cookie-og-privatlivspolitik
Sidste år var der afbrændingsforbud i dele af eller hele landet i løbet af sommeren, da Danmark var ramt af tørke. På trods af forbuddet var der rekordmange naturbrande i 2018. (Arkivfoto)
Arkivfoto
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lokal nyt

- Du skal ikke pakke grillen væk endnu

Det lyder måske lidt mærkværdigt, men især Lolland-Falster er et af landets mindst tørre områder i disse dage.
25. april 2019 kl. 06:31 Af Andreas Johansen

Annonce

Selvom solen i ugevis har bagt fra en skyfri himmel, og metrologerne på TV taler om tørke, er især Lolland-Falster blandt de områder i Danmark, hvor der lige nu er mindst tørt.

Midtugens småregn har heldigvis afhjulpet problemet en smule, men det er stadig meget tørt for årstiden ude i naturen.

Og det er der en forklaring på. Tørke skabes nemlig en kombination af varme, nedbør og fordampning.

- Lolland-Falster har fået lige så lidt nedbør som resten af landet. Men jorden er mere fugtig end i for eksempel Jylland, fordi temperaturerne har været lavere, og der har været mindre sol, fortæller Mikael Scharling, klimatolog ved DMI.

Det er især den kølige vind fra havet mod øst, der giver de lave temperaturer. Derfor er Bornholm også relativt skånet for tørken – indtil videre.

Tre dage

Men når det så er sagt, skal der ikke meget til, før Lolland-Falster nærmer sig resten af landet. Der kræver kun et par dage, fortæller klimatolog ved DMI Mikael Scharling.

- Området har cirka en centimeter mere vand end resten af landet, så det er ikke nogen enorm forskel. Det vil ikke tage mere end tre dage med godt vejr, før Lolland-Falster er på niveau med resten af landet.

Men selvom det er tørt derude, så er vi dog ikke der, hvor der er et afbrændingsforbud er lige rundt om hjørnet. Det forklarer Bjarne Noer Larsen, afdelingschef ved Lolland-Falsters Brandvæsen:

- Vi er meget langt fra, at du skal til at pakke havegrillen væk. Bålsteder og den slags under 80 centimeter er fint lige nu, så længe de bruges med omtanke. Der skal noget mere til, før vi går ind og laver et forbud, fortæller han.

Tænk jer om

Den erfarne brandmand vil dog gerne opfordre folk på Lolland og Falster til at udvise sund fornuft, når de bruger ild i naturen.

- Vi vil gerne henstille til forsigtighed med ukrudtbrændere. Her sker det tit, at nogle er lidt for tæt på noget tørt, og det ender nogle gange skidt, fortæller afdelingschef ved Lolland-Falsters Brandvæsen.

Men indtil videre skal du ikke pakke grillen væk. Klimatolog ved DMI Mikael Scharlin melder nemlig om muligheder for regn de kommende dage.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce