Annonce
Bolig og livsstil

Sommersaft? Pas på hyldens bær og dobbeltgængere

Rå hyldebær kan give diarre og mavesmerter, mens sommerhyld og druehyld slet ikke er spiselige. Derfor gælder det om at få fingre i den almindelige hyld, som dog også er den mest udbredte. (Arkivfoto) Foto: Gitte Kjærbøl/Ritzau Scanpix

Du skal både kende din hyld og dens bær, før du kaster dig over at lave saft. I værste fald risikerer du en maveforgiftning.

Hylden blomstrer lige nu og sender søde dufte gennem sommerlandet.

Og selv om det kan være fristende at kaste sig hovedkulds over at koge saft på de duftende, hvide skærme, skal du have øjnene med dig.

Hylden har nemlig både nogle dobbeltgængere og lumske bær, som man bliver syg af at spise rå.

- Man skal altid vide, præcis hvilken planteart man plukker, når man bruger det i madlavning, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Ifølge Miljøstyrelsen er hyldeblomsterne bedst at plukke omkring Sankt Hans, mens de sorte hyldebær bliver modne i september.

Den hyld, man kan bruge til saft, hedder almindelig hyld. Den er, som navnet antyder, også den mest udbredte hyld, fortæller Kirsten Pilegaard.

Sommerhyld og druehyld skal du derimod holde dig fra.

- Jeg synes godt, at man kan se forskel på de enkelte arter. Men folks kendskab til botanik er forskelligt. Så det er selvfølgelig vigtigt, at man kan identificere den rigtige art, siger Kirsten Pilegaard.

Druehyld har røde bær og adskiller sig derved fra almindelig hyld.

Sommerhyld ligner derimod almindelig hyld mere. Ifølge Giftlinjen har den nemlig også sorte bær, men hele planten indeholder bitter- og garvestoffer, som kan give opkastning og diarre.

Derfor skal du være sikker på, at det er den almindelige hyld, du kommer i gryden. Her er blomsterne nemlig ufarlige.

Men hvis du plukker dens modne bær senere på sæsonen, skal de stadigvæk tilberedes.

- Når det er gået galt for både private og restauranter, skyldes det, at man har brugt rå hyldebær til is, smoothies eller lignende, forklarer Kirsten Pilegaard.

Her er flere blevet syge med mavesmerter, opkastning eller diarre på grund af den manglende tilberedning.

Men hvis du sørger for at koge dem godt igennem, er de sikre at spise. Fødevarestyrelsen anbefaler, at bærrene koges i mindst 15 minutter.

- Inde i bærrene findes et giftigt planteprotein, som hedder lektin. Når bærret bliver varmebehandlet grundigt, er det ikke længere giftigt. Derfor skal saften ikke bare koge i et minut, men koges helt ud, tilføjer Kirsten Pilegaard.

Et gammelt husmorråd hedder, at man skal koge, til bærrene brister.

/ritzau fokus/

  • HYLDEBLOMSTER HYLD HYLDETRAER
    Rå hyldebær kan give diarre og mavesmerter, mens sommerhyld og druehyld slet ikke er spiselige. Derfor gælder det om at få fingre i den almindelige hyld, som dog også er den mest udbredte. (Arkivfoto) Foto: Gitte Kjærbøl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof