Annonce
Bolig og livsstil

Sandkorn og sommervarme ødelægger mobilen

Er mobilen blevet for varm, så sæt energisparefunktionen til, luk apps, du ikke bruger, og lad mobiltelefonen være i skygge, indtil den er kølet af. Foto: Colourbox/Free

Ligesom mennesker bliver mærket af varmt vejr, gør mobilerne det også. I forhold til levetiden har processorer, skærm og batteri det bedst ved lav temperatur.

Det er ikke kun os mennesker, der kan døje med sommervarmen.

Også mobiltelefoner kan blive mærket af solens lune stråler, forklarer Jonathan Højberg, principal scientist i Haldor Topsøe og bestyrelsesmedlem i Dansk Batteriselskab.

- I korte perioder vil de fleste telefoner kunne håndtere at blive varme og kan gå i et safe-mode, hvis temperaturen bliver for høj, men levetiden af både processorer, skærm og batteri er bedst ved lav temperatur, siger Jonathan Højberg.

Varmeoverførslen afhænger af temperaturforskellen mellem telefonen og den omgivende luft.

Og når solen brager ned, som den har gjort for fuld skrue den seneste tid, skal der ikke meget til, før mobilen kan føles brændende i hånden, fortsætter Jonathan Højberg:

- Når man bruger sin telefon, udvikler den varme. Varmen udvikles i batteriet, i skærmen og i telefonens processorer, og hvis ikke telefonen kan komme af med den energi, bliver den varm, uddyber Jonathan Højberg og fortsætter:

- Når det er varmt, er denne forskel mindre, så transporten af energi væk fra telefonen bliver langsommere. Dertil kommer, at mange telefoner har en sort skærm, som absorberer sollys, og det bidrager yderligere til opvarmning af telefonen.

Ligesom med os mennesker er det bedste råd mod en varm telefon: Læg den i skyggen.

- Derudover kan man aktivere telefonens energisparefunktion, lukke apps, man ikke har brug for, og eventuelt holde en pause med at bruge telefonen, til den er kølet af.

Har man cover på mobilen, kan det virke som en slags varmebeholder, og derfor kan man tage coveret af, tilføjer John G. Pedersen, der er redaktør på meremobil.dk.

- Coveret gør, at mobilen har sværere ved at komme af med varmen. Det tager den ikke skade af, medmindre den overopheder, og på iPhones eksempelvis vil der komme en advarsel op, hvor telefonen lukker ned, inden det sker, siger han og fortsætter:

- Det betyder ikke, at telefonen ikke kan fungere, men at man ikke kan forvente, at den fungerer optimalt eller kan yde det, som den kan inden for det anbefalede temperaturniveau.

Fakta: Selfies på stranden

- Selv om telefoner er hårdføre, er sandkorn og støv en dræber for telefonen. Det kan sætte sig i ladestikket, i højttalerne og mikrofonen.

- Sandet kan - hvis man er meget forsigtig - blæses ud med små pust med en trykluftspray med komprimeret luft. Trykluftspray kan blandt andet købes i byggemarkeder.

- Kig efter mobilens IP-klassificering. Det angiver nemlig, hvad og hvor meget vand, støv og lignende den er produceret til at modstå.

- Pust endelig ikke sandkornene ud med en hårtørrer - den danner varme - og pil heller ikke sandkornene ud med en nål - det kan ødelægge de små membraner i telefonen.

- Læg ikke telefonen i en plastikpose på stranden. Telefonen udvikler varme, og dermed er der stor risiko for dannelse af kondensvand, som kan skabe fugt- og vandskade.

Kilde: John G. Pedersen, meremobil.dk.

/ritzau fokus/

  • Mand telefon kamera billede ferie rejse mobil
    Er mobilen blevet for varm, så sæt energisparefunktionen til, luk apps, du ikke bruger, og lad mobiltelefonen være i skygge, indtil den er kølet af. Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof