cookie-og-privatlivspolitik
Hvor meget vaskemiddel du skal bruge, afhænger af vandets hårdhed i området. Tjek det på kommunens hjemmeside eller hos det lokale vandværk, råder Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. (Arkivfoto)

2

Billeder

Hvor meget vaskemiddel du skal bruge, afhænger af vandets hårdhed i området. Tjek det på kommunens hjemmeside eller hos det lokale vandværk, råder Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Naturlige vaskenødder dumper forbrugerrådets test

Naturlige alternativer til vaskemidler formår ikke at fjerne pletterne, viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk.
09. august 2019 kl. 09:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Mange familier er gået aktivt ind i kampen for bæredygtighed og forsøger at skifte til grønnere alternativer i hverdagen.

Et af de steder, du kan slå ned, er den næsten altid fulde vasketøjskurv. Og måske er du stødt på naturlige vaskenødder - også kaldet sæbebær - som markedsføres som et naturligt og grønt alternativ til de kemiske vaskemidler.

Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk af 17 vaskemidler til kulørt vask viser, at de gode intentioner faktisk kan ende med at koste på klimakontoen.

- Vores test viser, at sæbebær eller vaskenødder - som bliver markedsført som det gode valg i forhold til at tage hensyn til miljøet - ikke er særligt gode til at fjerne pletter, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi Christel Søgaard Kirkeby.

- Så kan det godt være, at der ikke er kemisk vaskemiddel i, men når de ikke fjerner pletterne, er der risiko for, at du skal smide tøjet ud i stedet, og det er en langt større miljøbelastning. Så det er vigtigt, at man som forbruger ikke bliver snydt af den markedsføring.

Vaskenødderne er skaller fra bær fra træet sapindus mukorossi, som vokser i tropiske og subtropiske områder.

Skallerne indeholder stoffet saponin, som også findes i en række planter. Saponin skummer, når det kommer i kontakt med vand og har en sæbeagtig effekt.

Christel Søgaard Kirkeby vil ikke afvise, at forbrugere kan opleve en effekt af at vaske med sæbenødder. Der er dog primært tale om, at det har en effekt at vaske med vand, og at tøjet bearbejdes mekanisk i vaskemaskinen.

- Der er sikkert forbrugere, det fungerer for, men de har nok ikke så mange pletter på tøjet. Vores umiddelbare råd er ikke at gå efter sæbebær, siger hun.

Derimod anbefaler Forbrugerrådet Tænk at gå efter varianter, der vasker rent ved hjælp af enzymer. For at træffe et grønt valg lyder rådet, at du går efter Svanemærket og eventuelt også et allergimærke.

Testvinderne er Änglamark Color og Irmas Tusindfryd Kulørt Vask, som begge modtager den højeste vurdering. Produkterne er svanemærkede og uden parfume.

Vil du gerne slide mindre på tøjet, lyder rådet fra Teknologisk Institut, at du først og fremmest overvejer, om det overhovedet er nødvendigt at vaske tøjet. Ofte kan det nemlig friskes op ved at blive luftet.

Vask tøjet ved lavere temperaturer, og lad det lufttørre, når det er muligt. Tørretumbleren slider på tøjet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce