cookie-og-privatlivspolitik
2,3 procent af ægtepar uden fælles børn blev skilt i 2016, mens det for ægtepar med fælles børn kun var 1,6 procent, der valgte at gå fra hinanden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. (Arkivfoto)
2,3 procent af ægtepar uden fælles børn blev skilt i 2016, mens det for ægtepar med fælles børn kun var 1,6 procent, der valgte at gå fra hinanden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. (Arkivfoto)
Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Slut med skilsmisse med et klik: Her er de nye regler

Har du børn under 18 år, er det ikke længere muligt at blive skilt med det samme. Ny lov dikterer, at forældre skal gennem en tre måneders refleksionsperiode.
01. april 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Med et NemID i hånden tager det i dag ikke meget mere end et par minutter at sige farvel og tak til sin ægtefælle.

Men det er fra og med 1. april lavet om for ægtepar, der har mindreårige børn.

Fremover kræver en direkte skilsmisse - altså uden separation - en refleksionsperiode på tre måneder.

- Det handler om at sikre, at ægtepar med børn under 18 år får taget hånd om de ting, der kan være omkring børnene, inden skilsmissen er endelig, siger Kirsten Rosenkilde Olsen, der er kontorchef hos Familieretshuset, som har erstattet Statsforvaltningen.

I løbet af de tre måneder skal forældrene blandt andet gennemgå et elektronisk læringsforløb under navnet "SES", der står for "samarbejde efter skilsmisse".

Annonce

Her får de blandt andet viden om, hvad de skal være opmærksomme på i forhold til børnenes reaktioner og deres egne.

Forældrene får også tilbud om et rådgivnings- og refleksionsmøde med en børnesagkyndig rådgiver fra Familieretshuset.

- Det er ikke parterapi, men handler om, hvordan man afklarer situationen og takler børnenes reaktioner, siger Kirsten Rosenkilde Olsen.

Det er ikke obligatorisk at tage imod rådgivning, men det vil være godt for rigtig mange, mener kontorchefen.

- Selv om man er nogenlunde enige, er det altid godt at sætte sig ned og gøre sig nogle overvejelser omkring situationen - nu og fremover. Det kan have en forebyggende effekt, hvis der opstår større problemer senere i forløbet, siger hun.

Annonce

Det kan være, når den ene får en ny partner, eller hvis den anden pludselig vil have lavet om i deleordningen.

Du skal dog være opmærksom på, at der kan være en hage ved refleksionsperioden, påpeger Anne Broksø, der er formand for Danske Familieadvokater.

- Efter tre måneder skal man genbekræfte skilsmissen. Går noget galt undervejs, så den ene person pludselig ikke vil underskrive, kan man ikke blive skilt. Og det kan påvirke ens økonomiske situation, siger Anne Broksø.

Mens refleksionsperioden står på, vil ægteparret fortsat være sambeskattet. Og bliver erklæringen ikke genbekræftet inden for en måned, skal man søge på ny og igennem en ny refleksionsperiode, forklarer hun.

Skulle det værste ske - at en af parterne går bort undervejs i processen - vil det være ægtefællen, der arver.

Annonce

- Så vi vil fremover anbefale klienter at vælge seks måneders separation frem for skilsmisse med tre måneders refleksionsperiode, siger Anne Broksø.

Hun tilføjer, at det er Danske Familieadvokaters officielle holdning.

- For så bliver man økonomisk skilt med det samme, siger Anne Broksø.

Ægteskabsloven gælder fortsat i det nye system, således at man kan blive skilt øjeblikkeligt, hvis der er tale om for eksempel utroskab, fysisk eller psykisk vold eller seksuelle overgreb.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE