Annonce
Bolig og livsstil

Spot tegnene på et alkoholproblem

Omkring hver anden mener, at voksne har et alkoholproblem, hvis de drikker alkohol for at klare præstationer, eller de drikker sig fulde, hver gang de drikker. Det viser en undersøgelse fra Epinion på vegne af Alkohol og Samfund. (Modelfoto) Foto: colourbox.com/Free

Der er en række ting, man kan være opmærksom på, hvis man mistænker, at alkoholindtaget er ved at stikke af - hos en selv eller hos andre.

Alkohol er en indgroet del af den danske kultur - og det kan være med til at gøre det svært at vurdere, hvornår man selv eller andre er nået til et punkt, hvor det tipper over til at blive et problem.

Det sætter Alkohol og Samfund i samarbejde med TrygFonden fokus på i en ny kampagne.

Bjarne Stenger Elholm er leder af den anonyme rådgivningstelefon Alkolinjen hos Alkohol og Samfund. Han fortæller, at det er et ømtåleligt emne - og noget, vi slet ikke er vant til at italesætte som et problem.

- Alkohol fylder i fritiden og i mange sociale sammenhænge. Det er en måde, vi er sammen på - et socialt smøremiddel, siger Bjarne Stenger Elholm og fortsætter:

- Men så snart man begynder at kommentere mængder hos hinanden, så føler man sig angrebet på sin personlige frihed og går i forsvarsposition.

Men hvornår skal man egentlig være bekymret over andres alkoholindtag?

Bjarne Stenger Elholm forklarer, at man må tage udgangspunkt i det normalbillede, man har af folk - altså hvordan de plejer at være - og være opmærksom, hvis de begynder at ændre adfærd.

Det kan være, at de sætter forbruget op eller pludselig begynder at tale meget om alkohol.

- Det kan også være, at de i forbindelse med alkoholindtaget er kede af det eller meget hurtigkørende - altså at der er koblet nogle humørmæssige ting på indtaget, forklarer han.

Det kan også være, at de på samme tidspunkt er ved at gå igennem noget privat - eksempelvis en skilsmisse eller en fyring, tilføjer han.

Fysisk er der også nogle tegn, man skal være opmærksom på. For det kan sætte spor på udseendet, hvis man har haft et for stort alkoholindtag over en længere periode.

- Det kan være, at man har øget sin vægt - eller mindsket den, fordi man ikke får spist mad nok. Måske er man begyndt at få rødme i kinderne, gule øjne eller stor mave, som er tegn på, at leveren lider, fortæller Bjarne Stenger Elholm.

- Hvis vi går ind i de sværere problemer, så kan man begynde at få abstinenser i form af hjertebanken og svedeture, tilføjer han.

Hvis man selv er i tvivl om, hvorvidt man får for meget indenbords, så kan man tage en såkaldt AUDIT-test på nettet. Det er en alkoholafhængighedstest, som er udviklet af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Testen er blandt andet tilgængelig på Alkohol og Samfunds hjemmeside.

Man kan også begynde at notere antallet af genstande, man indtager på en uge.

- Hvis man begynder at tælle genstande og rammer mere end det, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, så skal man begynde at være opmærksom, råder Bjarne Stenger Elholm.

Derudover kan det være et faresignal, hvis man er begyndt at blive mere vred og kortluntet. Og hvis man tænker på alkohol hele tiden.

Hvis man over en længere periode har vænnet sig til at drikke mere alkohol, så skal der også mere til, at man får den samme effekt. Derfor er der en tendens til, at man på et tidspunkt begynder at isolere sig.

- Vil man gerne være alene for at kunne drikke i de mængder, man har lyst til, så har man virkelig problemer, siger Bjarne Stenger Elholm.

Man kan få gratis og anonym alkoholrådgivning. Det gælder i nogle tilfælde også for pårørende.

/ritzau fokus/

  • alkohol, alkoholisme, rødvin
    Omkring hver anden mener, at voksne har et alkoholproblem, hvis de drikker alkohol for at klare præstationer, eller de drikker sig fulde, hver gang de drikker. Det viser en undersøgelse fra Epinion på vegne af Alkohol og Samfund. (Modelfoto) Foto: colourbox.com/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo