cookie-og-privatlivspolitik
Hvis din orkidé er afblomstret, og du vil have den til at blomstre igen, skal du flytte den til et sted med en lavere temperatur end der, hvor den afblomstrede. Det fortæller John Christensen, som ejer Gartneriet Ellelund. (Arkivfoto)
Hvis din orkidé er afblomstret, og du vil have den til at blomstre igen, skal du flytte den til et sted med en lavere temperatur end der, hvor den afblomstrede. Det fortæller John Christensen, som ejer Gartneriet Ellelund. (Arkivfoto)
Foto: Annett Brruhn/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan får du din orkidé til at stortrives

Orkidéen er meget let at holde. I hvert fald hvis du ved, hvordan blomsten lever i sit naturlige habitat. Det skal du nemlig simulere for stueplanten.
06. september 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Orkidéer vokser naturligt i trækroner. Derfor trives de flotte planter også bedst i hjemmet, hvis man forsøger at simulere miljøet fra trækronerne så meget som muligt.

Og en orkidé er faktisk en virkelig nem plante at passe. I hvert fald hvis man spørger Kamilla Høy, som er plantefaglig rådgiver i havecenterkæden Plantorama.

- I naturen klarer orkidéer sig med det organiske materiale, der samler sig i træernes grenkløfter, og med det regnvand, der løber ned ad træerne. Det betyder, at orkidéerne fra naturens side er meget nøjsomme planter, forklarer hun.

Så plantens trivsel og levetid afhænger i høj grad af, hvor man vælger at placere den i hjemmet. Det fortæller John Christensen, som er gartner og ejer af Gartneriet Ellelund.

- En orkidé har godt af at stå et lyst sted, men helst uden for meget direkte sol. I hvert fald om foråret og om sommeren. Den vil nemlig få et chok, hvis den pludselig får direkte forårssol, efter at den har stået mørkt hele vinteren, siger John Christensen.

Annonce

Men i det sene efterår og om vinteren vil orkidéen faktisk have godt af at stå i vindueskarmen, fordi solens stråler på det tidspunkt er svagere.

- Blomsterne kan sådan set godt tåle at stå i direkte sollys, men bladene kan ikke. Derfor ville jeg selv stille en orkidé i et vindue, der vender mod nord, og helst ikke et, der vender mod syd. Og kun i de kolde måneder, siger han.

Og så råder John Christensen desuden til, at man ikke stiller orkidéen lige oven over en radiator.

- Varmen vil simpelthen få den til at afblomstre helt vildt hurtigt. Og hvis du stiller den ved siden af en frugtskål, vil det få den til at turbomodne, og det vil måske slå orkidéen ihjel i løbet af et par dage, siger han.

Faktisk kan frugt få orkidéer til at afblomstre på halvandet døgn, da frugt udgiver plantehormonet ætylen, der får organiske organismer til at modne.

Annonce

Fordi orkidéer vokser på træer i naturen, skal en stueorkidé heller ikke plantes i jord, som andre blomster skal. Det fortæller Kamilla Høy.

- Man omgiver orkidéens rødder med bark, både for at skabe luft omkring dem, men også for at simulere, at den vokser på et træ, forklarer hun.

Og fordi planten er glad for regnvand, som er kalkfrit, råder hun til, at man enten indsamler rigtigt regnvand til vandingen eller koger vandet i en elkedel.

Ifølge John Christensen skal en orkidé sættes i vand cirka en gang om ugen, og en gang om måneden kan man så tilføje en lille smule gødning til vandet.

- Det er godt for planten, hvis dens rødder står under vand i cirka et kvarter en gang om ugen, forklarer han.

Annonce

Ifølge Kamilla Høy er det dog nok med et hurtigt dyp. Og hun råder desuden til, at man gøder mindre, når blomsten først er sprunget ud.

- Overgødning vil få den til at afblomstre hurtigere, advarer hun.

Men man kan faktisk se på plantens rødder, om de trænger til vand.

- Hvis halvdelen af rødderne er grønne, og resten er grå, så har de den rigtige fugtighed. Hvis de bliver helt grå, er de alt for tørre og skal have noget vand. Og hvis de er helt grønne, så får de for meget vand, siger John Christensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE