cookie-og-privatlivspolitik
Sælger du brugt elektronik videre, så husk at fjerne dine data, så de ikke kan blive misbrugt. Er det en computer skal du slette harddisken, mens du ved en telefon eller tablet bør nulstille hukommelsen. Sådan lyder opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk. (Arkivfoto)
Sælger du brugt elektronik videre, så husk at fjerne dine data, så de ikke kan blive misbrugt. Er det en computer skal du slette harddisken, mens du ved en telefon eller tablet bør nulstille hukommelsen. Sådan lyder opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Køb roligt brugt elektronik på nettet - men husk dette

Spørg ind til batteritiden og kig efter produktets alder, når du køber en brugt smartphone, computer eller tablet.
22. februar 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Sælgers gamle opsætning, dårlig batteritid og bøjede kanter, der vidner om at produktet har været tabt.

Det er noget, mange frygter at få i hænderne, når de køber en brugt computer, tablet eller smartphone over nettet.

Men husker du at tjekke et par afgørende ting, inden du køber, så kan du sagtens få et produkt, der kan stort set det samme som det i butikkerne.

- Hvis du køber i butikken, skal det være, fordi du vil have den nyeste teknologi - eksempelvis den allerbedste batteritid eller kamera, siger Jens E. Hummelmose, der er udviklingschef og skribent for techmediet recordere.dk.

- Men ellers er telefoner og tablets så hurtige i dag, at de også vil være det, selv om du køber de brugte modeller, der er to år gamle, fortsætter han.

Annonce

Køber du et produkt, der er mere end to år gammelt, bør du dog ikke købe det, før du har spurgt ind til batteritiden.

- Hvis sundheden på batteriet er 75 procent, skal man være klar over, at man køber en telefon, hvor man kun får trefjerdedeles batteritid, siger han.

Du risikerer altså at købe en mobil, der skal lades op flere gange dagligt, eller hvor du vil blive nødt til at investere i et nyt batteri.

Hvorvidt telefonen er en Android eller iPhone kan også være afgørende i forhold til, hvor lang en garantiperiode du har på software- og sikkerhedsopdateringer.

- Størstedelen af Android-telefonerne har typisk en garantiperiode på to til tre år, hvilket ikke er lige så lang tid som for en iPhone, forklarer Jens E. Hummelmose.

Annonce

Er garantiperioden udløbet, kan det betyde, at den ikke nødvendigvis er sikker, eller at app-udbyderne stopper med at lave opdateringer til telefonen.

Sørg desuden for at få den originale kvittering med, hvor der er to års garanti. Derudover skal du sikre dig, at sælger har nulstillet computeren eller telefonen, så du ikke køber andres opsætning med i handlen.

Men ud over at købe brugt elektronik fra en anden privatperson, så kan du også gøre det gennem en virksomhed.

Og her er det vigtigt, at du holder øje med, hvordan standen på det produkt, du finder, bliver vurderet, siger Peter Hove, der er markedsdirektør i Refurb, som køber og sælger brugte computere, tablets og smartphones.

- Mærkningsordningerne er forskellige og nogle skriver eksempelvis, at standen er "ok" eller guld", mens det andre steder kan hedde "grade a", forklarer han.

Annonce

- Og man risikerer, at det der er "a" hos den ene virksomhed godt kan være "b" hos den anden, fortsætter han.

Derfor skal du gå i dialog med virksomheden for at høre, hvad lige netop deres begreb dækker over, så du kan sammenligne det med et produkt magen til fra en anden udbyder.

Husk desuden at tjekke, om batteriet er dækket af samme garantiperiode som selve produktet, da der godt kan være forskel, forklarer Peter Hove.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE