cookie-og-privatlivspolitik
Mobiltelefonens batteri går hurtigere død i hård frost. Nogle modeller mister fra 26 til 40 procent af mobilens batterikapacitet, når frostgraderne rammer ti minusgrader. (Arkivfoto)
Mobiltelefonens batteri går hurtigere død i hård frost. Nogle modeller mister fra 26 til 40 procent af mobilens batterikapacitet, når frostgraderne rammer ti minusgrader. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Så hård er kulden ved dit mobilbatteri

Når de hårde frostgrader sætter ind, kan mobilbatteriet miste helt op til 40 procent af kapaciteten.
05. december 2018 kl. 07:00 Af Af Morten Steiniche/ritzau fokus/

Annonce

De fleste har oplevet, at mobilbatteriet pludselig løber tør for strøm, når det er koldt.

Generelt er kulden hård ved mobiltelefonerne, og nu viser en svensk undersøgelse, hvordan batterierne i de forskellige mobiltelefon-modeller klarer sig ved meget lave temperaturer.

Undersøgelsen er foretaget på det tyske laboratorium PZT på foranledning af Testfakta - en anerkendt og uafhængig svensk test- og researchvirksomhed.

Testen viser, at en Sony Xperia XZ3 mister omkring 40 procent af batterikapaciteten, når kulden falder til ti minusgrader, mens en Samsung Galaxy S9 mister 27 procent, og en iPhone XS 26 procent.

Lidt bedre går det for Nokia 7 Plus, der kun mister ti procent af batterikapaciteten, når temperaturen dropper til ti minusgrader.

Den rent tekniske forklaring er ifølge professor Poul Norby fra DTU Energi, at det simpelthen ikke er muligt at trække så meget energi ud af batteriet, når det er bidende koldt.

- Det har med de kemiske processer i batteriet at gøre. Hastigheden nedsættes, og dermed stiger modstanden ved lave temperaturer, siger Poul Norby.

Men selvom mobiltelefonerne hurtigere taber strøm i kulden, er der ingen grund til at frygte for, at batteriet bliver ødelagt.

- Der sker ikke noget ved at bruge mobilen, mens det er koldt. Den løber hurtigere tør for strøm, men den skal nok få kapaciteten tilbage, når den bliver varm igen, siger Poul Nordby.

Bliver det ekstremt koldt, hvor temperaturerne falder til under ti minusgrader, bør du overveje at passe bedre på mobilen. I hvert fald hvis du planlægger at lade den op umiddelbart efter.

- Pas på med ikke at oplade telefonen, når batteriet er under cirka ti minusgrader, da det kan skade batteriet, siger Poul Norby.

Ifølge Testfakta er mobiltelefonerne ikke skabt til det råkolde klima i de nordiske lande. Og det bekræfter professor Poul Norby.

Ifølge ham kunne mobiltelefonerne godt være bedre til at klare kulden, hvis producenterne ønskede det, men det er ikke noget, man selv kan gøre noget ved.

Der er dog et par ting, du selv kan gøre, hvis du vil have mere strøm at trække på, når den bidende kulde sætter ind, og mobilen begynder at løbe meget hurtigt tør for strøm.

- Det bedste råd er at holde mobiltelefonen varm i et eller andet isolerende materiale. Mobilen udvikler jo varme, så hvis den bare er pakket ind i noget, så kan den godt holde sig varm, siger Poul Norby.

Dernæst kan du frigøre energi ved gå ind i mobiltelefonens indstillinger og slå det fra, der suger særligt meget strøm.

- Det er en god idé at gøre, hvis man har processortunge ting, der kører på mobilen. Især spil og lyset på skærmen tager meget energi. Så man kan sagtens formindske generne ved kulden ved at skrue ned for de applikationer, der tager meget processorkraft, siger Poul Norby.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce