cookie-og-privatlivspolitik
Nanna Hyldgaard Hansen og hendes familie har halveret deres daglige budget. Det har hun udgivet bogen "Lev for det halve - og få familieliv, forbrug og arbejde i balance" om.
Nanna Hyldgaard Hansen og hendes familie har halveret deres daglige budget. Det har hun udgivet bogen "Lev for det halve - og få familieliv, forbrug og arbejde i balance" om.
Foto: Jesper Voldgaard/Free

Livsstil

Skær forbruget helt ned og få mere tid til det vigtige

Skær forbruget ned for at frigøre mere tid. Her får du tip fra to, som har kunnet kvitte deres faste job.
14. august 2019 kl. 12:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Drømmer om at skære ned på udgifterne i hverdagen - måske for at få plads i økonomien til at arbejde mindre?

Så får du her de bedste råd fra to, der har gjort alvor af det.

1) Dan overblik

Først og fremmest skal du have et overblik over dine udgifter - gennemgå dem én for én for, hvilke der faktisk giver dig værdi.

- Vi gik flere år tilbage og fandt ud af, hvad vi brugt på bolig, transport, tøj, på os selv og børnene, fortæller 38-årige Nanna Hyldgaard Hansen, som netop har udgivet bogen "Lev for det halve - og få familieliv, forbrug og arbejde i balance".

Hun og familien, som bor i Aarhus, har ved at halvere deres forbrug fået plads til, at Nanna har sagt sit faste lønmodtagerjob op - for til gengæld at kunne skrive bøger og holde foredrag - og hendes mand er gået på deltid.

Nogle udgifter kunne let skæres fra - for eksempel det ubrugte fitnessabonnement.

- Det, vi gerne ville beholde, ledte vi efter mere kreative og billige løsninger på, siger hun.

2) Overvej de store poster

For 53-årige Henrik Sunesson, som valgte at stoppe med sit faste arbejde i 2018, har de vigtigste beslutninger handlet om de tunge økonomiske poster som bolig og bil.

Her kan man nemlig lægge fundamentet for, om man sætter sig dyrt eller vil være gældfri. Og for Henrik Sunesson er gældfrihed ensbetydende med mere frihed.

Det betød, at Henrik og hans kæreste lagde deres sparekroner og penge fra et lejlighedssalg i en stor nedlagt landbrugsejendom på Lolland - betalt kontant.

Nu betaler de kun forbruget og skatterne, som er væsentligt billigere i yderområderne, bemærker han.

Biler har han købt kontant for mellem 10.000 og 15.000 kroner - og solgt videre to-tre år senere for omkring det samme.

- Normalt går folk i banken og finder ud af, hvad de har råd til at låne til en bil, og så bruger de det, siger han og tilføjer:

- Men hvis du selv har sparet de 200.000 kroner op og har kæmpet i flere år og set dem vokse, så ville du aldrig bruge hver en krone på en bil. Sådan startede det for mig, og så er det blevet en livsstil.

3) Skær ned

På samme måde kunne Henrik Sunesson heller aldrig drømme om at låne det fulde beløb, han ville kunne.

Han har altid prioriteret luft i budgettet til at kunne arbejde mindre eller kunne sige et job op øjeblikkeligt - hvis det var det, han ville.

Nanna Hyldgaard Hansen er også fortaler for at skære ind til benet.

For eksempel læste hun, at de fleste kun går med en fjerdedel af deres tøj. Og det gjaldt også Nanna og hendes kæreste. Det fik dem til at stoppe med at købe nyt og bruge det i skabet.

- Når man skærer ned over hele linjen, tøjforbruget går i nul, og madbudgettet næsten er halveret, så batter det noget, siger hun.

Ferieturene er ikke skåret væk, men bliver brugt på husbytte - gerne i Tyskland, hvor familien kan tage toget billigt til. Det sparer både kroner og CO2.

Og i stedet for en omkostningsfuld tur i Tivoli eller Zoo tager de ud og fanger krabber med børnene.

4) Vær kreativ

Når Henrik Sunesson køber ind, er udgangspunktet for aftensmaden, hvad der er på tilbud den dag - for eksempel blandt "stop madspild"-varerne.

- Tit får man prøvet noget nyt, fordi der er en specialvare, der er ved at løbe ud på datoen, siger han.

Hos Nanna Hyldgaard Hansen køber de ind én gang om ugen - og spiser alt i køleskabet i løbet af den følgende uge. På den måde er der ikke noget, der bliver for gammelt.

- Og så køber vi meget basisvarer, hvor kiloprisen er lav, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce