Annonce
Bolig og livsstil

Så hård er kulden ved dit mobilbatteri

Mobiltelefonens batteri går hurtigere død i hård frost. Nogle modeller mister fra 26 til 40 procent af mobilens batterikapacitet, når frostgraderne rammer ti minusgrader. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når de hårde frostgrader sætter ind, kan mobilbatteriet miste helt op til 40 procent af kapaciteten.

De fleste har oplevet, at mobilbatteriet pludselig løber tør for strøm, når det er koldt.

Generelt er kulden hård ved mobiltelefonerne, og nu viser en svensk undersøgelse, hvordan batterierne i de forskellige mobiltelefon-modeller klarer sig ved meget lave temperaturer.

Undersøgelsen er foretaget på det tyske laboratorium PZT på foranledning af Testfakta - en anerkendt og uafhængig svensk test- og researchvirksomhed.

Testen viser, at en Sony Xperia XZ3 mister omkring 40 procent af batterikapaciteten, når kulden falder til ti minusgrader, mens en Samsung Galaxy S9 mister 27 procent, og en iPhone XS 26 procent.

Lidt bedre går det for Nokia 7 Plus, der kun mister ti procent af batterikapaciteten, når temperaturen dropper til ti minusgrader.

Den rent tekniske forklaring er ifølge professor Poul Norby fra DTU Energi, at det simpelthen ikke er muligt at trække så meget energi ud af batteriet, når det er bidende koldt.

- Det har med de kemiske processer i batteriet at gøre. Hastigheden nedsættes, og dermed stiger modstanden ved lave temperaturer, siger Poul Norby.

Men selvom mobiltelefonerne hurtigere taber strøm i kulden, er der ingen grund til at frygte for, at batteriet bliver ødelagt.

- Der sker ikke noget ved at bruge mobilen, mens det er koldt. Den løber hurtigere tør for strøm, men den skal nok få kapaciteten tilbage, når den bliver varm igen, siger Poul Nordby.

Bliver det ekstremt koldt, hvor temperaturerne falder til under ti minusgrader, bør du overveje at passe bedre på mobilen. I hvert fald hvis du planlægger at lade den op umiddelbart efter.

- Pas på med ikke at oplade telefonen, når batteriet er under cirka ti minusgrader, da det kan skade batteriet, siger Poul Norby.

Ifølge Testfakta er mobiltelefonerne ikke skabt til det råkolde klima i de nordiske lande. Og det bekræfter professor Poul Norby.

Ifølge ham kunne mobiltelefonerne godt være bedre til at klare kulden, hvis producenterne ønskede det, men det er ikke noget, man selv kan gøre noget ved.

Der er dog et par ting, du selv kan gøre, hvis du vil have mere strøm at trække på, når den bidende kulde sætter ind, og mobilen begynder at løbe meget hurtigt tør for strøm.

- Det bedste råd er at holde mobiltelefonen varm i et eller andet isolerende materiale. Mobilen udvikler jo varme, så hvis den bare er pakket ind i noget, så kan den godt holde sig varm, siger Poul Norby.

Dernæst kan du frigøre energi ved gå ind i mobiltelefonens indstillinger og slå det fra, der suger særligt meget strøm.

- Det er en god idé at gøre, hvis man har processortunge ting, der kører på mobilen. Især spil og lyset på skærmen tager meget energi. Så man kan sagtens formindske generne ved kulden ved at skrue ned for de applikationer, der tager meget processorkraft, siger Poul Norby.

/ritzau fokus/

  • Huse pakket ind i is ved Faxe
    Mobiltelefonens batteri går hurtigere død i hård frost. Nogle modeller mister fra 26 til 40 procent af mobilens batterikapacitet, når frostgraderne rammer ti minusgrader. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof