logger du først på efter klokken 10, kommer du dog bagest i køen.

- Det er desuden en god idé at forberede sit ansøgningsmateriale inden puljeåbningen, da det vil lette ansøgningsprocessen, siger Heidi Ingeman Koch.

Bygningspuljen stammer fra en politisk aftale fra 2018 og har til formål at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger.

Annonce

Puljen består i denne omgang af cirka 340 millioner kroner. Får man ikke del i den nu, kan man søge igen til næste år.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE